Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot

Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase.
Primul fel al mesei din această eduminică este o supă-cremă de ciuperci așa cum se prepară la noi acasă. Această rețetă vă spun că este o creație a soției mele.
Înainte de a se prepara supă cremă de ciuperci se pune la fiert un ciolan posterior afumat de porc. După fierbere, acesta va capta atenția la felul secund. După ce carnea s-a frăgezit suficient, se rezervă.

Prânzul de duminică: supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot

Articol editat de Radio Resita, 31 martie 2024, 11:03

Să trec la prepararea primului fel. Se folosesc:
– o caserolă de ciuperci Champignon. Puteți folosi ce ciuperci doriți
– 3 căței de usturoi+ o linguriță de usturoi granulat
– o lingură de ulei de măsline extravirgin
– o cutie de cremă de brânză, de care vă place
– un cub concentrat de ciuperci sau de legume
– piper alb și oregano după gust
– un litru și jumătate din lichidul în care a fiert ciolanul.

Usturoiul se curăță și se toacă fin, iar ciupercile se feliază gingaș. Se pune o cratiță antiaderentă pe foc și se toarnă cam o lingură de ulei de măsline extravirgin. Când a ajuns aproape de punctul de fumegare se adaugă usturoiul și se lasă la rumenit în jur de un minut. După aceea se adaugă ciupercile feliate și se țin pe foc cam 10 minute. Din când în când trebuie amestecat.

În acest timp, într-un bol se combină cu un tel crema de brânză, care se diluează cu lichid de la ciolan. După ce s-a subțiat se toarnă în fir peste ciupercile dinstuite, amestecând continuu. Tot acum ajung în tigaie cubul concentrat de ciuperci, piperul alb, oregano și usturoiul granulat.
Combinația se va pasa cu un blender vertical. Puteți îngroșa cu amidon de porumb sau o puteți dilua cu puțin lichid în care a fiert ciolanul, depinde de cum o doriți. După încă două clocote supa-cremă de ciuperci este finalizată.

Pentru felul al doilea, cu o seară înainte se pun la desărat două căpățâni murate de varză albă și una roșie. Se schimbă de câteva ori apa. A doua zi se toacă mărunt căpățânile de varză.

Într-o oală încăpătoare timp de 10 minute se dinstuie în puțin ulei, o ceapă albă, cinci căței de usturoi tocați și un ardei gras roșu. Totul se stinge cu lichidul în care a fiert ciolanul. Varza tocată se strânge în mâini și se pune în oală, la foc mic până se frăgezește. Când scade lichidul se completează cu cel în care a fiert ciolanul. Când considerați, puneți după gust piper proaspăt măcinat și boia dulce de ardei. Atunci când varza s-a muiat luați cu o paletă strecurător și puneți-o într-un vas roman. Deasupra se așează ciolanul fiert. Se pune capacul și vasul merge la cuptor la 200 de grade Celsius. Rămâne în cuptor cam o oră. După treisfert de ceas se scoate capacul și mai rămâne încă 15 minute pentru ca șoricul să fie crocant. Se servește de cine dorește cu smântână, ardei iute și o chiflă caldă.

Pentru îndulcirea de la finalul mesei am pregătit Griș cu lapte, compot de căpșuni, budincă de vanilie, frișcă și puțină ciocolată.

Pentru baza de griș avem nevoie de:
-150 de gr de gris
– două borcane de compot de căpșuni, 550 de gr de căpșuni și 700 ml de suc

Pentru budinca de vanilie ne trebuie:
– 600 de ml de lapte
– 80 de gr de praf de budincă de vanilie
– 100 de gr de zahăr tos

Pentru montarea prăjiturii avem treabă cu:
-frișcă
– ciocolată rasă
– opțional, coajă rasă de lămâie.

 Într-o cratiță punem căpșunile și sucul din compot la foc mediu.
Când lichidul ajunge la fierbere, presărăm  în ploaie grișul, având grijă să amestecăm continuu. Dacă doriți mai dulce puneți și zahăr sau esență de ștevie.
Grișul cu compotul rămân la foc mic până când se îngroașă. Trebuie să obținem o consistentă ca a unui griș cu lapte. După ce s-a îngroșat oprim focul, umezim o tavă și punem grișul pe care-l nivelăm.
Trecem la prepararea budincii de vanilie.
Amestecăm praful cu 100 de ml de lapte. Restul de lapte îl turnăm într-o cratiță, punem zahărul și îl dizolvăm. Așezăm pe foc mediu laptele și zahărul și când începe să fiarbă turnăm praful de budincă diluat cu lapte.
Cratița rămâne pe foc moderat și amestecăm până când budinca se îngroșă.
Odată ce budinca s-a îngroșat, oprim focul și turnăm budinca peste stratul de griș cu compot. Deasupra ornăm cu frișcă, radem peste ciocolată  și cine dorește coajă de lămâie.
Introducem la frigider și se poate porționa.

Poftă bună și să vă bucurați dacă preparați pentru masa de duminică, supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot.

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie