Ialoviță friptă cu pâine de casă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Vă invit să preparați o variantă de masa de prânz pentru duminică din trei rețete de pe cuprinsul țării. Va fi o masă simplă și autentică, gustoasă și hrănitoare.

Primul preparat este unul moldovenesc, Ialoviță friptă.

Se ia o bucată mare de mușchi de vită, se spală bine, se sărează după gust și se prăjește pe toate părțile într-o tigaie în care a fost pus unt și o ceapă tocată fin.

Se adaugă puțină apă și se mai lasă câteva minute pe foc. După ce a apa a scăzut se unge carnea cu untură de porc și se așează într-o tavă în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius. Când este gata,  carnea se taie în felii subțiri și consumă cu pâine albă de casă. Nu încurajăm consumul de alcool, dar un pahar de vin roșu se potrivește cu acest preparat.

Facem și pâinea de casă pe care o mâncăm cu Ialovița friptă.

Luăm un kg de făină, 20 de grame de drojdie, jumătate de litru de apă și jumătate de linguriță de sare.  Punem făina într-un bol și facem în mijloc cuibul pentru drojdie. Adaugăm apa călduță peste drojdie, apoi amestecă ușor până când obținem o pastă cremoasă. Se poate turna peste această compoziție făina de pe marginea adânciturii. Presărăm sarea peste făină. Lăsăm bolul la cald pentru o oră.

După ce a crescut frământăm coca cu puțină apă călduță, apoi punem aluatul direct în tava pregătită pentru cuptor și îl lăsăm să crească. Pulverizăm puțină apă deasupra introducem tava cu aluat în cuptorul preîncălzit la 110- 120 de grade Celsius și lăsăm pâinea să se rumenească. Mirosul de pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor ne îmbie la masă.

Nici un prânz de duminică nu este complet fără un desert.

Eu vă invit la un griș cu lapte și fructe.
Folosim pentru preparare:
– 60 de gr griș
– un plic de zahăr vanilat
– o lingură cu vârf de zahăr tos
– o păstaie de vanilie sau esență esență de vanilie
– o linguriță de coajă de lămâie sau de portocală rasă
– 500 de ml de lapte
– câteva căpșuni.

Pentru început punem laptele la fiert. Adaugăm în ploaie zahărul, turnăm în fir subțire esența de vanilie, coaja rasă de lâmâie sau de portocală și amestecăm cu un tel.

Când laptele ajunge la fierbere turnăm grișul în ploaie, amestecând continuu cu telul pentru evitarea formării cocoloașelor. Amestecăm până se îngroașă și ajunge la consistența dorită. Transferăm conținutul în două sau trei boluri și ornăm cu căpșuni sau cu ce fructe doriți, proaspete sau din compot.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

Foto: raftulbunicii.ro

Cele mai citite

Related Articles