Ascultă Radio România Reșița Live

In memoriam, Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale este, pentru români, ceea ce este Shakespeare pentru englezi sau Cervantes pentru spanioli – o oglindă fidelă a realității sociale, politice și umane. Scrierile sale rămân, la peste 150 de ani de la creație, la fel de actuale și tăioase în observație.

In memoriam, Ion Luca Caragiale

Articol editat de Anca Bălălău, 9 iunie 2025, 13:08

Născut la 1 februarie 1852, în satul Haimanale (care astăzi îi poartă numele), Caragiale a fost primul fiu al lui Luca Ștefan Caragiale și al Ecaterinei Chiriac Karaboas. Conform unor surse, familia sa ar fi fost de origine aromână. Tatăl său, Luca, și frații acestuia, Costache și Iorgu, s-au născut la Constantinopol, fiind fiii lui Ștefan, un bucătar angajat în 1812 în suita lui Ioan Vodă Caragea.

Deși au circulat și alte variante privind data nașterii – „în noaptea de 29 spre 30 ianuarie” sau „în zorii zilei de 30 ianuarie” (după amintirile dramaturgului, consemnate de Șerban Cioculescu) – certificatul de botez, descoperit în anii 1970 la Arhivele Statului, atestă fără echivoc că data nașterii este 1 februarie 1852, fiind singurul document oficial în acest sens.

O operă vie, mereu actuală

Opera lui Caragiale – de la piese de teatru la momente și schițe – este o comoară a literaturii române, plină de umor de limbaj și de situație, satiră șfichuitoare și tipologii perfect conturate. Lucrările sale, precum O noapte furtunoasă, Conu Leonida față cu reacțiunea, O scrisoare pierdută, D-ale carnavalului, Un pedagog de școală nouă, Domnul Goe, Lanțul slăbiciunilor, Căldură mare, Petițiune, Telegrame sunt pline de personaje vii, care par inspirate din realitatea de azi, la fel de tragică prin repetiție și stagnare.

Scandalul de plagiat și procesul cu Caion

În 1901, Caragiale a fost acuzat de plagiat de către Caion, într-un articol apărut pe 30 noiembrie în revista Convorbiri literare, intitulat Domnul Caragiale. În numărul următor, Caion a continuat atacul cu un articol și mai dur: Domnul Caragiale n-a plagiat, a copiat, susținând că dramaturgul a preluat o dramă numită Nenorocul, scrisă de un anume Kemeny. Caragiale a investigat și a aflat că scriitorul maghiar nu exista, iar acuzațiile erau fabricate. L-a dat în judecată pe Caion.

Foarte afectat de situație, Caragiale l-a angajat ca avocat pe Barbu Ștefănescu Delavrancea, prieten și coleg de breaslă. În instanță, Caion a recunoscut că totul fusese o „făcătură”. Caragiale a câștigat procesul în martie 1902: Caion a fost amendat cu 500 de lei, condamnat la 3 luni de închisoare corecțională și obligat să plătească 10.000 de lei despăgubiri civile. Ulterior, în recurs, a fost achitat, iar procesul a devenit un spectacol pentru public – s-au vândut bilete ca la teatru.

Demisie forțată și plecarea definitivă din țară

Tot în 1901, Caragiale a fost concediat din funcția de registrator la Regia Monopolurilor Statului, pe motive politice. De orientare conservatoare, Caragiale critica regimul liberal, iar guvernul D. A. Sturdza, ajuns la putere, l-a îndepărtat.

Decizia instanței de a-l achita pe Caion, deși vinovăția fusese dovedită, a fost picătura care a umplut paharul. Revoltat și dezgustat, Caragiale a spus: „Nu mai pot trăi aici! E prea grea duhoarea.” După ce a primit o moștenire de la o mătușă, în 1904 a părăsit România și s-a stabilit în Berlin, în cartierul Willmersdorf.

Într-o scrisoare către Alexandru Vlahuță, care îl ruga să revină, Caragiale scria:

„Pentru nimic în lume n-aş părăsi acest colţ de viaţă străină pentru a mă reîntoarce în patrie. Să mai văd ceea ce am văzut, să mai sufăr ceea ce am suferit, aceleaşi mutre, aceleaşi fosile cari conduc viaţa publică, otrăvindu-te numai cu privirile lor stupide şi bănuitoare. Nu, dragul meu, nu! M-am exilat şi atâta tot. Aerul de aicea îmi prieşte, sunt mulţumit cu ai mei şi n-am ce căuta într-o ţară unde linguşirea şi hoţia sunt virtuţi, iară munca şi talentul, viţii demne de compătimit.”

Moartea și reînhumarea

În zorii zilei de 9 iunie 1912, Ion Luca Caragiale moare subit la Berlin, suferind de arterioscleroză. A fost găsit căzut lângă pat, cu mâna stângă crispată pe cearșaf, capul pe spate, ochii deschiși – un sfârșit brusc, fără suferință, așa cum poate și-l dorise. Ioan Slavici i-a dedicat necrologul Un om mare.

La 27 iunie 1912, a fost înmormântat provizoriu în cavoul capelei din cimitirul Erster Schöneberger Friedhof, în prezența familiei și a prietenilor Barbu Ștefănescu Delavrancea și Alexandru Vlahuță.

La 1 septembrie 1912, Ministerul de Interne al României a alocat un credit de 22.000 de lei pentru aducerea în țară a rămășițelor pământești. Sicriul a fost adus la București pe 18 noiembrie și depus la biserica Sfântul Gheorghe Nou, iar la 22 noiembrie, Caragiale a fost reînhumat la Cimitirul Bellu, aproape de Eminescu și Coșbuc.

Moștenirea eternă

Ion Luca Caragiale a fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române la 28 octombrie 1948.

A lăsat în urmă personaje și situații care ne „bântuie” și astăzi. Trahanache, Cațavencu, Goe, Mamița, Bibicul, Mitică – toți sunt încă printre noi. Caragiale ne învață să nu ne mințim, să nu uităm și să nu acceptăm pasiv degradarea. A fost și rămâne o conștiință.

„Eu nu scriu decât despre viața noastră ci pentru viața noastră, căci alta nu cunosc și nici mă interesează. Împrejurările prin care a trecut şi trece ţara asta a noastră îți întristează adânc sufletul, aşa că vă-ndemn la dragoste pentru patrie. Mă rog la Dumnezeu să vă facă vremuri mai bune la bătrâneţe. Dumnezeu să vă aibă-n pază! Fiţi sănătoşi şi veseli!”

Epilog

Caragiale, Caragiale,
Dacă nu erai matale,
Rămâneam tot… haimanale.

Nichita Stănescu

Urmărește-ne și pe Google News

De ziua Ziua Învățătorului, 5 Iunie, îl omagiem pe Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română
Poveşti de viaţă joi, 5 iunie 2025, 07:00

De ziua Ziua Învățătorului, 5 Iunie, îl omagiem pe Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română

După icoana mamei, este drept să recunoaștem că indiferent ce ajungem în viață, icoana primului dascăl, învățătorul, o purtăm în suflet...

De ziua Ziua Învățătorului, 5 Iunie, îl omagiem pe Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română
Valsul este în pași de doliu, compozitorul Eugen Doga a murit
Poveşti de viaţă marți, 3 iunie 2025, 19:01

Valsul este în pași de doliu, compozitorul Eugen Doga a murit

Valsul este în pași de doliu, compozitorul Eugen Doga a murit în cea de-a doua zi de vară! ’’Am aflat cu tristețe despre decesul marelui...

Valsul este în pași de doliu, compozitorul Eugen Doga a murit
Este ziua unui artist: Radu Afrim!
Poveşti de viaţă luni, 2 iunie 2025, 19:04

Este ziua unui artist: Radu Afrim!

Este ziua unui artist, Radu Afrim, născut pe 2 iunie 1968 în Beclean, județul Bistrița-Năsăud. Aș completa că fiecare spectacol pus în...

Este ziua unui artist: Radu Afrim!
Personalitatea zilei la aniversare-Gabriel Liiceanu!
Poveşti de viaţă vineri, 23 mai 2025, 08:39

Personalitatea zilei la aniversare-Gabriel Liiceanu!

„Aleg să trăiesc, nu doar să exist”…poate de aceea socotesc orice clipă în alfabetul fiecărei zile, ore, secunde, evitând complicata...

Personalitatea zilei la aniversare-Gabriel Liiceanu!
Poveşti de viaţă marți, 20 mai 2025, 19:55

Ileana Vulpescu rămâne una dintre literele importante ale alfabetului limbii și literaturii române

„S-au năruit şi se vor nărui civilizaţii, cultura însă e ceea ce supravieţuieşte civilizaţiilor materiale, iar ea va fi etern însemnată...

Ileana Vulpescu rămâne una dintre literele importante ale alfabetului limbii și literaturii române
Poveşti de viaţă vineri, 16 mai 2025, 22:30

In memoriam, Marin Preda!

,,Ființa noastră e la discreția celorlalți, nu apari tu în ochii unuia așa cum ești, ci cum au reușit alții să sugereze o imagine despre...

In memoriam, Marin Preda!
Poveşti de viaţă joi, 15 mai 2025, 14:47

A mai plecat o actriţă, Cristina Deleanu!

Vestea tristă a zilei vine de la UNITER… A mai plecat o artistă, Cristina Deleanu, chiar de Ziua Familiei…Familia artiștilor români este în...

A mai plecat o actriţă, Cristina Deleanu!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 10 mai 2025, 11:00

In memoriam, Valeriu Leu, un mare bănățean și român

O mare personalitate a Agorei Cetății de Foc împlinea astăzi 73 de ani, dar viața pământeană a sa a fost doar de 57 de ani. Ne-a rămas...

In memoriam, Valeriu Leu, un mare bănățean și român