Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Friptură cu sirop de arțar

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Astăzi în centrul atenției este gastronomia din Quebec. Este o provincie francofonă din Canada, iar limba franceză este singura limbă oficială a provinciei.

Rețetă din bucătăria americană: Friptură cu sirop de arțar
Foto: Beefnbelongs as part of a balanced healthy plate. With heaps of veggies, whole grains and a variety of protein options, beef is in good company to provide meals that nourish body and soul. A blend of mashed kidney beans and ground beef make a moist and tender meatball.

Articol editat de Radio Resita, 23 mai 2023, 07:00 / actualizat: 23 mai 2023, 10:27

În Quebec sunt inspectori lingviști care verifică folosirea limbii franceze în localurile comerciale. Québecul este cea mai mare provincie din Canada, cu o populație de peste 7 milioane de locuitori. Cele zece provincii și trei teritorii ale Canadei formează cel de-al doilea stat ca suprafață din lume după Rusia. Populația este mică în comparație cu teritoriul, fiind de aproximativ 40 de milioane de locuitori. Prin comparație cu teritoriile, provinciile se bucură de o mai mare autonomie din partea guvernului federal canadian.

Quebecul  este de departe cel mai mare producător de sirop de arțar din lume. Au trecut vremurile în care bucătăria din Quebec se limita la câteva mâncăruri tradiționale hrănitoare și revigorante. Timp de zeci de ani, cuvântul gastronomie s-a referit doar la bucătăria franceză, niciodată la bucătăria din Quebec. De la începutul anilor 2000, a apărut o nouă bucătărie în Quebec, care este mult mai sofisticată decât cea tradițională.
O nouă generație de bucătari lucrează la prepararea celor mai bune produse locale: pește și fructe de mare, miel, vânat, legume, brânzeturi, fructe de pădure de sezon. Noua generație de bucătari se inspiră mai mult din gastronomia mediteraneeană decât din cea americană. Moștenirea culinară și bucătăria tradițională a nativilor canadieni (irochezi și algonchini) a fost preluată și ea de bucătari.

Bucătăria fusion, care a apărut pe coasta de vest a Canadei în anii 1990, este și ea în vogă. Ideea este de a combina produsele locale și aromele exotice preluate de la comunitățile de imigranți. Un mix culinar creativ și modern, dominat de note dulci și sărate dar și mediteraneene sau asiatice. Bucătăria organică, vegetariană și vegană este, de asemenea, răspândită și mult mai imaginativă decât în Europa.

Rețeta

Pentru astăzi m-am oprit la o friptură cu sirop de arțar. Ne trebuie trei kg de șuncă de porc sărată și afumată, o stică de sirop de arțar, două căni de suc natural de mere, două căni de supă de pui, doi căței de usturoi zdrobiți, muștar, cartofi, varză de Bruxelles prăjită, sare și piper.
Folosind un cuțit ascuțit se elimină șoricul și se subțiază stratul de grăsime de pe suprafața șuncii. Tot cu cuțitul se fac fante de aproximativ 5 mm adâncime pe suprafața grăsimii și a cărnii. După aceea se lasă deoparte.

Într-o oală mare, turnăm siropul de arțar și-l aducem la fierbere. După ce a început să fiarbă reducem focul la minim  și fierbem 5 minute sau până când se reduce ușor. Turnăm sucul de mere, bulionul de pui, usturoiul și puțină sare. Amestecăm totul bine. Asezonăm șunca rezervată cu piper după care o coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de două ore. Vasul în care se gătește trebuie să fie acoperit.

După două ore îndepărtăm capacul, turnăm amestecul de sirop de arțar, suc de mere, bulion de pui și usturoi și continuăm să gătim în cuptor timp de încă o oră. Carnea trebuie unsă constant cu lichidul din vasul în care se gătește. După ce s-a preparat scoatem șunca din cuptor, o punem pe un blat de lucru și o acoperim cu folie de aluminiu. O lăsăm la odihnă 20 de minute.

În acest  timp luăm sosul format în timpul gătirii și-l aducem la fierbere la foc mic timp de zece minute. Tăiem șunca în felii subțiri și servim cu sos, cartofii cu muștar și salata de varză de Bruxelles prăjită. Pentru a ne limita consumul de sare, putem desaliniza șunca.

Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă