Exploatarea şi transportul pe timp de noapte al materialului lemnos, interzise de luni, 14 februarie

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat, recent, că sistemul informatic integrat de urmărire a transportului materialului lemnos – Sumal 2.0, va fi îmbunătăţit. În acest context, spune ministrul, va fi interzisă pe timp de noapte exploatarea şi transportul masei lemnoase.

Potrivit celor spuse de ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă luni, 7 februarie, mijloacele de transport au fost oprite de fiecare dată când s-a constatat o ilegalitate, iar persoanele responsabile au fost trase la răspundere.

În ceea ce priveşte exploatarea pădurilor, Inspectorul Pădurii a devenit principalul element care oferă această posibilitate oricărui cetăţean să verifice orice transport, la orice oră în orice loc din ţară. În urma acestor verificări care sunt de peste 6,8 milioane la nivel 2021, adică peste 6,8 milioane interogări în sistemul Inspectorul Pădurii, au fost înregistrate aproape 5.000 de apeluri la 112, în urma acestor apeluri s-au verifica transporturile mult mai riguros, s-au verificat camioanele, numărul de înmatriculare şi de fiecare dată când s-a constatat o ilegalitate acele mijloace de transport au fost oprite şi s-au întocmit documentele pentru tragerea la răspundere a acestor persoane”, a declarat Tanczos Barna.

Acesta a mai subliniat că, noi funcţionalităţi ale SUMMAL 2.0 sunt în curs de dezvoltare la STS. Acestea vor deveni funcţionale de luni, 14 februarie.

SUMAL 2 va mai suferi modificări şi vom dezvolta acest sistem pentru a avea o rigurozitate şi mai mare, implementăm noi funcţionalităţi, care sunt în curs de dezvoltare la STS. Vom interzice pe timp de noapte exploatarea masei lemnoase din păduri, astfel încât să reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale din păduri; în acelaşi timp, vom automatiza verificările la nivel de 20 de metri cubi, transport prin persoane fizice, pentru că de la 20 de metri cubi în sus toţi transportatorii sunt transportatori autorizaţi”, a completat ministrul Mediului.

Tanczos Barna are în vedere, din acest an, dotarea pădurarilor cu arme şi alte mijloace de protecţie, atât împotriva infractorilor silvici violenţi, cât şi a animalelor sălbatice.

Sursa foto: ecointeligenta.ro

Cele mai citite

Related Articles