Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Chiftele de pește cu cuscus

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Ceva din apă cum zicea Ovidiu.
Pentru această zi am gătit Chiftele de pește cu cuscus și cu brânză de capră.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Chiftele de pește cu cuscus

Articol editat de Radio Resita, 28 iulie 2023, 11:24

Chiftelele de pește sunt fine, se manâncă fără grija oaselor și ceea ce este mai important sunt delicioase. Pentru rețeta de astăzi m-am inspirat din bucătăria israeliană. Până la urmă este o rețetă de pe țărmul Mării Mediterane, acolo unde sunt cele mai sănătoase, savuroase și delicioase preparate culinare. Mănânci puțin, ești sătul și nu-ți îngreunezi stomacul.
Pentru astăzi trebuie să avem:
– 300 de gr de file de pește alb măcinat
– o ceapă roșie curățată de coajă
– o ceașcă de frunze de coriandru
– un sfert de legătură de frunze de pătrunjel
– un pumn de frunze de mentă
– trei căței de usturoi curățați de coajă
– cinci linguri de ulei de măsline extravirgin, evident
– coaja de la o jumătate de lămâie
– două linguri de făină de mălai sau de pesmet
– 200 de gr de cuscus
– două roșii coapte sau opt roșii cherry
– sare după gust și dacă doriți piper negru proaspăt râșnit
După ce am pregătit aceste ingrediente să trecem la gătit. Pregătim cuscusul conform indicațiilor producătorului.  După ce am fiert cuscusul și l-am luat de pe foc îl ventilăm  cu o furculiță, după care îl punem deoparte.
În vasul unui robot de bucătărie sau într-un blender se pune ceapa roșie, ierburile aromatice, usturoiul, coaja de lămâie, uleiul de masline și sarea și se mixează cu impulsuri până ce ceapa este tocată mărunt. Daca nu aveți blender sau robot de bucătărie, tocați totul mărunt cu un cuțit.
Scoateți jumătate din compoziția rezultată și adăugați în cuscus. Se amestecă și se gustă. Dacă este necesar, se mai adaugă sare. Punem melanjul peste peștele măcinat și amestecăm. Adăugăm făină de porumb sau pesmet în amestecul de chiftele și amestecăm.
Pentru a finaliza avem la dispoziție două variante. Prima. Putem așeza hârtie de copt pe o tava, ungem hârtia cu o pensulă și punem chiftelele formate. Coacem la 190 de grade Celsius timp de 20 de minute. Chiftelele se întorc în timpul coacerii pentru a se procesa uniform.
Varianta a doua. Se fac chiftelele și se prăjesc într-o tigaie cu ulei de masline până devin aurii pe ambele parți.
Pentru servire. Așezăm branza de capră cremă pe o farfurie, o stropim cu ulei de masline, așezăm roșiile tăiate felii, iar pe lateral, de jur împrejur în cercuri concentrice, amplasăm chiftelele de pește și couscous-ul. Cine vrea poate să stoarcă peste zeama de lămâie. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie