Ascultă Radio România Reșița Live

Ialoviță friptă cu pâine de casă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Ialoviță friptă cu pâine de casă

Articol editat de Radio Resita, 21 ianuarie 2024, 11:52

Vă invit să preparați o variantă de masa de prânz pentru duminică din trei rețete de pe cuprinsul țării. Va fi o masă simplă și autentică, gustoasă și hrănitoare.

Primul preparat este unul moldovenesc, Ialoviță friptă.

Se ia o bucată mare de mușchi de vită, se spală bine, se sărează după gust și se prăjește pe toate părțile într-o tigaie în care a fost pus unt și o ceapă tocată fin.

Se adaugă puțină apă și se mai lasă câteva minute pe foc. După ce a apa a scăzut se unge carnea cu untură de porc și se așează într-o tavă în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius. Când este gata,  carnea se taie în felii subțiri și consumă cu pâine albă de casă. Nu încurajăm consumul de alcool, dar un pahar de vin roșu se potrivește cu acest preparat.

Facem și pâinea de casă pe care o mâncăm cu Ialovița friptă.

Luăm un kg de făină, 20 de grame de drojdie, jumătate de litru de apă și jumătate de linguriță de sare.  Punem făina într-un bol și facem în mijloc cuibul pentru drojdie. Adaugăm apa călduță peste drojdie, apoi amestecă ușor până când obținem o pastă cremoasă. Se poate turna peste această compoziție făina de pe marginea adânciturii. Presărăm sarea peste făină. Lăsăm bolul la cald pentru o oră.

După ce a crescut frământăm coca cu puțină apă călduță, apoi punem aluatul direct în tava pregătită pentru cuptor și îl lăsăm să crească. Pulverizăm puțină apă deasupra introducem tava cu aluat în cuptorul preîncălzit la 110- 120 de grade Celsius și lăsăm pâinea să se rumenească. Mirosul de pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor ne îmbie la masă.

Nici un prânz de duminică nu este complet fără un desert.

Eu vă invit la un griș cu lapte și fructe.
Folosim pentru preparare:
– 60 de gr griș
– un plic de zahăr vanilat
– o lingură cu vârf de zahăr tos
– o păstaie de vanilie sau esență esență de vanilie
– o linguriță de coajă de lămâie sau de portocală rasă
– 500 de ml de lapte
– câteva căpșuni.

Pentru început punem laptele la fiert. Adaugăm în ploaie zahărul, turnăm în fir subțire esența de vanilie, coaja rasă de lâmâie sau de portocală și amestecăm cu un tel.

Când laptele ajunge la fierbere turnăm grișul în ploaie, amestecând continuu cu telul pentru evitarea formării cocoloașelor. Amestecăm până se îngroașă și ajunge la consistența dorită. Transferăm conținutul în două sau trei boluri și ornăm cu căpșuni sau cu ce fructe doriți, proaspete sau din compot.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

Foto: raftulbunicii.ro

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar