Rețetă cu pește sau fructe de mare: Budincă de somon

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Astăzi vizităm bucătăria din Gibraltar. Gibraltarul se află în Europa de sud-vest, la sud de Spania, mărginind strâmtoarea Gibraltar, care leagă Mediterana de Oceanul Atlantic. Pe o parte din teritoriul Gibraltarului se ridică Stânca Gibraltar, cu înălțimea de 426 m. Gibraltar este singurul teritoriu britanic situat în partea continentală a Europei. Acesta însă nu este un stat, ci doar un teritoriu dependent de Marea Britanie.
Înainte de cucerirea arabă a stâncii Gibraltar, aceasta era denumită Muntele Calpe. În arabă Gibraltar a fost numit Djebel al-Tarik, „muntele Tarik”. La începutul secolului al VII-lea șeful berber Tariq ibn-Ziyad a stabilit aici un cap de pod spre Europa, căruia i-a dat numele său.
După aproape un secol de bătălii teritoriul a fost recucerit de spanioli în timpul lui Ferdinand al IV-lea în 1462. Apoi, la 25 august 1704, a fost cucerit de forțele britanice conduse de amiralul George Rooke, fapt recunoscut de Spania prin tratatul de la Utrecht din 1713.
Gibraltarul este în prezent revendicat de Spania, ceea ce constituie o cauză majoră a disensiunilor diplomatice hispano-britanice. Pe 10 septembrie 1967 și pe 7 noiembrie 2002 în Gibraltar au avut loc referendumuri prin care populația teritoriului a respins anexarea la Spania.

Vă invit să preparăm împreună și să degustăm separat preparatul din Gibraltar numit Budincă de somon.
Ca ingrediente folosim:
– 3 pâini albe, fără coajă doar miezul
– trei- patru conserve de somon
– 6 ouă fierte tari
– două linguri de muștar
– două căni de brânză tartinabilă
 – lapte
– maioneză
– măsline
– creveți
– sare și piper proaspăt râșnit.
Amestecăm somonul din conservă cu maioneză până la o consistență netedă și brânza tartinabilă cu puțin lapte, până obținem o consistență fină, ușoară.
Tapetăm o tavă de chec cu folie alimentară care atunci când va fi pliată să acopere tava. Luăm feliile de miez de pâine și le așezăm pe fundul recipientului. Pâinea o vom acoperi cu felii de ouă. Punem încă un strat de pâine, iar peste el așezăm amestecul de somon cu maioneză.
Punem al treilea strat de pâine și deasupra amestecul de brânză tartinabilă cu lapte. Stratificăm alternativ până vom epuiza toate ingredientele. Îndoim folia alimentară suprapusă și așezăm deasupra ceva care să apese ușor preparatul. Lăsăm la frigider peste noapte. Când scoatem din frigider, îndepărtăm folia alimentară de acoperire și răsturnăm budinca de somon pe tava de servire. Se unge preparatul cu maioneză și se decorează cu măsline și creveți. Se feliază și se savurează. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles