Ascultă Radio România Reșița Live

Karniyarik

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Karniyarik

Articol editat de Valentina Adam, 22 octombrie 2023, 10:10

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară, conform ilfattoalimentare.it.
Dieta mediteraneeană este o dietă sănătoasă, echilibrată și înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană.

Karniyarik este preparatul turcesc care respectă ceea ce spuneam.
Pentru preparare ne trebuie:
– 3 vinete medii
– câte 6 roșii și buchețele de conopidă
– 350 de gr de carne tocată
– ulei de măsline
– două cepe mari
– un ardei verde mare
– carne tocată
– o jumătate de lingură de usturoi zdrobit
– o jumătate de lingură de pastă de ardei
– o lingură de pastă de tomate
– frunze de pătrunjel, sare și binențeles piper negru proaspăt râșnit.

Se spală vinetele cu multă apă și se curăță cu peelerul alternativ, în sensul că se alternează tăierea cojii cu rămânerea pe vânătă a unei fâșii identice cu cea curățată. Peste ele se presară sare și se pun deoparte.
Într-o tigaie se încinge puțin ulei de măsline, se toacă o ceapă și se călește. Când a prins o culoare rozalie se pun ardeii verzi tocați și se continuă prăjirea. Urmează să poposească în tigaie carnea tocată. Se gătește și se amestecă în mod constant până este absorbită apa lăsată de carne.

Se pune usturoiul zdrobit sau feliat, cum doriți, pasta de ardei și cea de roșii și se asezonează cu sare și piper după plăcerile gustative.
Două roșii se curăță de coajă după ce au fost opărite și se taie cubulețe. Se reduce focul, se presară o mână bună de frunze tocate de pătrunjel, se amestecă și se ia de pe aragaz.

Acum atenția se îndreaptă către vinete. Acestea se taie având grijă ca fâșia de coajă intactă să rămână, adică pe jumătate. Se presară sare pe felii și se lasă deoparte cel puțin 15 minute. După ce vinetele și-au eliminat lichidul amar se șterg și se usucă cu hârtie absorbantă. Într-un vas rezistent se așează feliile de vinete și peste ele se pune amestecul lăsat deoparte la răcit.

Acum se feliază celelalte 4 roșii rămase, se pun peste umplutură și se stropesc cu ulei de măsline. Tava se amplasează în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 20 sau 30 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia. Se servesc cu orez peste care s-a pus unt. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Vă invit să ascultați și astăzi emisiunea Arome și Savori difuzată pe frecvențele Radio Reșița după ora 11 când voi prezenta pe îndelete cum puteți să vă bucurați de vinete, aceste legume extrem de versatile, dar folosite la noi mai mult sub formă de salată sau zacuscă.

Daniel Babun

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă