Proprietarii de păduri din Caraș-Severin „sunt nevoiţi” să încalce legea

129

Reglementările codului silvic continuă să nemulțumească proprietarii de păduri din Caraș-Severin. Judeţul se află încă pe un loc fruntaş la capitolul suprafaţă împădurită. Cu toate acestea, în fiecare an se constată o creştere a infracţiunilor silvice. Practic, proprietarii spun că sunt forţaţi să încalce legea. Dacă vor să-şi procure lemne de foc, o pot face doar de depozite, deși ei au în proprietate zeci de hectare de pădure, spune Petre Stăncioni, şeful composesoratului Băuţarul superior:

„Din partea Gărzii forestiere s-a primit o adresă la ocolul silvic prin care se interzic marcările. Asta e durerea. Trăim cu proprietăţile lângă noi şi nu putem să le folosim, în regim silvic evident. Proprietarul este pus în situaţia de a merge la unii agenţi economici şi să cumpere lemne de foc la un preţ supraevaluat. Sau să taie ilegal.”

Conform Codului silvic, tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național și din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune.

(Sebastian Dragomir)