Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Tochitură dobrogeană

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: Tochitură dobrogeană

Articol editat de Radio Resita, 23 iulie 2023, 07:00 / actualizat: 23 iulie 2023, 8:56

Delta este automat asociată cu preparatele din pește, de la ciorbe, storceag, plachie, saramură, chiftele pâ nă la bucățile proaspete de pește prăjie, dar și multe, multe alte preparate din sfera ihtiologică. Totuși, aici mai sunt și preparate din carne de pasăre, porc, vânat, aluaturi și alte bunătăți. Dacă ținem cont că Dobrogea s-a aflat ani buni sub stăpânire otomană și mâncărurile de aici sunt excepționale, împrumutând și adaptând bunătățile turcești la ingredientele autohtone. Înainte de 89 când am fost la Murighiol și am avut parte de o saramură, dar nu de pește ci de pui. Fac o paranteză și vă mărturisesc că i-am spus rudei mele prin alianță, cu care am fost în locul lui de baștină, că acolo și carnea de găină are gust de pește. Mi-a confirmat, spunându-mi că acolo păsările mănâncă mai mult pește decât grăunțe. Astea erau puține, peștele însă din belșug. Acum și acolo s-a împuținat peștele, cauzele fiind multiple, dar în primul rând braconajul cu curent. Închid paranteza și vă mai spun că celelalte ingrediente erau identice ca la o saramură de crap.

Astăzi doresc să vă aduc pe masă o tochitură dobrogeană.
Pentru patru porții sănătoase și generoase avem de aprovizionat cu:
– un kg de carne de porc, de preferat pulpă sau fleică
– ulei de floarea soarelui
– două frunze de dafin
– un pahar de vin roșu
– o cană de bulion de roșii
– 300 de gr de telemea de oaie
– patru ouă
– sare, piper și măcinat, boia dulce, cimbru uscat
Mai trebuie să pregătim și mălai pentru o mămăligă vârtoasă.
Începem să porționăm carnea în cubulețe și o rumenim într-o tigaie în ulei încins. O lăsăm până se albește, iar apoi turnăm apă până le acoperă și punem boabele de piper și frunzele de dafin. Punem capac la tigaie și fierbem la foc mic jumătate de ceas. Cel puțin. Aproape de expirarea timpului tocăm usturoiul și împreună cu bulionul și cu vinul punem peste carnea prăjit.

Reglăm gustul cu sare, piper, boia și cimbru. Mai lăsăm 10- 15 minute  și luăm tigaia de pe foc. Pentru tușa finală mai punem usturoi zdrobit, sare și piper proaspăt râșnit după gustul bucătarului. Când spun gustul bucătarului sintagma presupune că este potrivit de aromată, sărată și piperată, iar cine vrea mai mult asezonează în farfurie.

Se servește alături de mămăligă caldă vârtoasă, cu ochiuri de ouă și brânză tare rasă deasupra.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste!  

(Daniel Babun)

Etichete:
Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă