Ascultă Radio România Reșița Live

Ialoviță friptă cu pâine de casă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Ialoviță friptă cu pâine de casă

Articol editat de Radio Resita, 21 ianuarie 2024, 11:52

Vă invit să preparați o variantă de masa de prânz pentru duminică din trei rețete de pe cuprinsul țării. Va fi o masă simplă și autentică, gustoasă și hrănitoare.

Primul preparat este unul moldovenesc, Ialoviță friptă.

Se ia o bucată mare de mușchi de vită, se spală bine, se sărează după gust și se prăjește pe toate părțile într-o tigaie în care a fost pus unt și o ceapă tocată fin.

Se adaugă puțină apă și se mai lasă câteva minute pe foc. După ce a apa a scăzut se unge carnea cu untură de porc și se așează într-o tavă în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius. Când este gata,  carnea se taie în felii subțiri și consumă cu pâine albă de casă. Nu încurajăm consumul de alcool, dar un pahar de vin roșu se potrivește cu acest preparat.

Facem și pâinea de casă pe care o mâncăm cu Ialovița friptă.

Luăm un kg de făină, 20 de grame de drojdie, jumătate de litru de apă și jumătate de linguriță de sare.  Punem făina într-un bol și facem în mijloc cuibul pentru drojdie. Adaugăm apa călduță peste drojdie, apoi amestecă ușor până când obținem o pastă cremoasă. Se poate turna peste această compoziție făina de pe marginea adânciturii. Presărăm sarea peste făină. Lăsăm bolul la cald pentru o oră.

După ce a crescut frământăm coca cu puțină apă călduță, apoi punem aluatul direct în tava pregătită pentru cuptor și îl lăsăm să crească. Pulverizăm puțină apă deasupra introducem tava cu aluat în cuptorul preîncălzit la 110- 120 de grade Celsius și lăsăm pâinea să se rumenească. Mirosul de pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor ne îmbie la masă.

Nici un prânz de duminică nu este complet fără un desert.

Eu vă invit la un griș cu lapte și fructe.
Folosim pentru preparare:
– 60 de gr griș
– un plic de zahăr vanilat
– o lingură cu vârf de zahăr tos
– o păstaie de vanilie sau esență esență de vanilie
– o linguriță de coajă de lămâie sau de portocală rasă
– 500 de ml de lapte
– câteva căpșuni.

Pentru început punem laptele la fiert. Adaugăm în ploaie zahărul, turnăm în fir subțire esența de vanilie, coaja rasă de lâmâie sau de portocală și amestecăm cu un tel.

Când laptele ajunge la fierbere turnăm grișul în ploaie, amestecând continuu cu telul pentru evitarea formării cocoloașelor. Amestecăm până se îngroașă și ajunge la consistența dorită. Transferăm conținutul în două sau trei boluri și ornăm cu căpșuni sau cu ce fructe doriți, proaspete sau din compot.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

Foto: raftulbunicii.ro

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 octombrie 2025, 05:00

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare vineri aducem în prim-plan rețete delicioase cu pește sau fructe de mare, menite să vă inspire spre un stil...

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat