Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Friptură cu sirop de arțar

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Astăzi în centrul atenției este gastronomia din Quebec. Este o provincie francofonă din Canada, iar limba franceză este singura limbă oficială a provinciei.

Rețetă din bucătăria americană: Friptură cu sirop de arțar
Foto: Beefnbelongs as part of a balanced healthy plate. With heaps of veggies, whole grains and a variety of protein options, beef is in good company to provide meals that nourish body and soul. A blend of mashed kidney beans and ground beef make a moist and tender meatball.

Articol editat de Denis Dutca, 23 mai 2023, 07:00 / actualizat: 23 mai 2023, 10:27

În Quebec sunt inspectori lingviști care verifică folosirea limbii franceze în localurile comerciale. Québecul este cea mai mare provincie din Canada, cu o populație de peste 7 milioane de locuitori. Cele zece provincii și trei teritorii ale Canadei formează cel de-al doilea stat ca suprafață din lume după Rusia. Populația este mică în comparație cu teritoriul, fiind de aproximativ 40 de milioane de locuitori. Prin comparație cu teritoriile, provinciile se bucură de o mai mare autonomie din partea guvernului federal canadian.

Quebecul  este de departe cel mai mare producător de sirop de arțar din lume. Au trecut vremurile în care bucătăria din Quebec se limita la câteva mâncăruri tradiționale hrănitoare și revigorante. Timp de zeci de ani, cuvântul gastronomie s-a referit doar la bucătăria franceză, niciodată la bucătăria din Quebec. De la începutul anilor 2000, a apărut o nouă bucătărie în Quebec, care este mult mai sofisticată decât cea tradițională.
O nouă generație de bucătari lucrează la prepararea celor mai bune produse locale: pește și fructe de mare, miel, vânat, legume, brânzeturi, fructe de pădure de sezon. Noua generație de bucătari se inspiră mai mult din gastronomia mediteraneeană decât din cea americană. Moștenirea culinară și bucătăria tradițională a nativilor canadieni (irochezi și algonchini) a fost preluată și ea de bucătari.

Bucătăria fusion, care a apărut pe coasta de vest a Canadei în anii 1990, este și ea în vogă. Ideea este de a combina produsele locale și aromele exotice preluate de la comunitățile de imigranți. Un mix culinar creativ și modern, dominat de note dulci și sărate dar și mediteraneene sau asiatice. Bucătăria organică, vegetariană și vegană este, de asemenea, răspândită și mult mai imaginativă decât în Europa.

Rețeta

Pentru astăzi m-am oprit la o friptură cu sirop de arțar. Ne trebuie trei kg de șuncă de porc sărată și afumată, o stică de sirop de arțar, două căni de suc natural de mere, două căni de supă de pui, doi căței de usturoi zdrobiți, muștar, cartofi, varză de Bruxelles prăjită, sare și piper.
Folosind un cuțit ascuțit se elimină șoricul și se subțiază stratul de grăsime de pe suprafața șuncii. Tot cu cuțitul se fac fante de aproximativ 5 mm adâncime pe suprafața grăsimii și a cărnii. După aceea se lasă deoparte.

Într-o oală mare, turnăm siropul de arțar și-l aducem la fierbere. După ce a început să fiarbă reducem focul la minim  și fierbem 5 minute sau până când se reduce ușor. Turnăm sucul de mere, bulionul de pui, usturoiul și puțină sare. Amestecăm totul bine. Asezonăm șunca rezervată cu piper după care o coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de două ore. Vasul în care se gătește trebuie să fie acoperit.

După două ore îndepărtăm capacul, turnăm amestecul de sirop de arțar, suc de mere, bulion de pui și usturoi și continuăm să gătim în cuptor timp de încă o oră. Carnea trebuie unsă constant cu lichidul din vasul în care se gătește. După ce s-a preparat scoatem șunca din cuptor, o punem pe un blat de lucru și o acoperim cu folie de aluminiu. O lăsăm la odihnă 20 de minute.

În acest  timp luăm sosul format în timpul gătirii și-l aducem la fierbere la foc mic timp de zece minute. Tăiem șunca în felii subțiri și servim cu sos, cartofii cu muștar și salata de varză de Bruxelles prăjită. Pentru a ne limita consumul de sare, putem desaliniza șunca.

Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețete din Roma
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 3 iunie 2024, 16:24

Rețete din Roma

Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene,...

Rețete din Roma
Creveți cu roșii
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 mai 2024, 12:37

Creveți cu roșii

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Creveți cu roșii
Tort cu căpșuni
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 mai 2024, 07:17

Tort cu căpșuni

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Așa cum v-am spus și săptămâna trecută...

Tort cu căpșuni
Quesadillas
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 mai 2024, 07:37

Quesadillas

Marțea vă prezint o rețetă de pe Continentul American. Mexicul este una dintre cele mai bune țări din lume pentru alimentele stradale, dar, la...

Quesadillas
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 mai 2024, 07:20

Mămăligă în straturi

În fiecare luni gustul mâncărurilor are arome și savori din arta culinară europeană. Cu toate că există o rubrică, duminica, alocată...

Mămăligă în straturi
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 mai 2024, 11:28

Prânzul de duminică: supă de roșii, tigaie picantă cu piept de pui și spumă de căpșuni

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de roșii, tigaie picantă cu piept de pui și spumă de căpșuni
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 mai 2024, 11:16

Bruschetă corsicană

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Bruschetă corsicană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 20 mai 2024, 05:45

Rețetă europeană – Statul Cetății Vaticanului

Ca de obicei, în fiecare zi de luni ne oprim într-o bucătărie dintr-o țară europeană. Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Rețetă europeană – Statul Cetății Vaticanului