Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Rețeta de sâmbătă – Gulaș

Unul dintre trendurile cele mai puternice ale momentului în ce privește gastronomia este orientarea spre o alimentație sănătoasă. Lucrul acesta se observă în cele mai multe țări europene, inclusiv România. Este firesc să ne întrebăm ce înseamnă o alimentație sănătoasă și foarte recomandat să urmăm sfaturile experților în ce privește hrană zilnică. Această pentru că mâncarea ne ține în viață, dar ideal este să o transformăm și într-un aliat al sănătății noastre. Așadar, mâncarea sănătoasă trebuie să acopere necesarul de nutrienți ai organismului fără să conțină o mare cantitate de factori de risc. De asemenea trebuie să fie diversificată, să fie consumată moderat, atât cât să satisfacă necesarul energetic al organismului.

[FOTO] Rețeta de sâmbătă – Gulaș

Articol editat de Valentina Adam, 1 octombrie 2022, 09:34 / actualizat: 15 martie 2023, 13:45

Pentru a obține energia de care avem nevoie, trebuie să consumăm cantitatea potrivită de carbohidrați, grăsimi, proteine și apă. Trebuie să mâncăm în funcție de efortul fizic pe care-l facem.

Daniel Babun ne prezintă o rețetă de mâncare tradițională din Ungaria – gulaș.

Reteta emisiunii

Vecinii noștrii îi spun gulyas. Dar gulașul nu se gatește doar în țara din dreapta Tisei și îl prepară și vecinii maghiarilor. Conform DEX, citez: gulașul este o tocană de carne cu cartofi sau cu găluște de făină, iar WIKIPEDIA reține despre gulaș Gulaș că este o supă sau tocană de carne și legume condimentate cu boia și chimen uscat, printre altele. Gulașul este originar din Ungaria, fiind un simbol al acestei țări, am încheiat citatul. Supa de gulaș este mai subțire. Pentru preparare se folosește carnea de vită de cele mai multe ori, dar poate să fie și de porc, pui sau un amestec de cărnuri. În unele locuri, mai ales de-a lungul Dunării pemalurile din Ungaria, Sebia și de la noi din județ se prepară și cu pește. Gulașul de pește este mai gros decât o ciorbă de pește. Am auzit mulți români, din păcate care spuneau la o tocăniță de cartofi sau la o mâncare de cartofi gulaș. Cineva mi-a spus când l-am întrebat de ce spune gulaș mi-a răspuns că sună mai interesant. Să nu exagerăm totuși și să nu schimbăm denumirile mâncărurilor noastre tradiționale.

Pentru un gulaș delicios avem în primul rând nevoie de un ceaun și un foc de lemne. Punem puțină untură și când este bine încălzită prăjim carnea. Amestecăm din când în când. Carnea ar trebui să aibe și puțin seu și neapărat și ceva os cu măduvă. Cei care nu apreciază seul pot să pună doar carne macră tăiată cubulețe, dar la osul cu măduvă să nu renunțe. Nu puneți sare în această etapă a preparării deoarece sarea usucă bucățile de carne și noi vrem să fie suculente.  După ce carnea s-a prăjit puțin și a prins o culoare atrăgătoare o scoatem. În resturile de unsoare în care s-a prăjit carnea adăugăm 4- 5 cepe mari tăiate felii. Când ceapa a devenit translucidă punem 3 morcovii potriviți tocați și două rădăcini de păstârnac tocate și ele. După 3- 4 minute punem ardeii tăiați julien. Avem nevoie de doi ardei graș roșii, unul galben și un kapia.

Își lasă și ardeii aromele 3- 4 minute în ceaun și adăugăm carnea prăjită. Mai săsăm amestecul la foc atât cât carnea să preia și să transmită aromele cepei, ardeilor și rădăcinoaselor. Turnăm apă cât dorim. Eu folosesc apă minerală de calitate. Lăsăm focul să-și facă treaba, să bolborosească lichidul. Focul trebuie să fie deschis să se plimbe pe părțile ceaunului în funcție de direcția vântului. Dacă totuși bate mai tare puteți să-l protejați dar prepqratul își pierde puțin din svoare. Dacă folosiți focul de la o butelie de gaz să știți că preparatul își pierde mult din savoare. Am încercat ambele variante și am avut invitați la masă care mi-au confirmat că gulașul preparat la foc de lemne este mai savuros. Nu am modificat cu nimic rețeta. Ceaunul nu trebuie să fie nici acoperit cu capac. Caracteristica ceaunului este fără capac sau cum se spune în satul meu- fegeu.

Adăugăm pastă de roșii, passata, și o cutie de roșii în bulion. Puteți folosi și roșii proaspete, bine coapte, dar în cazul acesta opărițile un minut și jupuiți pielița pentru că ea rămâne tare indiferent de cât o preparăm Curățăm cartofi îndestulători și îi tăiem în bucăți cam la jumătate cât sunt bucățile de carne. Folosiți cartofi din cei pentru piure nu din cei pentru prăjit sau pentru salate. Avem nevoie să îngroașe gulașul. Dacă considerați că este subțire preparatul amestecați două- trei linguri de făină cu apă rece și adăugați din fiertură, pe rând câteva polonice ca să nu facă cocoloașe. Când cartofii sunt fierți potriviți de sare și piper, puneți și ardei iute cât vă place să fie de iute, semințe de chimen și mai lăsți 5 minute. Puteți pune și pastă de gulaș la tub. Cum doriți.

Luați ceaunul de pe foc, tocați o mână bună de pătrunjel și leuștean frunze și puneți-le în gulaș. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar