Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shawarma de pui

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă propun o incursiune pe calea undelor în Regatul Arabiei Saudite. Țara este situată în inima Asiei de Vest, este cea mai mare țară din Orientul Mijlociu și una dintre cele mai influente din regiune. Țara are o importanță economică uriașă datorită faptului că este principalul exportator de petrol din lume. Este, de asemenea, binecunoscută pentru că este casa ancestrală a celei de-a doua religii ca mărime din lume, islamul.
„Mâncarea este un simbol al ospitalității în Golful Persic”, spune Felicia Campbell, o autoare specializată în mâncarea din Golful Persic. „Ca parte a culturii islamice și beduine, este o mare onoare să poți hrăni un călător sau pe oricine care se prezintă la ușa ta, iar acest lucru este valabil mai ales în Arabia Saudită”, spune ea. Orezul este servit pe platouri masive și încoronat cu carne friptă de ovine, caprine sau păsări și este menit să fie mâncat cu mâna dintr-un platou comun.
Oamenilor din Arabia Saudită le place să mănânce bine, fie că este o masă cu furculiță și cuțit sau cu mâna un orez, așezați pe podea. Saudiții nu mănâncă niciodată carne de porc și nu beau alcool pentru că o interzice Coranul. Bucătăria Arabiei folosește multe condimente. Unele dintre cele obișnuite sunt chimen, coriandru și scorțișoară.
Un desert tipic este „halva”, un produs de patiserie dulce umplut cu curmale, caise uscate și nuci mărunțite.
Băuturile tipice sunt cele făcute din stafide, limonadă, cafea arabă și șampanie saudită, o băutură carbogazoasă, fără alcool.
Orezul basmati și mirodeniile din Est erau ușor de procurat. Limele negre uscate erau transportate din Omanul vecin, iar curmalele uscate locale și laptele de cămilă erau esențiale. Curmalele, cafeaua ușor prăjită și măcinată cu păstăi de cardamom și aromată cu șofran și uneori cuișoare, rămân baza culturii ospitalității. De fapt, ambele sunt oferite în mod obișnuit oaspeților care intră într-o casă sau chiar într-un birou.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shawarma de pui

Articol editat de Radio Resita, 9 august 2023, 07:00

Pentru astăzi m-am gândit la Shawarma de pui. Pentru patru persoane ne trebuie un kg de pulpe de pui fără piele și fără os.
Pentru marinadă folosim:
– un cățel mare de usturoi, tocat (sau doi căței mici)
– câte o lingură de coriandru, chimen, cardamon, toate măcinate
– o linguriță de piper cayenne macinat sau jumătate de  linguriță dacă nu vreți picant tare
– două linguri de boia afumată
– două linguri de sare
– piper negru proaspăt râșnit
– două linguri de suc de lămâie
– trei linguri de ulei de măsline
La sosul de iaurt folosim:
– o cană de iaurt grecesc
– un cățel mare de usturoi, zdrobit
– o linguriță de chimen
– suc de lamaie
– sare și piper
Începem să marinăm pulpele. Combinăm toate ingredientele marinadei într-o pungă mare cu fermoar. Adăugăm carnea, închidem punga și masăm ușor din exterior cu mâinile pentru ca fiecare bucată să fie acoperită. Lăsăm în frigider peste noapte.
Preparăm sosul de iaurt. Într-un bol punem ingredientele pentru sosul de iaurt și amestecăm cu spor. Acoperim bolul și îl plasăm în frigider. Va rezista trei zile la frigider.
Preîncălzim grătarul pe care-l ungem cu puțin ulei. Rumenim pulpele dezosate și fără piele cam cinci minute pe o parte sau până apar clar urme arse de la grătar. Întoarcem pe partea cealaltă cărnurile și le mai gătim patru minute. Luăm pulpele de pe grătar și le acoperim lejer cu folie termică. Se lasa deoparte să se odihnească între cinci și zece minute.
Acum urmează partea cea mai așteptată, servirea. Tăiem pulpele în bucăți mici și punem carnea pe un platou alături de pâine plată, salată verde, varză tocată mărunt, roșii feliate și sos de iaurt.
Pentru a face o șhawarma învelită în lipie, luăm lipii wrap, le încălzim, le ungem cu sos de usturoi, punem salată, varză tocată fin, roșii feliate și carnea. Rulăm și savurăm. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă