Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din bucătăria americană: Orez Morel

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Pentru astăzi facem o incursiune în Argentina, iar aici poposim în Patagonia, mai exact în Terra del Fuego sau Țara de Foc. Patagonia este o zonă imensă. Produsele locale, imigranții și aborigenii au impregnat pământul de la capătul lumii cu arome delicioase. La munte mâncărurile tipice sunt făcute din păstrăv, somon, căprioară și mâncăruri aduse de imigranții din Europa:  Varză Murată, Raclette, Fondue, printre altele. O anumită influenţă a avut şi mâncarea aborigenilor mapuche, cel mai cunoscut exemplu fiind  curanto, o mancare cu cartofi, carne de porc afumată, cârnați, și diverse moluște. Se prepară într-o gropă în care se pune pietre, peste ele frunze și pe etaje intercalate carnea, cârnații și moluștele. Zona centrală are un element fundamental pentru gastronomie: carnea de miel. Litoralul atlantic, are preponderent fructele de mare.  

Rețeta din bucătăria americană: Orez Morel

Articol editat de Radio Resita, 9 mai 2023, 07:00

Noi vizităm gastronomic Țara de Foc și cel mai mare oraș, Ushuaia. Este cel mai sudic oraș de pe planetă. Datorită locației sale în vecinătatea Polului Sud, vara are aproximativ optsprezece ore de lumină, iar iarna doar șapte sau opt. În limba Yámana, „Ushuaia” înseamnă „gol cu privirea spre vest”. Situat pe malul Canalului Beagle, acest oraș frumos oferă peisaje unice, dominate de păduri, munți, mare, ghețari și… vânt. Ingeniozitatea locuitorilor săi a făcut să se acomodeze cu geografia capricioasă a zonei. Construcțiile și clădirile moderne caracteristice acestor latitudini dezvoltă un oraș extrem de pitoresc și colorat în ochii vizitatorilor săi. Infrastructura din gastronomie și cazare satisface așteptările turiștilor. Zeci de mii de vizitatori internaționali merg anual la Ushuaia atrași de sloganul de a ajunge la „sfârșitul lumii”. Provincia Terra del Fuego este una dintre cele 23 care alcătuiesc Republica Argentina. Orașul Ushuaia are peste 60 de mii de locuitori. Provincia este de o importanță vitală pentru Argentina, deoarece economia sa se bazează pe pescuit, turism, hidrocarburi și creșterea animalelor. Când vorbim despre mâncărurile tipice din Țara de Foc trebuie să ne gândim și la clima regiunii, deoarece este rece, cu puțină ploaie, deoarece este un deșert înghețat, cu umiditate redusă.

Îmi face plăcere să vă prezint un preparat numit Orez Morel. Pentru patru porții ne trebuie 300 de gr de orez tip carnaroli, 200 ml de lapte de cocos, 50 de gr de ulei de măsline, două cepe, un morcov, 30- 40 de gr de ciuperci uscate, 20 de mililitri de ulei de cocos. Mai pregătim 20 de gr de migdale înmuiate în apă 48 de ore, un cățel de usturoi, bulion de legume, scorțișoară, pătrunjel proaspăt, sare roz și piper negru.
Tăiem ceapa solzișori, usturoiul și morcovul brunoise, adică în cubulețe. Punem la încins jumătate din uleiul de măsline într-o cratiță și călim două minute legumele. Presărăm și un praf de sare. Adăugăm ciupercile hidratate și tocate. Punem și orezul. Amestecăm cu o lingură de lemn și lăsăm până orezul absoarbe tot lichidul. Adăugăm laptele de cocos, amestecăm, punem capac la cratiță și lăsăm și laptele să fie absorbit. Oprim focul și lăsăm în pace preparatul numit orez Morel să se odihnească acoperit timp de 15 minute. Adăugăm o lingură de ulei de cocos și amestecăm energic cu o lingură de lemn pentru a obține un preparat cremos și mătăsos. Reglăm gustul cu sare roz, piper negru, scorțișoară și pătrunjel tocat. Finalizăm cu migdalele înmuiate în apă, feliate și prăjite. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă