Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase.
Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Articol editat de Radio Resita, 10 noiembrie 2024, 09:00

Pentru masa de prânz din această duminică, la felul întâi vă propun o ciorbă de conopidă tradițională. Conopida este  frumoasă ca o floare, albă, gingașă și spumoasă.
Avem nevoie de:
– o conopidă medie
– o ceapă potrivită
– un morcov mijlociu
– o linguriță de semințe de chimen + jumătate de linguriță de chimen măcinat
– o linguriță cu vârf de boia dulce
– două linguri bune de făină
– 150 de gr de smântână acră, fermentată cu  25% grăsime
– două linguri de ulei vegetal
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Vom desface conopida în buchete și apoi se fierbe.
Ceapa o toacăm mărunt, iar morcovii îi tăiem în rondele subțiri. Într-o oală încingem o lingură de ulei și călim legumele la foc mic, amestecând rar, până se înmoaie fără a se rumeni deloc.
Adăugăm boiaua și amestecăm să se dizolve în uleiul din oală. Punem și semințele de chimen.
Dacă va place chimenul și va place să simțiți semințele în mâncare, puteți folosi o cantitate mai mare și atunci nu veți mai folosi la final chimenul măcinat. Vă recomand să prăjiți foarte ușor semințele de chimen. Dacă nu vă place chimenul nu îl folosiți.
Punem și buchetele de conopidă și turnăm 1.5 litri de apă. Râșnim piperul negru și presărăm sare după gust.
Aducem conținutul oalei la fierbere, dăm focul la mic și așezăm capacul peste oală. Fierbem conopida dar nu până devine moale, să fie al dente.  
Într-un robot de bucătărie punem cam jumătate din conopidă.  Luați buchetelele mai mici, lăsându-le pe cele mai frumoase în supă. Se mixează până se mărunțește. Adăugăm smântâna și un polonic de supă fierbinte și mixăm până devine un piure foarte fin.
Turnăm treptat acest amestec în supă, amestecând continuu cu polonicul în timp ce turnăm pentru ca smântâna să nu se brânzească.
Într-o tigaie mică încingem cealaltă lingură de ulei și când sfârâie, punem făina, amestecăm să nu se ardă, o luăm de pe foc și punem  restul de boia și chimenul măcinat. Amestecăm bine să se dizolve condimentele în ulei, punem în fir un polonic din ciorbă amestecând continuu și turnăm compoziția în oală.

La felul doi avem costițe de la porc sacrificat acasă pe care le-am pus la desărat dinainte cu o seară. Dacă nu aveți puteți folosi cu încredere și costițe din comerț.
De obicei costițele de casă sunt mai sărate decât cele din comerț, fiindcă sarea este singurul conservant care se folosește pentru a le asigura păstrarea în bune condiții mai mult timp. De aceea desărăm costițele. În afară de acestea mai luăm piper și ulei vegetal.

Se taie costițele în bucăți individuale, între oase și se pun într-o oală care se acoperă cu apă. Se fierb 5 minute din momentul în care apă clocotește, iar după aceea se scurg.
Se așează costițele într-un singur strat într-o tavă.  Se presară cu puțin piper negru, se stropesc ușor cu ulei și se adaugă apă doar cât să fie ca de un deget în tavă.
Tava se acoperă cu capac sau cu folie termică. Aburul trebuie să rămână prizonier în tavă. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Ca să fiți convinși că sunt gata le verificați după 50- 60 de minute cu o furculiță. Când aceasta întră ușor în carne sunt gata.
Se ia folia de pe tavă și se coc în continuare până costițele se rumenesc plăcut. Acum dacă le verificați cu furculița, carnea ar trebui să se desprindă foarte ușor de pe os.
Sunt bune cu murături, alături de un piure de cartofi sau ce garnitură agreați.

La desert vă propun tăiței cu pesmet.
Pregătim:
– 300 de gr de tăiței lați sau Pappardelle
– 100 de gr de pesmet
– 100 de gr de zahăr
– un sfert de linguriță de scorțișoară sau cât preferați
– două linguri de unt gras sau ulei.
Punem tăițeii la fiert în apă cu sare. Se fierb conform instrucțiunilor de pe pachet ale producătorului.
Într-o tigaie largă topim o lingură de unt sau de ulei și  adaugăm pesmetul. Îl prăjim la foc mediu (la început) și amestecăm tot timpul. După ce vedeți că pesmetul începe să se rumeneasca ușor, dați focul la mic și continuați să prăjiți până devine rumen. Nu va opriți din amestecat.
Când pesmetul a devenit rumen, după aprox. 5 minute, punem zahărul, presărăm scorțișoara și amestecăm. Mutăm pesmetul într-o farfurie.
Strecurăm tăițeii, punem peste ei restul de unt sau de ulei și amestecăm. Adăugăm pesmetul cu zahăr și binențeles amestecăm. Se servesc calzi.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru masa de duminică: ciorba de conopidă, coastele cu piure de cartofi și tăiței cu pesmet! 

Daniel Babun

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă