Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shawarma de pui

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă propun o incursiune pe calea undelor în Regatul Arabiei Saudite. Țara este situată în inima Asiei de Vest, este cea mai mare țară din Orientul Mijlociu și una dintre cele mai influente din regiune. Țara are o importanță economică uriașă datorită faptului că este principalul exportator de petrol din lume. Este, de asemenea, binecunoscută pentru că este casa ancestrală a celei de-a doua religii ca mărime din lume, islamul.
„Mâncarea este un simbol al ospitalității în Golful Persic”, spune Felicia Campbell, o autoare specializată în mâncarea din Golful Persic. „Ca parte a culturii islamice și beduine, este o mare onoare să poți hrăni un călător sau pe oricine care se prezintă la ușa ta, iar acest lucru este valabil mai ales în Arabia Saudită”, spune ea. Orezul este servit pe platouri masive și încoronat cu carne friptă de ovine, caprine sau păsări și este menit să fie mâncat cu mâna dintr-un platou comun.
Oamenilor din Arabia Saudită le place să mănânce bine, fie că este o masă cu furculiță și cuțit sau cu mâna un orez, așezați pe podea. Saudiții nu mănâncă niciodată carne de porc și nu beau alcool pentru că o interzice Coranul. Bucătăria Arabiei folosește multe condimente. Unele dintre cele obișnuite sunt chimen, coriandru și scorțișoară.
Un desert tipic este „halva”, un produs de patiserie dulce umplut cu curmale, caise uscate și nuci mărunțite.
Băuturile tipice sunt cele făcute din stafide, limonadă, cafea arabă și șampanie saudită, o băutură carbogazoasă, fără alcool.
Orezul basmati și mirodeniile din Est erau ușor de procurat. Limele negre uscate erau transportate din Omanul vecin, iar curmalele uscate locale și laptele de cămilă erau esențiale. Curmalele, cafeaua ușor prăjită și măcinată cu păstăi de cardamom și aromată cu șofran și uneori cuișoare, rămân baza culturii ospitalității. De fapt, ambele sunt oferite în mod obișnuit oaspeților care intră într-o casă sau chiar într-un birou.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shawarma de pui

Articol editat de Radio Resita, 9 august 2023, 07:00

Pentru astăzi m-am gândit la Shawarma de pui. Pentru patru persoane ne trebuie un kg de pulpe de pui fără piele și fără os.
Pentru marinadă folosim:
– un cățel mare de usturoi, tocat (sau doi căței mici)
– câte o lingură de coriandru, chimen, cardamon, toate măcinate
– o linguriță de piper cayenne macinat sau jumătate de  linguriță dacă nu vreți picant tare
– două linguri de boia afumată
– două linguri de sare
– piper negru proaspăt râșnit
– două linguri de suc de lămâie
– trei linguri de ulei de măsline
La sosul de iaurt folosim:
– o cană de iaurt grecesc
– un cățel mare de usturoi, zdrobit
– o linguriță de chimen
– suc de lamaie
– sare și piper
Începem să marinăm pulpele. Combinăm toate ingredientele marinadei într-o pungă mare cu fermoar. Adăugăm carnea, închidem punga și masăm ușor din exterior cu mâinile pentru ca fiecare bucată să fie acoperită. Lăsăm în frigider peste noapte.
Preparăm sosul de iaurt. Într-un bol punem ingredientele pentru sosul de iaurt și amestecăm cu spor. Acoperim bolul și îl plasăm în frigider. Va rezista trei zile la frigider.
Preîncălzim grătarul pe care-l ungem cu puțin ulei. Rumenim pulpele dezosate și fără piele cam cinci minute pe o parte sau până apar clar urme arse de la grătar. Întoarcem pe partea cealaltă cărnurile și le mai gătim patru minute. Luăm pulpele de pe grătar și le acoperim lejer cu folie termică. Se lasa deoparte să se odihnească între cinci și zece minute.
Acum urmează partea cea mai așteptată, servirea. Tăiem pulpele în bucăți mici și punem carnea pe un platou alături de pâine plată, salată verde, varză tocată mărunt, roșii feliate și sos de iaurt.
Pentru a face o șhawarma învelită în lipie, luăm lipii wrap, le încălzim, le ungem cu sos de usturoi, punem salată, varză tocată fin, roșii feliate și carnea. Rulăm și savurăm. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 octombrie 2025, 05:00

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare vineri aducem în prim-plan rețete delicioase cu pește sau fructe de mare, menite să vă inspire spre un stil...

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață