Rețeta dulce de bucătărie: Tort de clătite

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă propun un tort, dar nu un tort cu blaturi ci unul de clătite.

Primele rețete scrise pentru clătite au fost introduse în cărțile cu rețete culinare în anul 1943. Acestea precizau faptul că în timpul procesului de gătire, clătitele trebuie coapte pe o singură parte pentru un timp și răsturnate, pentru a se putea coace complet. Primele rețete nu au inclus detalii mai clare referitoare la cine a inventat clătitele. Clătitele în forma lor de astăzi provin din nordul Franței, din regiunea Bretania. Există numeroase preparate cu clătite  din regiune, cunoscută și ca țara clătitelor și a cidrului. Așa se explică faptul că, inițial, clătitele erau un desert ce se servea alături de cidru. Clătitele realizate în această regiune a Franței au devenit foarte populare și datorită combinațiilor delicioase și interesante ce conțin atât clătite dulci, cât și sărate, acestea au devenit printre cele mai cunoscute și iubite deserturi și gustări. Mai mult, clătitele au devenit chiar un simbol pentru această regiune, însă și pentru Franța. Există chiar și o sărbătoare „La Chandeleur” ce are loc pe 2 februarie și a devenit cunoscută ca „Ziua clătitelor”. De asemenea, și în Anglia există o sărbătoare dedicată clătitelor ce are loc în fiecare an cu 47 de zile înainte de Sărbătoarea Paștelui și poartă numele de „Pancake Day”, „Pancake Tuesday” sau „Shrove Tuesday”, care este considerată Ziua Internațională a Clătitelor în mai multe țări. În România, există o sărbătoare numită „Festivalul Clătitelor” și are loc în județul Brașov. Cea mai mare clătită din lume a fost realizată în 1996, în regiunea Greater Manchester din Anglia și a fost inclusă în Cartea Recordurilor. Clătita avea diametrul de 15 metri și cântărea cât un elefant african, trei tone.


Pentru Tort de clătite avem nevoie de 25 de clătite, 400 de ml de frișcă lichidă îndulcită, 250 de gr de mascarpone, 200 de gr de dulceață de zmeură, o lingură de esență de vanilie și nucă de cocos pentru ornat.

După ce am preparat clătitele le decupăm cu ajutorul unui cuțit și a unei farfurii. Nu trebuie decât să se taie clătita pe conturul farfuriei, eliminand marginile. Marginile tăiate pot fi înjumătățite iar la final obtinem trandafiri mai mici ca niște boboci. Dacă lăsăm marginea intactă, vom avea trandafiri mari, de efect. Punem marginile de clătite deoparte și le lasăm acoperite. Odată ce am decupat toate clătitele, ne apucăm să batem frișca împreună cu esența de vanilie. Frisca trebuie să fie rece de la frigider, la fel și bolul în care se bate. Crema de mascarpone va trebui subțiată cu 2-3 linguri de frișcă bătută. Amestecăm crema subțiată de mascarpone cu restul de frișcă bătută. Odata ce am terminat de pregătit crema o amestecăm cu dulceața. Dacă vreți să alternați stratul de crema cu cel de dulceata alegeți să nu încorporați dulceața în cremă.
Punem crema pe prima clatita și o întindem pe toată suprafața.
Acoperim cu altă clatită pe care o ungem cu dulceață. Se poate folosit orice fel de dulceață. Procedăm la fel până când terminăm de clădit toate clătitele. Îmbrăcăm tortul cu crema rămasă după care punem tortul în frigider pentru 30 de minute. Asta este opțional. Apoi tapetăm lateralele tortului cu nucă de cocos.

Acum vă spun cum facem trandafiri din marginile de clatite.
Ungem fiecare margine decupată cu dulceață. Rulăm marginea decupată de clătită formând un trandafir. Presărăm trandafirii cu zahăr pudră. Ca o notă, este foarte important să țineți marginile acoperite, altfel trandafirii vor avea marginile uscate. La fiecare felie de tort de clătite trebuie să existe un trandafir. Serviți cu poftă, dar nu uitați că prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles