Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Ghiveci măcelăresc

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binnențeles să le și prepar. Ghiveci măcelăresc, cum a fost transmis de Păstorel Teodoreanu posterității este mâncarea de astăzi.

Rețeta românească: Ghiveci măcelăresc

Articol editat de Radio Resita, 10 septembrie 2023, 07:00 / actualizat: 10 septembrie 2023, 10:46

Se folosește carnea de la piept, acele bucăți pe care măcelarii le numesc căzături. Mai exact câte 200 de gr de carne de vită, porc, batal, măduvă și ceapă. Mai luăm patru linguri de untură, câte 400 de gr de cartofi, boabe de mazăre, 300 de gr de morcovi, o țelină, o conopidă medie, o vânătă potrivită, o jumătate de varză mică, doi dovlecei mici și cinci ardei grași. Nu uităm de 4- 5 roșii coapte, un pahar de vin alb sec și două legături de frunze de mărar și pătrunjel.

Bucățile de carne obținute din fasonare, repectiv căzăturile, se sărează și se pun într-o tigaie în care am topit două linguri de untură. În funcție de mărimea tigăii se pot pune toate cărnurile odată sau pe sortimente. Carnea trebuie rumenită atât cât să prindă o culoare aurie. După aceea o scoatem și o rezervăm. În locul ei prăjim ușor legumele. Le scoatem și pe ele.

Adăugăm restul de untură și dinstuim ceapa tăiată solzișori. Când ceapa este sticloasă punem o o lingură de pastă de tomate și un pahar de passata de roșii. Adăugăm și puțină apă caldă, cam o jumătate de ceașcă. Lăsăm la înăbușit după care punem deoparte.

Separat fierbem boabele de mazăre. Când totul este gata, amestecăm legumele, le asezonăm cu sare și piper și punem treisferturi dintre ele în vasul unde vom găti ghiveciul. Așezăm peste legume cărnurile, dar lăsăm un loc liber în mijloc unde plasăm bucățile de măduvă.

În legumele rămase punem ceapa înăbușită cu roșii și amestecăm. Așezăm peste cărnuri restul de legume și frunzele tocate de pătrunjel și mărar. Totul se acoperă cu un rând de roșii feliate.

Se pune vasul pe foc și când începe să fiarbă îl transferăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Rămâne în tobă aproximativ două ore.  Cu 15 minute înainte de a se finaliza desăvârșim gustul și turnăm vinul.

Când este gata, oprim focul, deschidem ușa cuptorului și mai lăsăm acolo ghiveciul timp de 5 minute. Merge de minune cu ardei iute murat, pâine caldă sau mămăligă vârtoasă. Gătitul se face cu dragoste și pasiune.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 11 iunie 2025, 07:44

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană

Topkapî cu pui – rafinament și gust oriental În fiecare miercuri, la Radio Reșița, pătrundem în tărâmul mirodeniilor orientale, al...

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană