Rețetă din bucătăria americană – Chateaubriand

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  
Astăzi urcăm pe scena gastronomică din statul american Nevada. Acesta prezintă un amestec divers de bucătării care reflectă istoria și cultura statului. De la mâncăruri clasice până la rețete tradiționale moderne, statul oferă unele dintre cele mai unice și mai aromate mâncăruri din jur.
Bucătăria bască este semnificativă în mâncarea din Nevada, datorită trecutului istoric al statului. Mâncărurile sunt cunoscute pentru porțiile copioase, în stil de familie și pentru aromele îndrăznețe.
Nevada oferă, de asemenea, multe preparate și mâncăruri de inspirație asiatică, oferind un amestec delicios de culturi  gastronomice.
Un alt aspect definitoriu al scenei culinare din Nevada este prevalența bufetelor. Aceste tipuri de restaurante sunt incredibil de populare în zonă. Ele oferă o modalitate excelentă de a gusta o mare varietate de feluri de mâncare fără a cheltui mult. Vă mărturisesc că mie mi-a plăcut și îmi place să mănânc la restaurantele tip expres, cum li se spunea pe vremuri. Acolo se prepară cantități mari. Unul este gustul mâncărurilor de la cazanele mari și altul într-un vas de 5 litri, să spun așa.

Vă invit să gătiți și să serviți o mâncare de origine bască din Nevada, Chateaubriand.
Poporul basc provine dintr-o zonă dintre Franța și Spania și s-a stabilit în Nevada în timpul goanei după aur. Bascii au venit direct din patrie la mine, dar au descoperit rapid că îngrijirea și creșterea oilor oferă o viață mult mai potrivită.
Cu trecerea timpului, influența bască a rămas încă în Las Vegas, orașul fiind încă gazda multor restaurante basce, iar Elko este gazda unui festival anual basc.
Chateaubriand este o friptură groasă gătită metodic între două fripturi mai subțiri care sunt ulterior aruncate, producând o friptură centrală uniformă rară.

Pentru patru porții avem nevoie de:
– două kg de muschi de vită (chateaubriand)
– o linguriță de sare cu țelină
– o linguriță de piper negru măcinat grosier
– două felii generoase de bacon
– treisfert de cană de vin roșu sec
– o linguriță și jumătate de frunze proaspete de rozmarin
 tocate – un ardei gras roșu
– o cană și treisfert de sos Demi-glace de vita sau vitel.

Rețeta de bază pentru prepararea sosului Demi-glace este dată de bucătarul francez Auguste Escoffier, cel considerat a fi cel care a stabilit metoda de a găti în stil franțuzesc.

Pentru prepararea fondului brun, se încălzește cuptorul la 225 de grade Celsius. Oasele se așează într-o tigaie și se frig timp de o oră. După o ora, oasele sunt scoase din cuptor și se ung cu ajutorul unei pensule cu pastă de tomate.

Într-un castron se amestecă ceapă cu morcovi și țelină, iar apoi, acestea se adaugă peste tigaia cu oase care se pune din nou la cuptor.
După ce au mai stat 30 de minute la cuptor, oasele se scurg de orice urmă de grăsime. Într-o oală, pe aragaz, se introduc acestea, peste care se adaugă apă și mirodenii, lăsându-se apoi la fiert, după care conținutul se va da la foc mic. Fondul brun trebuie fiert cam 4 ore, până este gata.

Cum preparăm Chateaubriand.

Uscăm mușchiul și îl frecăm cu sare de țelină și piper negru. Într-un vas de fontă suficient de mare pentru a ține muschiul, gătim baconul tăiat în bucăți groase cam de două degete la foc moderat. Amestecăm din când în când, până devine crocant și îl transferăm cu o paletă strecurător într-un castron. Se toarnă toată grăsimea de la slănină, însă mai lăsăm cam o lingură în vasul de fontă. Ridicăm temperatura la mediu spre mare și rumenim muschiul pe toate părțile. Cam  aproximativ 5 minute în total. Transferăm mușchiul pe o farfurie.

Adăugăm în în vas baconul prăjit, vinul și rozmarinul și fierbem amestecul unul sau două minute. Întoarcem mușchiul în vasul de fontă și gătim la foc mic, acoperit, în jur de jumătate de ceas.  Acesta este timpul de gătire pentru medium- rare. Dacă îl doriți mai gătit îl țineți încă 10 minute. Tansferăm mușchiul pe o masă de tăiat și lăsăm să se odihnească 10 minute.

În timp ce muschiul stă, tăiem ardeiul gras în cubulețe. Cu o lingură mare cu găuri aruncăm slănina din lichidul de gătit. Punem ardeiul gras și sosul Demi-glace în lichidul de gătit și fierbem la foc moderat până când se îngroașă ușor și se reduce la aproximativ o cană și treisfert.

Tăiem mușchiul în felii groase și le aranjăm pe un platou. Peste muschi se pune puțin sos și se ornează cu crenguțe de rozmarin. Sosul rămas se servește cu alt preparat.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

 (nomadsunveiled.comepicurious.com)

foto wikipedia

Cele mai citite

Related Articles