Ascultă Radio România Reșița Live

Karniyarik

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Karniyarik

Articol editat de Valentina Adam, 22 octombrie 2023, 10:10

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară, conform ilfattoalimentare.it.
Dieta mediteraneeană este o dietă sănătoasă, echilibrată și înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană.

Karniyarik este preparatul turcesc care respectă ceea ce spuneam.
Pentru preparare ne trebuie:
– 3 vinete medii
– câte 6 roșii și buchețele de conopidă
– 350 de gr de carne tocată
– ulei de măsline
– două cepe mari
– un ardei verde mare
– carne tocată
– o jumătate de lingură de usturoi zdrobit
– o jumătate de lingură de pastă de ardei
– o lingură de pastă de tomate
– frunze de pătrunjel, sare și binențeles piper negru proaspăt râșnit.

Se spală vinetele cu multă apă și se curăță cu peelerul alternativ, în sensul că se alternează tăierea cojii cu rămânerea pe vânătă a unei fâșii identice cu cea curățată. Peste ele se presară sare și se pun deoparte.
Într-o tigaie se încinge puțin ulei de măsline, se toacă o ceapă și se călește. Când a prins o culoare rozalie se pun ardeii verzi tocați și se continuă prăjirea. Urmează să poposească în tigaie carnea tocată. Se gătește și se amestecă în mod constant până este absorbită apa lăsată de carne.

Se pune usturoiul zdrobit sau feliat, cum doriți, pasta de ardei și cea de roșii și se asezonează cu sare și piper după plăcerile gustative.
Două roșii se curăță de coajă după ce au fost opărite și se taie cubulețe. Se reduce focul, se presară o mână bună de frunze tocate de pătrunjel, se amestecă și se ia de pe aragaz.

Acum atenția se îndreaptă către vinete. Acestea se taie având grijă ca fâșia de coajă intactă să rămână, adică pe jumătate. Se presară sare pe felii și se lasă deoparte cel puțin 15 minute. După ce vinetele și-au eliminat lichidul amar se șterg și se usucă cu hârtie absorbantă. Într-un vas rezistent se așează feliile de vinete și peste ele se pune amestecul lăsat deoparte la răcit.

Acum se feliază celelalte 4 roșii rămase, se pun peste umplutură și se stropesc cu ulei de măsline. Tava se amplasează în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 20 sau 30 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia. Se servesc cu orez peste care s-a pus unt. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Vă invit să ascultați și astăzi emisiunea Arome și Savori difuzată pe frecvențele Radio Reșița după ora 11 când voi prezenta pe îndelete cum puteți să vă bucurați de vinete, aceste legume extrem de versatile, dar folosite la noi mai mult sub formă de salată sau zacuscă.

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei