Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot

Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase.
Primul fel al mesei din această eduminică este o supă-cremă de ciuperci așa cum se prepară la noi acasă. Această rețetă vă spun că este o creație a soției mele.
Înainte de a se prepara supă cremă de ciuperci se pune la fiert un ciolan posterior afumat de porc. După fierbere, acesta va capta atenția la felul secund. După ce carnea s-a frăgezit suficient, se rezervă.

Prânzul de duminică: supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot

Articol editat de Radio Resita, 31 martie 2024, 11:03

Să trec la prepararea primului fel. Se folosesc:
– o caserolă de ciuperci Champignon. Puteți folosi ce ciuperci doriți
– 3 căței de usturoi+ o linguriță de usturoi granulat
– o lingură de ulei de măsline extravirgin
– o cutie de cremă de brânză, de care vă place
– un cub concentrat de ciuperci sau de legume
– piper alb și oregano după gust
– un litru și jumătate din lichidul în care a fiert ciolanul.

Usturoiul se curăță și se toacă fin, iar ciupercile se feliază gingaș. Se pune o cratiță antiaderentă pe foc și se toarnă cam o lingură de ulei de măsline extravirgin. Când a ajuns aproape de punctul de fumegare se adaugă usturoiul și se lasă la rumenit în jur de un minut. După aceea se adaugă ciupercile feliate și se țin pe foc cam 10 minute. Din când în când trebuie amestecat.

În acest timp, într-un bol se combină cu un tel crema de brânză, care se diluează cu lichid de la ciolan. După ce s-a subțiat se toarnă în fir peste ciupercile dinstuite, amestecând continuu. Tot acum ajung în tigaie cubul concentrat de ciuperci, piperul alb, oregano și usturoiul granulat.
Combinația se va pasa cu un blender vertical. Puteți îngroșa cu amidon de porumb sau o puteți dilua cu puțin lichid în care a fiert ciolanul, depinde de cum o doriți. După încă două clocote supa-cremă de ciuperci este finalizată.

Pentru felul al doilea, cu o seară înainte se pun la desărat două căpățâni murate de varză albă și una roșie. Se schimbă de câteva ori apa. A doua zi se toacă mărunt căpățânile de varză.

Într-o oală încăpătoare timp de 10 minute se dinstuie în puțin ulei, o ceapă albă, cinci căței de usturoi tocați și un ardei gras roșu. Totul se stinge cu lichidul în care a fiert ciolanul. Varza tocată se strânge în mâini și se pune în oală, la foc mic până se frăgezește. Când scade lichidul se completează cu cel în care a fiert ciolanul. Când considerați, puneți după gust piper proaspăt măcinat și boia dulce de ardei. Atunci când varza s-a muiat luați cu o paletă strecurător și puneți-o într-un vas roman. Deasupra se așează ciolanul fiert. Se pune capacul și vasul merge la cuptor la 200 de grade Celsius. Rămâne în cuptor cam o oră. După treisfert de ceas se scoate capacul și mai rămâne încă 15 minute pentru ca șoricul să fie crocant. Se servește de cine dorește cu smântână, ardei iute și o chiflă caldă.

Pentru îndulcirea de la finalul mesei am pregătit Griș cu lapte, compot de căpșuni, budincă de vanilie, frișcă și puțină ciocolată.

Pentru baza de griș avem nevoie de:
-150 de gr de gris
– două borcane de compot de căpșuni, 550 de gr de căpșuni și 700 ml de suc

Pentru budinca de vanilie ne trebuie:
– 600 de ml de lapte
– 80 de gr de praf de budincă de vanilie
– 100 de gr de zahăr tos

Pentru montarea prăjiturii avem treabă cu:
-frișcă
– ciocolată rasă
– opțional, coajă rasă de lămâie.

 Într-o cratiță punem căpșunile și sucul din compot la foc mediu.
Când lichidul ajunge la fierbere, presărăm  în ploaie grișul, având grijă să amestecăm continuu. Dacă doriți mai dulce puneți și zahăr sau esență de ștevie.
Grișul cu compotul rămân la foc mic până când se îngroașă. Trebuie să obținem o consistentă ca a unui griș cu lapte. După ce s-a îngroșat oprim focul, umezim o tavă și punem grișul pe care-l nivelăm.
Trecem la prepararea budincii de vanilie.
Amestecăm praful cu 100 de ml de lapte. Restul de lapte îl turnăm într-o cratiță, punem zahărul și îl dizolvăm. Așezăm pe foc mediu laptele și zahărul și când începe să fiarbă turnăm praful de budincă diluat cu lapte.
Cratița rămâne pe foc moderat și amestecăm până când budinca se îngroșă.
Odată ce budinca s-a îngroșat, oprim focul și turnăm budinca peste stratul de griș cu compot. Deasupra ornăm cu frișcă, radem peste ciocolată  și cine dorește coajă de lămâie.
Introducem la frigider și se poate porționa.

Poftă bună și să vă bucurați dacă preparați pentru masa de duminică, supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot.

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă