Rețetă cu pește sau fructe de mare: Iahnie de melci și melci la grătar

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Pentru astăzi fac o digresiune de la titlul rubricii și vă propun o iahnie de melci și melci la grătar. Carnea acestor gasteropode este foarte apreciată de cei care țin la siluetă, face parte din bucătăria franceză, dar în ultimii ani a cunoscut o popularitate și în alte gastronomii, inclusiv la noi. Cei mai buni melci sunt cei strânși între lunile octombrie și martie, deoarece se închid în cochilie pentru iarnă și nici nu prea au pământ. În restul anului, înainte de-a fi gătiți, melcii trebuie să se țină două săptămâni închiși într-o cutie, într-un loc răcoros ca să-și elibereze complet tubul digestiv.
Fac o paranteză și vă spun că un prieten, cu ceva ani în urmă, a adunat mulți melci și i-a pus într-o cutie pe care nu a închis-o bine. Peste noapte, melcii au ieșit afară și s-au urcat pe pereți. Vă dați seama ce urme de mucus au fost pe pereți.

Ca să preparăm melci în primul rând trebuie să-i adunăm. După aceea îi spălăm bine cu apă călduță pentru îndepărtarea resturilor de pământ. Următoarea etapă presupune să punem la fiert apă cu oțet. La un litru de apă turnăm un pahar de oțet. Când apa clocotește punem melcii pentru îndepărtarea mucusului și îi scoatem din cochilie cu o furculiță. Crestăm melcii cu un cuțit bine ascuțit și scoatem tubul digestiv, acea parte neagră. Curățăm o ceapă și o rădăcină de pătrunjel pe care le tocăm mărunt. Punem într-o cratiță puțin ulei și înăbușim tocătura de legume și melcii. Adăugăm sare și piper după gust, două- trei cuișoare și opțional un vârf de cuțit de scorțișoară.   Când iahnia este gata o răsturnăm pe un platou și ornăm marginile cu felii subțiri de lămâie.

Pentru cel de-al doilea preparat, adică melci la grătar urmăm aceiași pași ca să spălăm și să curățăm gasteropodele. În plus avem grijă de cochilii pe care le curățăm și pe ele foarte bine. După ce am făcut aceste lucruri punem melcii în căsuțele lor cu puțin ulei de măsline, sare și piper. Încingem grătarul și așezăm cochiliile cu melci pe el. Melcii preparați astfel se aduc calzi la masă și se servesc fără să adăugăm alteceva. O delicatesă ce se servește alături de prieteni și în compania unui pahar de vin parfumat, vesel, uleios și binemirositor. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles