Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Salata franțuzească de fasole verde

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Rețetă mediteraneeană: Salata franțuzească de fasole verde

Articol editat de Denis Dutca, 8 iulie 2023, 07:00 / actualizat: 8 iulie 2023, 9:18

Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Bogăția sa în grăsimi este definită de utilizarea uleiului de măsline. Este o alimentatie care nu contine aproape nicio proteină animală, doar pește și ouă. În plus, produsele lactate sunt derivate în principal din lapte de oaie și capră. Echilibrul alimentar, varietatea produselor și respectul pentru sezonalitate sunt caracteristicile mâncărurilor mediteraneene.

Dieta mediteraneană este bogată în fructe și legume de sezon, paste integrale, orez integral, pâine integrală, leguminoase, pește, în special pește gras, grăsimi furnizate în principal de uleiul de măsline,  fructe uscate. Limitele dietei mediteraneene sunt carnea roșie, brânza, untul, smântâna, precum și produsele rafinate și procesate cum sunt cerealele pentru micul dejun, pâinea industrială pentru sandvișuri, salamurile și altele.

Pentru astăzi vă invit la o salată franțuzească de fasole verde. Ne trebuie:
– 200 de gr de fasole verde
– 500 de g de cartofi
– 2 căței de usturoi
– ulei de masline, oţet și sare.

Începem prin a rupe capetele fasolei verzi și clătim păstăile sub jet de apă rece. Curățăm cartofii și îi tăiem în jumătate. Curățăm și usturoiul. Într-un recipient fierbem fasolea verde pentru 35 de minute, iar separat gătim cartofii pentru 25 de minute. După ce s-au fiert le scurgem printr-o strecurătoare.

Tăiem fasolea verde în jumătate și o punem într-un castron de salată împreună cu cartofii și usturoiul, tăiate în bucăți mici. Asezonăm cu sare și turnăm ulei de măsline și oțet de vin. Amestecăm bine și servim cu poftă un preparat sănătos.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Clătite brașovene
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 iulie 2024, 10:33

Clătite brașovene

În această sâmbătă nu vă prezint nicio rețetă dintr-o țară cu deschidere la Marea Mediteraneeană deoarece este un weekend românesc la...

Clătite brașovene
Lămâi conservate
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 3 iulie 2024, 07:43

Lămâi conservate

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Lămâi conservate
Jigg din Newfoundland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 2 iulie 2024, 07:41

Jigg din Newfoundland

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Jigg din Newfoundland
Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 1 iulie 2024, 07:38

Prebranica

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 27 iunie 2024, 07:00

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Vă propun să ne bucurăm de un dulce de...

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 26 iunie 2024, 07:00

Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 25 iunie 2024, 08:57

Locrio de orez cu pui

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Locrio de orez cu pui
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 iunie 2024, 09:41

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane