Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Ghiveci măcelăresc

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binnențeles să le și prepar. Ghiveci măcelăresc, cum a fost transmis de Păstorel Teodoreanu posterității este mâncarea de astăzi.

Rețeta românească: Ghiveci măcelăresc

Articol editat de Radio Resita, 10 septembrie 2023, 07:00 / actualizat: 10 septembrie 2023, 10:46

Se folosește carnea de la piept, acele bucăți pe care măcelarii le numesc căzături. Mai exact câte 200 de gr de carne de vită, porc, batal, măduvă și ceapă. Mai luăm patru linguri de untură, câte 400 de gr de cartofi, boabe de mazăre, 300 de gr de morcovi, o țelină, o conopidă medie, o vânătă potrivită, o jumătate de varză mică, doi dovlecei mici și cinci ardei grași. Nu uităm de 4- 5 roșii coapte, un pahar de vin alb sec și două legături de frunze de mărar și pătrunjel.

Bucățile de carne obținute din fasonare, repectiv căzăturile, se sărează și se pun într-o tigaie în care am topit două linguri de untură. În funcție de mărimea tigăii se pot pune toate cărnurile odată sau pe sortimente. Carnea trebuie rumenită atât cât să prindă o culoare aurie. După aceea o scoatem și o rezervăm. În locul ei prăjim ușor legumele. Le scoatem și pe ele.

Adăugăm restul de untură și dinstuim ceapa tăiată solzișori. Când ceapa este sticloasă punem o o lingură de pastă de tomate și un pahar de passata de roșii. Adăugăm și puțină apă caldă, cam o jumătate de ceașcă. Lăsăm la înăbușit după care punem deoparte.

Separat fierbem boabele de mazăre. Când totul este gata, amestecăm legumele, le asezonăm cu sare și piper și punem treisferturi dintre ele în vasul unde vom găti ghiveciul. Așezăm peste legume cărnurile, dar lăsăm un loc liber în mijloc unde plasăm bucățile de măduvă.

În legumele rămase punem ceapa înăbușită cu roșii și amestecăm. Așezăm peste cărnuri restul de legume și frunzele tocate de pătrunjel și mărar. Totul se acoperă cu un rând de roșii feliate.

Se pune vasul pe foc și când începe să fiarbă îl transferăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Rămâne în tobă aproximativ două ore.  Cu 15 minute înainte de a se finaliza desăvârșim gustul și turnăm vinul.

Când este gata, oprim focul, deschidem ușa cuptorului și mai lăsăm acolo ghiveciul timp de 5 minute. Merge de minune cu ardei iute murat, pâine caldă sau mămăligă vârtoasă. Gătitul se face cu dragoste și pasiune.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă