Rețetă cu pește sau fructe de mare: Chiftele de pește cu cuscus

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Ceva din apă cum zicea Ovidiu.
Pentru această zi am gătit Chiftele de pește cu cuscus și cu brânză de capră.

Chiftelele de pește sunt fine, se manâncă fără grija oaselor și ceea ce este mai important sunt delicioase. Pentru rețeta de astăzi m-am inspirat din bucătăria israeliană. Până la urmă este o rețetă de pe țărmul Mării Mediterane, acolo unde sunt cele mai sănătoase, savuroase și delicioase preparate culinare. Mănânci puțin, ești sătul și nu-ți îngreunezi stomacul.
Pentru astăzi trebuie să avem:
– 300 de gr de file de pește alb măcinat
– o ceapă roșie curățată de coajă
– o ceașcă de frunze de coriandru
– un sfert de legătură de frunze de pătrunjel
– un pumn de frunze de mentă
– trei căței de usturoi curățați de coajă
– cinci linguri de ulei de măsline extravirgin, evident
– coaja de la o jumătate de lămâie
– două linguri de făină de mălai sau de pesmet
– 200 de gr de cuscus
– două roșii coapte sau opt roșii cherry
– sare după gust și dacă doriți piper negru proaspăt râșnit
După ce am pregătit aceste ingrediente să trecem la gătit. Pregătim cuscusul conform indicațiilor producătorului.  După ce am fiert cuscusul și l-am luat de pe foc îl ventilăm  cu o furculiță, după care îl punem deoparte.
În vasul unui robot de bucătărie sau într-un blender se pune ceapa roșie, ierburile aromatice, usturoiul, coaja de lămâie, uleiul de masline și sarea și se mixează cu impulsuri până ce ceapa este tocată mărunt. Daca nu aveți blender sau robot de bucătărie, tocați totul mărunt cu un cuțit.
Scoateți jumătate din compoziția rezultată și adăugați în cuscus. Se amestecă și se gustă. Dacă este necesar, se mai adaugă sare. Punem melanjul peste peștele măcinat și amestecăm. Adăugăm făină de porumb sau pesmet în amestecul de chiftele și amestecăm.
Pentru a finaliza avem la dispoziție două variante. Prima. Putem așeza hârtie de copt pe o tava, ungem hârtia cu o pensulă și punem chiftelele formate. Coacem la 190 de grade Celsius timp de 20 de minute. Chiftelele se întorc în timpul coacerii pentru a se procesa uniform.
Varianta a doua. Se fac chiftelele și se prăjesc într-o tigaie cu ulei de masline până devin aurii pe ambele parți.
Pentru servire. Așezăm branza de capră cremă pe o farfurie, o stropim cu ulei de masline, așezăm roșiile tăiate felii, iar pe lateral, de jur împrejur în cercuri concentrice, amplasăm chiftelele de pește și couscous-ul. Cine vrea poate să stoarcă peste zeama de lămâie. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. 

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles