Ascultă Radio România Reșița Live

Chiftele cu garnitură de cartofi în stil cipriot

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Ritualul bucătăriei este o parte importantă a culturii Ciprului și este indisolubil legat de toate evenimentele sociale, de la întâlniri de familie și alte evenimente până la sărbători religioase. Fiecare ocazie are propriile feluri de mâncare și rețete speciale.
Bucătăria cipriotă este un amestec de cultura culinară grecească și pe cele din Orientul Mijlociu, deoarece combină mâncăruri consistente pe bază de carne și brânzeturi speciale, și dulciuri unice de roșcove și struguri. Toate acestea sunt presărate cu rămășițe de elemente din culturi antice precum legumele locale și vechile delicatese feniciene. Și nu este un secret că „dieta mediteraneană” este considerată cea mai sănătoasă, datorită abundenței sale de ulei de măsline sănătos pentru inimă, leguminoase, carne slabă, ierburi și fructe și legume proaspete. Adăugați la aceasta clima favorabilă, care conferă produselor proaspete savoarea lor intensă. Sinonim cu bucătăria cipriotă este „mezes” – o varietate de feluri de mâncare mici care se combină pentru a crea un festin incredibil.
Bucătăria cipriotă este în principal pe bază de carne, iar cea de porc fiind folosită pe scară largă în mesele cipriote, în timp ce insula este de asemenea faimoasă din cele mai vechi timpuri pentru salatele și fructele sale.
Mâncărurile vegetariene servite în Cipru sunt considerate a avea un gust imbatabil. Fructele de mare au, de asemenea, un loc proeminent. Calamarul și caracatița sunt servite marinate în vin, iar hamsia prăjită este o delicatesă locală distinctă.
Principalele arome folosite în bucătăria cipriotă sunt coriandru, menta, scorțișoara, frunza de dafin și chimen care dau o savoare deosebită preparatelor.
Varietatea de mezeluri care se remarcă în bucătăria cipriotă a fost rezultatul eforturilor de conservare a cărnii. Sarea, vinul și tutunul au fost și sunt ingredientele de bază pentru conservarea cărnii. Așa au fost create produse cu un gust unic precum cârnații, lounza și tsamarella.
Există două brânzeturi speciale ale Ciprului: faimosul halloumi, singura brânză care poate fi făcută la grătar fără să se topească și consumată în diverse moduri, și anari.

Chiftele cu garnitură de cartofi în stil cipriot

Articol editat de Radio Resita, 6 martie 2024, 07:00

Chiftele cu garnitură de cartofi în stil cipriot. Luăm:
– 400 de gr de carne de porc tocată din pulpă
– 400 de gr de carne de miel tocată tot din pulpă
– două cepe galbene rase
– 4 felii de pâine uscată înmuiate și bine stoarse
– jumătate de legătură de pătrunjel, tocat
– o lingură de oregano uscat
– o lingură de boia dulce afumată
– o lingură de pudră de scorțișoară
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– miere după gust
– jumătate de ceașcă de oțet alb
– iaurt strecurat pentru servire.

Pentru prepararea cartofilor ne trebuie:
– un kg de cartofi mici sau mai mari tăiați în jumătate
– 400 de ml de vin roșu
– o lingură de semințe de coriandru zdrobite grosier
– 40 de ml de ulei de măsline
– sare grunjoasă
– piper negru proaspăt râșnit.

Toate condimentele se pun într-un castron mic și se toarnă apă caldă și oțet și se lasă două ore să se înmoaie.
Am pus într-un castron carnea tocata, ceapa, pâinea, pătrunjelul, condimentele, sare și mult piper proaspat măcinat și am frământ temeinc până s-au amestecat  ingredientele. Am acoperit vasul cu folie film și l-am introdus la frigider timp de o oră.
În acest timp am preîncălzit cuptorul la 200 de grade Celsius.
Se formează amestecul de carne tocată în bastonașe lungi. Să fie duble față de un mititel tradițional de la noi. Fiecare bucată formată se pune în folie termică și se sigilează.
În cuptor am pus o tavă cu apă, deasupra ei un grătar și pe acesta am așezat foliile cu carne. Chiar dacă picură un pic de grăsime nu se afumă pentru că ajunge în tava cu apă. Amestecul de cărnuri stă pe foc cam 20 de minute sau cât este necesar. La jumătatea timpului se întorc.

Cât timp se gătesc cărnurile tocate pregătim garnitura de cartofi.
Cartofii bine spălați și curățați se pun într-o oală cu apă la fiert timp de 15 minute. Se scurg și se lasă deoparte.
Încingem uleiul de măsline într-o tigaie mare. Adăugăm cartofii și îi prăjim. Din timp în timp scuturăm tigaia în mod regulat până cartofii se rumenesc ușor. Turnăm vinul ca să se deglaseze. După eliminarea alcoolului se condimentează cu sare și piper și se mai continuă gătitul la foc mare încă cinci minute, agitând tigaia.
Servim chiftelele cu garnitură de cartofi în stil cipriot cu iaurt strecurat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(visitcyprus-com; dinanikolaou-gr)

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 octombrie 2025, 05:00

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare vineri aducem în prim-plan rețete delicioase cu pește sau fructe de mare, menite să vă inspire spre un stil...

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață