Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Gnocchi

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale.
Fiecare fel de mâncare își ascunde propria poveste, iar dieta diferă de la zonă la zonă, dar esența rămâne. Vorbind despre emblematica pasticadă dalmată putem spune că este o adevărată perlă a gastronomiei croate și un fel de mâncare care emană aromele autentice ale vechii Dalmații.
Rețeta provine din vechile cărți de bucate grecești și romane, a fost cultivată pe coasta Dalmației și a supraviețuit până astăzi. Regina bucătăriei dalmate este servită la toate evenimentele importante, precum nunți, botezuri și alte sărbători și este o adevarata dovada că dalmațienii, pe lângă pește și fructe de mare, chiar știu să facă delicatese din carne. Vă pot confirma pentru că în fiecare an, pe lângă Italia merg și în Dalmația. Poate și pentru că localitățile seamănă mult cu cele italiene, deoarec au fost sub influența orașelor de pe coasta italiană a Adriaticii.

Rețetă mediteraneeană: Gnocchi

Articol editat de Radio Resita, 29 iulie 2023, 07:00

Mâncarea pe care o să v-o prezint nu se prepară des pentru că necesită câteva ore de pregătire. Rădăcinile sale, se spune, că datează de pe vremea Imperiului Roman.
Pentru pasticada avem nevoie de:
– două kg de pulpă de vită
– un morcov
– o bucată de țelină cam cât o jumătate de pumn
– 50 de gr de panceta
– patru căței de usturoi
– patru cuișoare
– două lingurițe de nucșoară
– o lingură de concentrat de roșii
– puțin oțet de vin
– 100 de ml de prosecco
– supă de vită sau de porc
– trei foi de dafin
– șase prune uscate înmuiate în apă 10 minute
– două linguri de untură.
Pentru 60 de gnocchi ne trebuie:
– patru cartofi mari roșii
– 500 de gr făină albă  
– un ou  
– o lingură de unt
– sare
Tăiem morcovul bastonașe cam de doi cm. Facem felii subțiri de pancetta, iar usturoiul în fâșii mai groase. Înțepăm cărnea cu un cuțit și împingem în fiecare o bucată de usturoi, o bucată de morcov pe care am tăvălit în nucșoară și o bucată de pancetta.
Se pune carnea într-o cratiță, se adaugă oțetul și apă cât să acopere carnea. Turnăm cam 2/3 de oțet și 1/3 apă. Lăsăm să stea peste noapte și intoarcem carnea de 2-3 ori.
A doua zi punem două linguri de grăsime în oala, scoatem carnea, o stergem bine cu un prosop de hartie și o sărăm. Rumenim pulpa de vită pe toate părțile pentru a închide porii. O scoatem și o învelim în folie termică. În aceeași cratiță se adaugă untura și se călește ceapa, țelina tocate mărunt și se pune dafinul și cuișoarele. Când legumele sunt dinstuite, adaugăm carnea și turnam imediat proseccoul și concentratul de roșii dizolvat în puțină apă. Se lasa să fiarbă până se evaporă alcoolul. Se mai pune apă, sare și se lasă la gătit, acoperit, la foc mic. Se fierbe timp de trei ore. Din când în când se toarnă apă și puțin oțet. După trei ore, dacă bucata de carne este moale, o scoatem și o tăiem în felii groase de trei degete. Amestecăm manual legumele cu sosul din oală cu ajutorul unui tel. Scoatem foile de dafin și cuișoarele. Plasăm feliile de carne înapoi în sos. Dacă siropul este prea gros, mai adăugați apă. Aceasta este ultima șansă de a rafina gustul și densitatea sucului. Gustați pentru a regla gustul cu sare, poate piper și condimente. Adăugăm prunele hidratate și mai lăsăm să fiarbă la foc mic, acoperit, încă jumătate de ceas. Sosul trebuie să fie gros, dulce- acrișor cu un gust impecabil de echilibrat. Nu luați strict timpul de gătire, uneori carnea se gătește puțin mai mult sau un timp mai scurt, în funcție de calitatea cărnii
Pentru prepararea gnocchi de casă procedăm în felul următor:
Fierbem cartofii cu coajă timp de o oră sau mai puțin, în funcție de testul scobitorii. Îi curățăm, îi pasăm cât sunt calzi calde. Punem piureul într-un bol, adăugăm sare, untul, oul și pasăm cu degetele pentru ca totul să fie bine combinat. Presărăm făina și amestecăm cu degetele până obținem o compoziție moale pe care o aruncăm dintr-o palmă în alta fără să să se lipească de degete. Transferăm mingea de aluat pe o suprafață de lucru înfăinată și o împărțim în patru părți. Rulăm fiecare într-o minge  până devine ca un baston subțire și tăiem bucățele cam de doi centimetri. Punem o oală cu apă sărată la fiert și când bucățile de aluat s-au ridicat la suprafață, cu o paletă strecurătoare, le punem în sosul cu carne.   Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă