Rețetă dulce – Poale’n brâu

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă propun o prăjitură moldovenească. Brânzoaica pe care o supun atenției domniilor voastre poartă numele de Poale în brâu. Denumirea aceasta, cu siguranță are legătură cu modul în care femeile își legau poalele la brâu.

Pentru prepararea aluatului avem nevoie de:
– 400 de gr de făină tip 000
– trei ouă
– 100 de gr de unt
– 25 de gr de zahăr
– 200 de ml de lapte
– 20 de gr de drojdie proaspătă
– coaja de la o lămâie
– jumătate de păstaie de vanilie.
Umplutura o facem din:
– 400 de gr de brânză dulce de vacă
– un ou
– coaja rasă de la o lămâie
– jumătate de păstaie de vanilie
– 50 de gr de stafide
– 50 de gr de făină
– 25 de gr de zahăr tos și tot atâtea grame de zahăr pudră.

Dintr-un sfert din cantitatea de lapte, drojdie și puțină făină facem o maia pe care o lăsăm să dospească. Într-un vas amestecăm restul de lapte, ouăle, zahărul, coaja rasă de lămâie și radem cu un cuțit miezul de la jumătate de vanilie. Încălzim puțin compoziția și turnăm maiaua crescută. Punem făină puțin câte puțin și amestecăm constant până obținem un aluat potrivit de vârtos. Apoi adăugăm untul topit. Aluatul îl lăsăm să crească circa 40- 45 de minute. După aceea împărțim aluatul în zece bucăți pe care le rotunjim ca pe niște bile și le lăsăm să stea circa 10 minute.

În acest timp se prepară umplutura. Într-un bol se freacă brânza dulce de vacă, apoi adaugăm oul, vanilia, coaja rasă de lămâie, stafidele, zahărul tos și făina. Amestecăm până va rezulta o compoziție ca o pastă. Aceasta o împărțim în zece părți egale. Fiecare minge de cocă se întinde rotund pe toate părțile. La mijloc plasăm umplutura și strângem marginile deaspura umpluturii. Brânzoicile le așezăm într-o tavă și rămân la crescut 30 de minute. După acest timp le ungem cu ou și amplasăm tava în mijocul tobei cuptorului la foc moderat, cam 160- 170 de grade Celsius.

După ce s-au copt și s-au răcit le pudrăm cu zahăr praf. Poale în brâu se pot prepara și cu brânză sărată, dar rețeta o voi prezenta cu altă ocazie.

Serviți cu poftă, dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

Daniel Babun

(Negrea și Bușcu- Bucătărie românească.)
 

Cele mai citite

Related Articles