La mulți ani, Maia Morgenstern!
Despre omul zilei, aș putea parafraza pe Ion Agârbiceanu: ‘’Să-ți placă lucrul pe care îl faci. Să-ți iubești meseria. Să pui o parte din sufletul tău în muncă. Să nu faci nimic din datorie, numai că trebuie să faci. Numai atunci munca te uzează și te schimbă în mașina de muncit. Dacă pui suflet, e altceva.’’
Dar, acest minunat suflet poartă un nume, Maia Morgenstern! Doamna noastră Maia, cea care ne pune de multe ori sufletele în lumina până ne ard lacrimile de bucurie obrajii.

Articol editat de Anca Bălălău, 1 mai 2025, 08:03
Emilia-Maia-Ninel Morgenstern s-a născut într-un început de mai, pe întîi într-o erudită familie evreiască și a studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în anul 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”.
Este inconfundabilă, puternică, copleşitoare şi vulnerabilă… are punctual talentul în genă, nu cedează decât imperativelor de onoare şi bun simţ… o lecţie deschisă pentru colegii de scenă şi pentru spectatori, are un virus al geniului actoricesc ce imunizează orice suflet rătăcit…Ca fiică, femeie, actor, manager,voce a Teatrului Radiofonic, doamna Maia a făcut totul la superlativ …dar într-un mod original în care emoţia s-a văzut în ochii săi plin de iubire… Dacă o priveşti te ocroteşte cu decenţa dialogului, dacă o asculţi pleci cu coloana îndreptată, de uitat nu ai cum…
’’Teatrul se schimbă în permanenţă. Este foarte bine şi normal, teatrul este oglinda realităţii într-un fel. Pe de altă parte oamenii, societatea îşi găşeste şi îşi caută modele, în spectacole, în filme, în teatru, idealizând sau dimpotrivă, judecând, condamnând personaje şi atunci în funcţie de schimbările care au loc în lume, în societate, în viaţă, asta vedem reflectat şi în arta spectacolului, în teatru şi film. Se modelează una pe alta. Sunt de fapt necesităţi, oglindiri, de aceea se reactualizează uneori autorii clasici. Sunt capodopere care reactualizate se potrivesc de minune zilelor noastre, a realităţilor noastre de zi cu zi,’’ mărturisește Doamna Maia.
Numele său, Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafărul de dimineață”, nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat în filmul Patimile lui Hristos. Regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, pare să fi luat în considerare, printre altele, acest detaliu ca fiind semnificativ pentru alegerea ei în acest rol ce a adus-o la un pas de Oscar.
A scris file memorabile în istoria teatrală și cinematografică. Rolul Medeei din Trilogia antică, regizată de Andrei Șerban, îi aduce primele distincții teatrale naționale , Premiul „Lucia Sturdza Bulandra” și Uniter. În anul 1993 e declarată Cea mai bună actriță a anului pentru rolul din Ghetto, pe scena Teatrului Național. Un nou premiu Uniter în anul 1995 pentru Lola Blau din Îngerul albastru. Și pentru filmele sale a fost distinsă cu numeroase premii ale Uniunii Cineaștilor din România.
Coproducțiile cinematografice în care joacă sunt recompensate la mari festivaluri precum Cannes – în 1992 pentru Balanța și 1995 pentru Privirea lui Ulise, A șaptea încăpere , la Veneția, 1996 și Băieții Wittman, la Moscova, în 1997.
Numele său, Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafărul de dimineață”, nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat în filmul Patimile lui Hristos. Regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, pare să fi luat în considerare, printre altele, acest detaliu ca fiind semnificativ pentru alegerea ei în acest rol ce a adus-o la un pas de Oscar.
După ce filmul său, Patimile lui Hristos, a fost apreciat de Academia Americană de Film, drept una dintre cele mai importante producții , Mel Gibson a declarat atunci că o vedea pe Maia Morgenstern drept favorită la Premiul Oscar, pentru cea mai bună actriță. Actor, producător și regizor, australianul Mel Gibson a înțeles bine că Maia Morgenstern vorbește chiar și atunci când tace, și a speculat magistral expresivitatea cinematografică a actriței românce. Maia Morgenstern a realizat un rol de compoziție remarcabil,în rolul Mariei, mama lui Iisus.
De asemenea, Maia Morgenstern este și autoarea cărții ’’Nu sunt eu’’, carte devenită între timp scenariu pentru un spectacol de teatru regizat la Teatrul Evreiesc de Stat de Victor Ioan Frunză. Cartea era definită de autoarea ei și cu umor, și inteligent, și cu dificil de negat intenții de marketing, un document clasificat.
Maia Morgenstern este și un susținător al Campaniei ’’Muzică pentru Viață’’ realizată de Radio România Reșița, de câteva ediții susținând cauzele celor suferinzi împreună cu radioul reșițean.
Emoţia este vehiculul prin care teatrul îşi poartă mesajul şi îşi poartă sensul și gândul…Cu cele mai alese gânduri,din Banatul de Munte o îmbrățișăm cu dragoste, într-un sincer: La Mulți Ani!
Sursa foto-Facebook Maia Morgenstern