Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase.
Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Articol editat de Radio Resita, 10 noiembrie 2024, 09:00

Pentru masa de prânz din această duminică, la felul întâi vă propun o ciorbă de conopidă tradițională. Conopida este  frumoasă ca o floare, albă, gingașă și spumoasă.
Avem nevoie de:
– o conopidă medie
– o ceapă potrivită
– un morcov mijlociu
– o linguriță de semințe de chimen + jumătate de linguriță de chimen măcinat
– o linguriță cu vârf de boia dulce
– două linguri bune de făină
– 150 de gr de smântână acră, fermentată cu  25% grăsime
– două linguri de ulei vegetal
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Vom desface conopida în buchete și apoi se fierbe.
Ceapa o toacăm mărunt, iar morcovii îi tăiem în rondele subțiri. Într-o oală încingem o lingură de ulei și călim legumele la foc mic, amestecând rar, până se înmoaie fără a se rumeni deloc.
Adăugăm boiaua și amestecăm să se dizolve în uleiul din oală. Punem și semințele de chimen.
Dacă va place chimenul și va place să simțiți semințele în mâncare, puteți folosi o cantitate mai mare și atunci nu veți mai folosi la final chimenul măcinat. Vă recomand să prăjiți foarte ușor semințele de chimen. Dacă nu vă place chimenul nu îl folosiți.
Punem și buchetele de conopidă și turnăm 1.5 litri de apă. Râșnim piperul negru și presărăm sare după gust.
Aducem conținutul oalei la fierbere, dăm focul la mic și așezăm capacul peste oală. Fierbem conopida dar nu până devine moale, să fie al dente.  
Într-un robot de bucătărie punem cam jumătate din conopidă.  Luați buchetelele mai mici, lăsându-le pe cele mai frumoase în supă. Se mixează până se mărunțește. Adăugăm smântâna și un polonic de supă fierbinte și mixăm până devine un piure foarte fin.
Turnăm treptat acest amestec în supă, amestecând continuu cu polonicul în timp ce turnăm pentru ca smântâna să nu se brânzească.
Într-o tigaie mică încingem cealaltă lingură de ulei și când sfârâie, punem făina, amestecăm să nu se ardă, o luăm de pe foc și punem  restul de boia și chimenul măcinat. Amestecăm bine să se dizolve condimentele în ulei, punem în fir un polonic din ciorbă amestecând continuu și turnăm compoziția în oală.

La felul doi avem costițe de la porc sacrificat acasă pe care le-am pus la desărat dinainte cu o seară. Dacă nu aveți puteți folosi cu încredere și costițe din comerț.
De obicei costițele de casă sunt mai sărate decât cele din comerț, fiindcă sarea este singurul conservant care se folosește pentru a le asigura păstrarea în bune condiții mai mult timp. De aceea desărăm costițele. În afară de acestea mai luăm piper și ulei vegetal.

Se taie costițele în bucăți individuale, între oase și se pun într-o oală care se acoperă cu apă. Se fierb 5 minute din momentul în care apă clocotește, iar după aceea se scurg.
Se așează costițele într-un singur strat într-o tavă.  Se presară cu puțin piper negru, se stropesc ușor cu ulei și se adaugă apă doar cât să fie ca de un deget în tavă.
Tava se acoperă cu capac sau cu folie termică. Aburul trebuie să rămână prizonier în tavă. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Ca să fiți convinși că sunt gata le verificați după 50- 60 de minute cu o furculiță. Când aceasta întră ușor în carne sunt gata.
Se ia folia de pe tavă și se coc în continuare până costițele se rumenesc plăcut. Acum dacă le verificați cu furculița, carnea ar trebui să se desprindă foarte ușor de pe os.
Sunt bune cu murături, alături de un piure de cartofi sau ce garnitură agreați.

La desert vă propun tăiței cu pesmet.
Pregătim:
– 300 de gr de tăiței lați sau Pappardelle
– 100 de gr de pesmet
– 100 de gr de zahăr
– un sfert de linguriță de scorțișoară sau cât preferați
– două linguri de unt gras sau ulei.
Punem tăițeii la fiert în apă cu sare. Se fierb conform instrucțiunilor de pe pachet ale producătorului.
Într-o tigaie largă topim o lingură de unt sau de ulei și  adaugăm pesmetul. Îl prăjim la foc mediu (la început) și amestecăm tot timpul. După ce vedeți că pesmetul începe să se rumeneasca ușor, dați focul la mic și continuați să prăjiți până devine rumen. Nu va opriți din amestecat.
Când pesmetul a devenit rumen, după aprox. 5 minute, punem zahărul, presărăm scorțișoara și amestecăm. Mutăm pesmetul într-o farfurie.
Strecurăm tăițeii, punem peste ei restul de unt sau de ulei și amestecăm. Adăugăm pesmetul cu zahăr și binențeles amestecăm. Se servesc calzi.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru masa de duminică: ciorba de conopidă, coastele cu piure de cartofi și tăiței cu pesmet! 

Daniel Babun

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar