Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă dulce – Poale’n brâu

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă propun o prăjitură moldovenească. Brânzoaica pe care o supun atenției domniilor voastre poartă numele de Poale în brâu. Denumirea aceasta, cu siguranță are legătură cu modul în care femeile își legau poalele la brâu.

Rețetă dulce – Poale’n brâu

Articol editat de Radio Resita, 10 august 2023, 21:49

Pentru prepararea aluatului avem nevoie de:
– 400 de gr de făină tip 000
– trei ouă
– 100 de gr de unt
– 25 de gr de zahăr
– 200 de ml de lapte
– 20 de gr de drojdie proaspătă
– coaja de la o lămâie
– jumătate de păstaie de vanilie.
Umplutura o facem din:
– 400 de gr de brânză dulce de vacă
– un ou
– coaja rasă de la o lămâie
– jumătate de păstaie de vanilie
– 50 de gr de stafide
– 50 de gr de făină
– 25 de gr de zahăr tos și tot atâtea grame de zahăr pudră.

Dintr-un sfert din cantitatea de lapte, drojdie și puțină făină facem o maia pe care o lăsăm să dospească. Într-un vas amestecăm restul de lapte, ouăle, zahărul, coaja rasă de lămâie și radem cu un cuțit miezul de la jumătate de vanilie. Încălzim puțin compoziția și turnăm maiaua crescută. Punem făină puțin câte puțin și amestecăm constant până obținem un aluat potrivit de vârtos. Apoi adăugăm untul topit. Aluatul îl lăsăm să crească circa 40- 45 de minute. După aceea împărțim aluatul în zece bucăți pe care le rotunjim ca pe niște bile și le lăsăm să stea circa 10 minute.

În acest timp se prepară umplutura. Într-un bol se freacă brânza dulce de vacă, apoi adaugăm oul, vanilia, coaja rasă de lămâie, stafidele, zahărul tos și făina. Amestecăm până va rezulta o compoziție ca o pastă. Aceasta o împărțim în zece părți egale. Fiecare minge de cocă se întinde rotund pe toate părțile. La mijloc plasăm umplutura și strângem marginile deaspura umpluturii. Brânzoicile le așezăm într-o tavă și rămân la crescut 30 de minute. După acest timp le ungem cu ou și amplasăm tava în mijocul tobei cuptorului la foc moderat, cam 160- 170 de grade Celsius.

După ce s-au copt și s-au răcit le pudrăm cu zahăr praf. Poale în brâu se pot prepara și cu brânză sărată, dar rețeta o voi prezenta cu altă ocazie.

Serviți cu poftă, dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

Daniel Babun

(Negrea și Bușcu- Bucătărie românească.)
 

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta