Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Tort de clătite

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă propun un tort, dar nu un tort cu blaturi ci unul de clătite.

Rețeta dulce de bucătărie: Tort de clătite

Articol editat de Valentina Adam, 2 mai 2023, 11:40

Primele rețete scrise pentru clătite au fost introduse în cărțile cu rețete culinare în anul 1943. Acestea precizau faptul că în timpul procesului de gătire, clătitele trebuie coapte pe o singură parte pentru un timp și răsturnate, pentru a se putea coace complet. Primele rețete nu au inclus detalii mai clare referitoare la cine a inventat clătitele. Clătitele în forma lor de astăzi provin din nordul Franței, din regiunea Bretania. Există numeroase preparate cu clătite  din regiune, cunoscută și ca țara clătitelor și a cidrului. Așa se explică faptul că, inițial, clătitele erau un desert ce se servea alături de cidru. Clătitele realizate în această regiune a Franței au devenit foarte populare și datorită combinațiilor delicioase și interesante ce conțin atât clătite dulci, cât și sărate, acestea au devenit printre cele mai cunoscute și iubite deserturi și gustări. Mai mult, clătitele au devenit chiar un simbol pentru această regiune, însă și pentru Franța. Există chiar și o sărbătoare „La Chandeleur” ce are loc pe 2 februarie și a devenit cunoscută ca „Ziua clătitelor”. De asemenea, și în Anglia există o sărbătoare dedicată clătitelor ce are loc în fiecare an cu 47 de zile înainte de Sărbătoarea Paștelui și poartă numele de „Pancake Day”, „Pancake Tuesday” sau „Shrove Tuesday”, care este considerată Ziua Internațională a Clătitelor în mai multe țări. În România, există o sărbătoare numită „Festivalul Clătitelor” și are loc în județul Brașov. Cea mai mare clătită din lume a fost realizată în 1996, în regiunea Greater Manchester din Anglia și a fost inclusă în Cartea Recordurilor. Clătita avea diametrul de 15 metri și cântărea cât un elefant african, trei tone.


Pentru Tort de clătite avem nevoie de 25 de clătite, 400 de ml de frișcă lichidă îndulcită, 250 de gr de mascarpone, 200 de gr de dulceață de zmeură, o lingură de esență de vanilie și nucă de cocos pentru ornat.

După ce am preparat clătitele le decupăm cu ajutorul unui cuțit și a unei farfurii. Nu trebuie decât să se taie clătita pe conturul farfuriei, eliminand marginile. Marginile tăiate pot fi înjumătățite iar la final obtinem trandafiri mai mici ca niște boboci. Dacă lăsăm marginea intactă, vom avea trandafiri mari, de efect. Punem marginile de clătite deoparte și le lasăm acoperite. Odată ce am decupat toate clătitele, ne apucăm să batem frișca împreună cu esența de vanilie. Frisca trebuie să fie rece de la frigider, la fel și bolul în care se bate. Crema de mascarpone va trebui subțiată cu 2-3 linguri de frișcă bătută. Amestecăm crema subțiată de mascarpone cu restul de frișcă bătută. Odata ce am terminat de pregătit crema o amestecăm cu dulceața. Dacă vreți să alternați stratul de crema cu cel de dulceata alegeți să nu încorporați dulceața în cremă.
Punem crema pe prima clatita și o întindem pe toată suprafața.
Acoperim cu altă clatită pe care o ungem cu dulceață. Se poate folosit orice fel de dulceață. Procedăm la fel până când terminăm de clădit toate clătitele. Îmbrăcăm tortul cu crema rămasă după care punem tortul în frigider pentru 30 de minute. Asta este opțional. Apoi tapetăm lateralele tortului cu nucă de cocos.

Acum vă spun cum facem trandafiri din marginile de clatite.
Ungem fiecare margine decupată cu dulceață. Rulăm marginea decupată de clătită formând un trandafir. Presărăm trandafirii cu zahăr pudră. Ca o notă, este foarte important să țineți marginile acoperite, altfel trandafirii vor avea marginile uscate. La fiecare felie de tort de clătite trebuie să existe un trandafir. Serviți cu poftă, dar nu uitați că prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie