Rețeta românească: Ghiveci măcelăresc

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binnențeles să le și prepar. Ghiveci măcelăresc, cum a fost transmis de Păstorel Teodoreanu posterității este mâncarea de astăzi.

Se folosește carnea de la piept, acele bucăți pe care măcelarii le numesc căzături. Mai exact câte 200 de gr de carne de vită, porc, batal, măduvă și ceapă. Mai luăm patru linguri de untură, câte 400 de gr de cartofi, boabe de mazăre, 300 de gr de morcovi, o țelină, o conopidă medie, o vânătă potrivită, o jumătate de varză mică, doi dovlecei mici și cinci ardei grași. Nu uităm de 4- 5 roșii coapte, un pahar de vin alb sec și două legături de frunze de mărar și pătrunjel.

Bucățile de carne obținute din fasonare, repectiv căzăturile, se sărează și se pun într-o tigaie în care am topit două linguri de untură. În funcție de mărimea tigăii se pot pune toate cărnurile odată sau pe sortimente. Carnea trebuie rumenită atât cât să prindă o culoare aurie. După aceea o scoatem și o rezervăm. În locul ei prăjim ușor legumele. Le scoatem și pe ele.

Adăugăm restul de untură și dinstuim ceapa tăiată solzișori. Când ceapa este sticloasă punem o o lingură de pastă de tomate și un pahar de passata de roșii. Adăugăm și puțină apă caldă, cam o jumătate de ceașcă. Lăsăm la înăbușit după care punem deoparte.

Separat fierbem boabele de mazăre. Când totul este gata, amestecăm legumele, le asezonăm cu sare și piper și punem treisferturi dintre ele în vasul unde vom găti ghiveciul. Așezăm peste legume cărnurile, dar lăsăm un loc liber în mijloc unde plasăm bucățile de măduvă.

În legumele rămase punem ceapa înăbușită cu roșii și amestecăm. Așezăm peste cărnuri restul de legume și frunzele tocate de pătrunjel și mărar. Totul se acoperă cu un rând de roșii feliate.

Se pune vasul pe foc și când începe să fiarbă îl transferăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Rămâne în tobă aproximativ două ore.  Cu 15 minute înainte de a se finaliza desăvârșim gustul și turnăm vinul.

Când este gata, oprim focul, deschidem ușa cuptorului și mai lăsăm acolo ghiveciul timp de 5 minute. Merge de minune cu ardei iute murat, pâine caldă sau mămăligă vârtoasă. Gătitul se face cu dragoste și pasiune.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles