Ascultă Radio România Reșița Live

Chiftele cu garnitură de cartofi în stil cipriot

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Ritualul bucătăriei este o parte importantă a culturii Ciprului și este indisolubil legat de toate evenimentele sociale, de la întâlniri de familie și alte evenimente până la sărbători religioase. Fiecare ocazie are propriile feluri de mâncare și rețete speciale.
Bucătăria cipriotă este un amestec de cultura culinară grecească și pe cele din Orientul Mijlociu, deoarece combină mâncăruri consistente pe bază de carne și brânzeturi speciale, și dulciuri unice de roșcove și struguri. Toate acestea sunt presărate cu rămășițe de elemente din culturi antice precum legumele locale și vechile delicatese feniciene. Și nu este un secret că „dieta mediteraneană” este considerată cea mai sănătoasă, datorită abundenței sale de ulei de măsline sănătos pentru inimă, leguminoase, carne slabă, ierburi și fructe și legume proaspete. Adăugați la aceasta clima favorabilă, care conferă produselor proaspete savoarea lor intensă. Sinonim cu bucătăria cipriotă este „mezes” – o varietate de feluri de mâncare mici care se combină pentru a crea un festin incredibil.
Bucătăria cipriotă este în principal pe bază de carne, iar cea de porc fiind folosită pe scară largă în mesele cipriote, în timp ce insula este de asemenea faimoasă din cele mai vechi timpuri pentru salatele și fructele sale.
Mâncărurile vegetariene servite în Cipru sunt considerate a avea un gust imbatabil. Fructele de mare au, de asemenea, un loc proeminent. Calamarul și caracatița sunt servite marinate în vin, iar hamsia prăjită este o delicatesă locală distinctă.
Principalele arome folosite în bucătăria cipriotă sunt coriandru, menta, scorțișoara, frunza de dafin și chimen care dau o savoare deosebită preparatelor.
Varietatea de mezeluri care se remarcă în bucătăria cipriotă a fost rezultatul eforturilor de conservare a cărnii. Sarea, vinul și tutunul au fost și sunt ingredientele de bază pentru conservarea cărnii. Așa au fost create produse cu un gust unic precum cârnații, lounza și tsamarella.
Există două brânzeturi speciale ale Ciprului: faimosul halloumi, singura brânză care poate fi făcută la grătar fără să se topească și consumată în diverse moduri, și anari.

Chiftele cu garnitură de cartofi în stil cipriot

Articol editat de Radio Resita, 6 martie 2024, 07:00

Chiftele cu garnitură de cartofi în stil cipriot. Luăm:
– 400 de gr de carne de porc tocată din pulpă
– 400 de gr de carne de miel tocată tot din pulpă
– două cepe galbene rase
– 4 felii de pâine uscată înmuiate și bine stoarse
– jumătate de legătură de pătrunjel, tocat
– o lingură de oregano uscat
– o lingură de boia dulce afumată
– o lingură de pudră de scorțișoară
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– miere după gust
– jumătate de ceașcă de oțet alb
– iaurt strecurat pentru servire.

Pentru prepararea cartofilor ne trebuie:
– un kg de cartofi mici sau mai mari tăiați în jumătate
– 400 de ml de vin roșu
– o lingură de semințe de coriandru zdrobite grosier
– 40 de ml de ulei de măsline
– sare grunjoasă
– piper negru proaspăt râșnit.

Toate condimentele se pun într-un castron mic și se toarnă apă caldă și oțet și se lasă două ore să se înmoaie.
Am pus într-un castron carnea tocata, ceapa, pâinea, pătrunjelul, condimentele, sare și mult piper proaspat măcinat și am frământ temeinc până s-au amestecat  ingredientele. Am acoperit vasul cu folie film și l-am introdus la frigider timp de o oră.
În acest timp am preîncălzit cuptorul la 200 de grade Celsius.
Se formează amestecul de carne tocată în bastonașe lungi. Să fie duble față de un mititel tradițional de la noi. Fiecare bucată formată se pune în folie termică și se sigilează.
În cuptor am pus o tavă cu apă, deasupra ei un grătar și pe acesta am așezat foliile cu carne. Chiar dacă picură un pic de grăsime nu se afumă pentru că ajunge în tava cu apă. Amestecul de cărnuri stă pe foc cam 20 de minute sau cât este necesar. La jumătatea timpului se întorc.

Cât timp se gătesc cărnurile tocate pregătim garnitura de cartofi.
Cartofii bine spălați și curățați se pun într-o oală cu apă la fiert timp de 15 minute. Se scurg și se lasă deoparte.
Încingem uleiul de măsline într-o tigaie mare. Adăugăm cartofii și îi prăjim. Din timp în timp scuturăm tigaia în mod regulat până cartofii se rumenesc ușor. Turnăm vinul ca să se deglaseze. După eliminarea alcoolului se condimentează cu sare și piper și se mai continuă gătitul la foc mare încă cinci minute, agitând tigaia.
Servim chiftelele cu garnitură de cartofi în stil cipriot cu iaurt strecurat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(visitcyprus-com; dinanikolaou-gr)

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă