Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Iahnie de melci și melci la grătar

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Pentru astăzi fac o digresiune de la titlul rubricii și vă propun o iahnie de melci și melci la grătar. Carnea acestor gasteropode este foarte apreciată de cei care țin la siluetă, face parte din bucătăria franceză, dar în ultimii ani a cunoscut o popularitate și în alte gastronomii, inclusiv la noi. Cei mai buni melci sunt cei strânși între lunile octombrie și martie, deoarece se închid în cochilie pentru iarnă și nici nu prea au pământ. În restul anului, înainte de-a fi gătiți, melcii trebuie să se țină două săptămâni închiși într-o cutie, într-un loc răcoros ca să-și elibereze complet tubul digestiv.
Fac o paranteză și vă spun că un prieten, cu ceva ani în urmă, a adunat mulți melci și i-a pus într-o cutie pe care nu a închis-o bine. Peste noapte, melcii au ieșit afară și s-au urcat pe pereți. Vă dați seama ce urme de mucus au fost pe pereți.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Iahnie de melci și melci la grătar

Articol editat de Radio Resita, 9 iunie 2023, 07:00

Ca să preparăm melci în primul rând trebuie să-i adunăm. După aceea îi spălăm bine cu apă călduță pentru îndepărtarea resturilor de pământ. Următoarea etapă presupune să punem la fiert apă cu oțet. La un litru de apă turnăm un pahar de oțet. Când apa clocotește punem melcii pentru îndepărtarea mucusului și îi scoatem din cochilie cu o furculiță. Crestăm melcii cu un cuțit bine ascuțit și scoatem tubul digestiv, acea parte neagră. Curățăm o ceapă și o rădăcină de pătrunjel pe care le tocăm mărunt. Punem într-o cratiță puțin ulei și înăbușim tocătura de legume și melcii. Adăugăm sare și piper după gust, două- trei cuișoare și opțional un vârf de cuțit de scorțișoară.   Când iahnia este gata o răsturnăm pe un platou și ornăm marginile cu felii subțiri de lămâie.

Pentru cel de-al doilea preparat, adică melci la grătar urmăm aceiași pași ca să spălăm și să curățăm gasteropodele. În plus avem grijă de cochilii pe care le curățăm și pe ele foarte bine. După ce am făcut aceste lucruri punem melcii în căsuțele lor cu puțin ulei de măsline, sare și piper. Încingem grătarul și așezăm cochiliile cu melci pe el. Melcii preparați astfel se aduc calzi la masă și se servesc fără să adăugăm alteceva. O delicatesă ce se servește alături de prieteni și în compania unui pahar de vin parfumat, vesel, uleios și binemirositor. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar