Ascultă Radio România Reșița Live

Pollo amarillo con arroz basmati

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. Am deschis ușa bucătăriei din Guatemala.

Pollo amarillo con arroz basmati

Articol editat de Valentina Adam, 7 noiembrie 2023, 08:06

Caracteristic pentru această țară este fuziunea a două mari culturi gastronomice. Cucerirea spaniolă a marcat nașterea unei tradiții culinare mestizo, pe de o parte ciocolata, avocado, ardeiul iute, vanilia și roșiile au fost introduse în rețete, iar pe de altă parte obiceiurile alimentare ale populației indigene din diferite etnii mayașe bazate pe porumb.
Mâncarea guatemaleză este cu adevărat variată, deși fiecare regiune oferă arome diferite. Cele mai multe preparate, fie că este vorba de bucătăria stradala sau de cea din restaurante,  se găsesc la prețuri accesibile.

Cele mai comune ingrediente sunt: fasolea, orezul, porumbul și tortilla.
Un mic dejun tipic include fasole, ouă, brânză, roșii prăjite, smântână și tortilla, însoțite de cafea sau sucuri. Referitor la prânz există întotdeauna o supă, un aperitiv și un prim fel însoțit de orez, legume, salată sau carne.

Astăzi vă prezint o rețetă tradițională guatemaleză, un pui înăbușit în sos cu o frumoasă nuanță aurie. Importantă este savoarea lui, moliciunea sosului datorat laptelui de cocos, care se învăluie foarte bine puiul. În loc de lapte de cocos se poate folosi smântână de gătit, dar cu cocos este mult mai bună.

Pollo amarillo con arroz basmati se numește preparatul. În traducere înseamnă pui galben cu orez basmati.

Ingrediente necesare:
– 3 piepți de pui medii dezosați, deși se poate face și cu pulpe superioare
– o ceașcă de ulei de măsline extravirgin
– două cepe medii
– o jumătate de ardei roșu
– o lingură generoasă de turmeric
– o frunză de dafin
– jumătate de litru de lapte de cocos
– puțin cimbru uscat
– o mână bună de coriandru proaspăt tocat
– o linguriță de chimen
– sare și piper negru proaspăt râșnit
– în funcție de cât vreți să fie de picant, puțin chili.

Pregătim sosul de bază pentru,… să-i spun,… tocană.

Curățăm ceapă și o tăiem bucățele mici. Procedăm la fel și cu jumătatea de ardei roșu și roșia. Ne dorim că aceste ingrediente să se topească în timpul fierberii, în final nu le vom observă textura dar le vom simți savoarea.

Punem o cratiță medie pe foc cu jumătate din uleiul de măsline extravirgin. Sotăm legumele, presărăm sare după gust și lăsăm pe foc mic până când totul este bine procesat.
Pregătim puiul îndepărtând orice exces de grăsime care ar putea veni de la piept sau de la pulpele superioare dezosate. Tăiem carnea în pătrate medii și asezonăm cu sare și piper după gust.

Punem puiul în cratiță împreună cu  turmericul, cimbrul uscat, foaia de dafin, împreună cu restul ingredientelor și amestecăm bine.

Dacă vă place cu o tentă picant, este timpul să adăugați puțin chili, dar amintiți-vă că are piper negru proaspăt râșnit și deja îi dă un pic de gust picant. Etanșăm cu un capac pentru ca puiul să rămână suculent. Lăsăm pe foc zece minute. Turnăm și laptele de cocos și amestecăm bine pentru ca aromele și savorile să se amestece. Lăsăm la foc mediu spre mare pentru că viitorul nostru sos auriu să se reducă. După zece minute reducem temperatura de gătire la jumătate.

Gustăm de sărat și dacă este nevoie mai adăugăm puțin. Lăsăți să se aromatizeze la foc mediu spre mic timp de aproximativ un sfert de ceas până când sosul scade. Dacă vedem că scade prea mult putem să mai adăugăm puțin lapte de cocos.
Când vedem că sosul s-a îngroșat, reducem focul la minim. Pregătim acum orezul basmati.

Servim orezul proaspăt făcut cu cu carnea de pui auriu pe aceeași farfurie. Se presară deasupra coriandru tocat mărunt.
Dacă nu aveți folosiți pătrunjel sau mărar sau un amestec de cele două ierburi. O rețeta de pui foarte simplă și foarte gustoasă, cu adevărat delicioasă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun
(abc.es)

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir