Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură cu cafea

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Este binecunoscut că în Portugalia există adevărate delicatese gastronomice.
Gastronomia Portugaliei este cunoscută pentru mâncărurile preparate din pește, în special cod (bacalhau în portugheză). Printre mâncărurile din cod, Bacalhau a Bras este considerat cel mai popular.
Rețetele din Lisabona sunt la fel de variate ca în oricare dintre capitalele europene, dar se remarcă prin mâncarea de casă și de calitate în general.
Bucătăria tradițională portugheză include tot felul de preparate, de la celebrul cod, până la fructele de mare,  carnea de animale și binențeles dulciurile.
În Lisabona, punctul de întâlnire al culturilor, aromelor și condimentelor, veți găsi puțin din toate, de la bucătăria internațională, mâncăruri regionale și preparate demne de premii gastronomice. Dar farmecul Lisabonei trăiește în tradițiile sale, sardinele la grătar sunt vedete, mai ales în timpul verii și a sărbătorilor sfinților populari.
Restaurantele și tavernele oferă o mare varietate de gustări.   Renumiți și pentru vinul lor, portughezii aleg această băutură pentru a-și însoți mâncarea.
Lisbonezii sunt mari consumatori de cafea, care se servește în căni mici, numite în mod obișnuit tromba.

Friptură cu cafea

Articol editat de Radio Resita, 18 martie 2024, 06:54

Regiunea Lisabona cuprinde o parte din districtele Lisabona și Setubal. Se învecinează la nord cu Regiunea Centrală, la nord-est, la est și la sud cu Alentejo și la sud și la vest cu Oceanul Atlantic.
De asemenea, există o coastă incredibil de dantelată, cu diferite cursuri de apă, munți, dealuri, zone de cultură agricolă și zone industriale.

Din bucătăria regiunii Lisabona m-am oprit la Friptură cu cafea.
Pentru a savura această delicatesă vom lua, în funcție de plăcerile gustative ale bucătarului:
– carne de vită
– amidon de porumb
– cafea tare
– lapte
– piper
– usturoi
– vin roșu
– unt
– sare de mare.

Am condimentat carnea cu sare, usturoi, piper și foi de dafin, după care a rămas la marinat 30 de minute.
Într-un castron, am amestecat făina de porumb cu laptele și l-am lăsat deoparte pentru o bună hidratare.
Într-o tigaie am topit unt la foc mic. Am pus bucățile de fripturăă cu marinadă și le-am prăjit pe ambele părți. Când fripturile sunt făcut, le-am scos pe o farfurie. Am turnat vin roșu, cafeaua tare și amidonul de porumb, pe care l-am  dizolvat în lapte. Am amestecat din când în când până sosul s-a îngroșat ușor. Fripturile se întorc în tigaia cu sos și se oprește focul.
Fripturile se servesc cu ouă prăjite și orez alb.

Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(buendiatours-com; blog-portugal-com; foodfromportugal-com; )

Etichete:
Clătite brașovene
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 iulie 2024, 10:33

Clătite brașovene

În această sâmbătă nu vă prezint nicio rețetă dintr-o țară cu deschidere la Marea Mediteraneeană deoarece este un weekend românesc la...

Clătite brașovene
Lămâi conservate
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 3 iulie 2024, 07:43

Lămâi conservate

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Lămâi conservate
Jigg din Newfoundland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 2 iulie 2024, 07:41

Jigg din Newfoundland

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Jigg din Newfoundland
Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 1 iulie 2024, 07:38

Prebranica

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 27 iunie 2024, 07:00

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Vă propun să ne bucurăm de un dulce de...

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 26 iunie 2024, 07:00

Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 25 iunie 2024, 08:57

Locrio de orez cu pui

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Locrio de orez cu pui
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 iunie 2024, 09:41

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane