Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Falafel din Palestina

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă propun o incursiune în Palestina, dar nu susținuți de arme ci prin bucătăria acestei țări greu încercate. De ani și ani de zile teritoriul de acolo este un butoi de publere explozivă. Statul Palestina a fost recunoscut de 139 din cei 193 de membri ai ONU și din 2012 are statutul de stat observator nemembru al Națiunilor Unite.
Reprezentarea statului Palestina este realizată de Organizația pentru Eliberarea Palestinei. Potrivit Biroului Central Palestinian de Statistică la 26 mai 2021, populația statului Palestina număra peste 5 milioane de locuitori. Problemele de reprezentativitae, de recunoaștere nu fac parte din formatul rubricii. Noi ne rezumăm pentru astăzi la bucătăria Palestinei.
Gastronomia palestiniană constă în alimentele consumate în mod obișnuit de palestinieni, fie în Palestina, Israel, Iordania, în taberele de refugiați din țările apropiate și de  diaspora palestiniană. Bucătăria este o difuzare a culturilor civilizațiilor care s-au așezat în regiunea Palestinei, în special în timpul și după epoca islamică, începând cu cucerirea arabilor, apoi eventualele influențe ale Persiei și terminând cu influențele puternice ale bucătăriei turcești, rezultată din cucerirea otomanilor. Bucătăria Palestinei este aproape  similară cu alte bucătării levantine, inclusiv libaneză, siriană și iordaniană.
Stilurile de gătit variază, iar ingredientele folosite se bazează, în general, pe clima și locația unei anumite regiuni, dar și pe tradiții. Orezul și variantele de kibbee sunt comune în Galileea. Cisiordania se angajează în principal în mese mai grele care implică utilizarea de pâine tabun, orez și carne, iar locuitorii câmpiilor de coastă consumă pește, fructe de mare și linte. În Gaza, bucătăria este o variație a mâncărurilor din Levant, dar sunt mai diverse în fructe de mare și condimente. Locuitorii din Gaza consumă foarte mult ardei iute. Mesele  de obicei se desfășoară în gospodărie. În timpul meselor și petrecerilor din oraș sunt servite mâncăruri ușoare, cum ar fi salate, băuturi, pâine și carne friptă.
Zona dispune și multe deserturi, de la cele făcute în mod regulat la cele care sunt rezervate în mod obișnuit pentru sărbători. Majoritatea dulciurilor palestiniene sunt produse de patiserie umplute fie cu brânzeturi îndulcite, curmale sau diverse nuci, cum ar fi migdale sau fistic. Băuturile pot depinde și de sărbători, cum ar fi în timpul Ramadanului, unde sucuri de roșcove, tamarind și caise sunt consumate la apus. Cafeaua se consumă pe tot parcursul zilei, iar băuturile alcoolice nu sunt răspândite în rândul populației, totuși, unele băuturi alcoolice precum arak sau berea sunt consumate de creștini.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Falafel din Palestina

Articol editat de Radio Resita, 26 iulie 2023, 07:00

Ce spuneți de un falafel din Palestina. Ne sunt de trebuință:
– două căni și jumătate de hummus uscat, adică de năut
– o legătură de pătrunjel
– o ceapă
– patru căței de usturoi
– cartof de marime medie
– câte o linguriță de chimen și de coriandru praf
– două lingurițe de praf de copt
– o linguriță de sare
– patru căni de ulei pentru prăjit (cel de sâmburi de struguri este recomandat).
Acoperim complet năutul cu apă și îl lăsăm timp de cel puțin opt ore. Clătim boabele de năut de apă și le punem într-un robot de bucătărie. Adăugăm toate ingredientele, pătrunjel, ceapă, usturoi, cartoful, praful de chimen, de coriandru și praful de copt. Amestecăm totul bine până am format o pastă. Începem să modelăm falafelul în bile, folosind mâinile, ori instrumentul pentru falafel sau o ligură de înghețată.
Încingem uleiul într-o tigaie la foc mare până aproape de punctul de fumegare. Prăjim chiftelele de năut timp de aproximativ 6-8 minute și le mai întoarcem din când în când. Odată ce falafelul devine maroniu îl scoatem și îl punem pe hârtie absorbantă pentru a scăpa de excesul de ulei. Se servește ca atare sau cu iaurt. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine