Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Varză Kale cu Bregenwurst

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului. Săptămâna trecută am făcut o incursiune radiofonică prin bucătăria celui mai mare land german, Bavaria. Astăzi descindem în bucătăria din Saxonia Inferioară.

Rețetă europeană: Varză Kale cu Bregenwurst

Articol editat de Valentina Adam, 7 august 2023, 07:56

A mânca și a bea în acest land înseamnă mai mult decât varză kale, creveți, cartofi sau sparanghel, mai mult decât bere, suc sau schnaps. A mânca și a bea este cultură – cultura de-a mânca și a bea.
Specialitățile din Saxonia Inferioară sunt la fel de diferite și variate ca și peisajul regiunii. Toate au un lucru în comun: au modelat cultura alimentară și a băuturii și contribuie la formarea identității naționale.

Așa-numitele mărci regionale s-au dezvoltat în special pentru produsele alimentare manufacturate. Un exemplu binecunoscut este „Typical Harz” , care caracterizează calitatea specială a produselor Harz autentice.
Rachiul de fructe și porumbul sunt la fel de tradiționale în Saxonia Inferioară ca și ceaiul autentic din Frisia de Est cu Kluntje și Wölkje. În Lüneburg Heath există chiar și inconfundabilul schnaps de cartofi.
Crabii și peștii din Marea Nordului, fructele din Țara Veche, șunca în Ammerland, varză din Oldenburger Land, carnea Heidschnucken în Lüneburg Heath, cârnați Braunschweig, bere Einbecker și brânza Harz sunt produse foarte apreciate de consumatori. Peste tot, însă, se mănâncă și cartofi.

Puteți experimenta bucătăria regională din Saxonia Inferioară nu numai în numeroasele hanuri și cafenele, ci și în tururi ale fabricilor. Evenimentele culinare, cum ar fi piețele de vin și festivalurile de gătit oferă delicii culinare pure. În piețele săptămânale și în magazinele agricole, se pot lua acasă deliciile tipice din Saxonia Inferioară.
Dar nu veți găsi doar cultura alimentară regională în Saxonia Inferioară. Bucătarii de aici premiați de Ghidul Michelin și Gault Millau oferă mâncăruri remarcabile.

Remarcabilă mi-ar plăcea să cred că veți considera rețeta de astăzi de Varză Kale cu Bregenwurst.
Pentru asta trebuie rezervate:
– un kg de varză kale
– două cepe
– 500 de gr de Kassler, adică o bucată ușor afumată din umărul, burta sau gâtul porcului
– patru cârnați Bregenwurst (se găsesc la hipermarket-uri)
– 20 de gr de untura
– muștar, sare, piper și apă

Varza kale nu numai ca are un gust bun, este și sănătoasă pentru că ea conține mult calciu și multe vitamine. Cu toate acestea, nu ar trebui să se mănânce kale prea des pentru că este pregătită cu multă grăsime.
Să trecem la treabă. Mai întâi trebuie desfăcute frunzele de varză de pe „tulpini” și spălate bine. Pentru ca varza să nu devină amară, trebuie „albită”. Pentru a face acest lucru, puneți varza în apă clocotită pentru o perioadă scurtă de timp, scoateți-o și clătiți-o sub apă rece. Acest lucru nu este ușor și nici fără riscuri din cauza apei care fierbe.

Puneți varza într-o oală, adăugați puțină apă (un pahar plin), acoperiți oala și fierbeți la foc mic aproximativ trei sferturi de oră. În acest timp tăiați ceapa în cuburi mici. Încălziți untura într-o cratiță mare și prăjiți ceapa până devine translucidă. Adăugați carnea și cârnații. Puneți conținutul cratiței în varză sau dacă ați folosit o cratiță mare adăugați varza peste carne și cârnați. Cum vă este mai la îndemână. Așezați capacul și gătiți încă douăzeci de minute. În bucătărie se degajă un miros binecunoscut de cei care au mai făcut varză kale. Varza mai trebuie doar asezonată cu sare, piper și muștar.

Cam asta e tot. Simplu și gustos ca toate mâncărurile simple. Cartofii au cel mai bun gust dacă sunt folosiți drept garnitură. Poftă bună și să gătiți cu dragoste!

Daniel Babun

(niedersachsen;deniedersachsen.de😉

Etichete:
Clătite brașovene
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 iulie 2024, 10:33

Clătite brașovene

În această sâmbătă nu vă prezint nicio rețetă dintr-o țară cu deschidere la Marea Mediteraneeană deoarece este un weekend românesc la...

Clătite brașovene
Lămâi conservate
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 3 iulie 2024, 07:43

Lămâi conservate

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Lămâi conservate
Jigg din Newfoundland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 2 iulie 2024, 07:41

Jigg din Newfoundland

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Jigg din Newfoundland
Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 1 iulie 2024, 07:38

Prebranica

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 27 iunie 2024, 07:00

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Vă propun să ne bucurăm de un dulce de...

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 26 iunie 2024, 07:00

Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 25 iunie 2024, 08:57

Locrio de orez cu pui

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Locrio de orez cu pui
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 iunie 2024, 09:41

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane