Rețetă mediteraneeană: Salata franțuzească de fasole verde

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Bogăția sa în grăsimi este definită de utilizarea uleiului de măsline. Este o alimentatie care nu contine aproape nicio proteină animală, doar pește și ouă. În plus, produsele lactate sunt derivate în principal din lapte de oaie și capră. Echilibrul alimentar, varietatea produselor și respectul pentru sezonalitate sunt caracteristicile mâncărurilor mediteraneene.

Dieta mediteraneană este bogată în fructe și legume de sezon, paste integrale, orez integral, pâine integrală, leguminoase, pește, în special pește gras, grăsimi furnizate în principal de uleiul de măsline,  fructe uscate. Limitele dietei mediteraneene sunt carnea roșie, brânza, untul, smântâna, precum și produsele rafinate și procesate cum sunt cerealele pentru micul dejun, pâinea industrială pentru sandvișuri, salamurile și altele.

Pentru astăzi vă invit la o salată franțuzească de fasole verde. Ne trebuie:
– 200 de gr de fasole verde
– 500 de g de cartofi
– 2 căței de usturoi
– ulei de masline, oţet și sare.

Începem prin a rupe capetele fasolei verzi și clătim păstăile sub jet de apă rece. Curățăm cartofii și îi tăiem în jumătate. Curățăm și usturoiul. Într-un recipient fierbem fasolea verde pentru 35 de minute, iar separat gătim cartofii pentru 25 de minute. După ce s-au fiert le scurgem printr-o strecurătoare.

Tăiem fasolea verde în jumătate și o punem într-un castron de salată împreună cu cartofii și usturoiul, tăiate în bucăți mici. Asezonăm cu sare și turnăm ulei de măsline și oțet de vin. Amestecăm bine și servim cu poftă un preparat sănătos.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles