Ascultă Radio România Reșița Live

Pește evreiesc umplut

 În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Pește evreiesc umplut

Articol editat de Radio Resita, 27 ianuarie 2024, 07:47

Italienii mănâncă la mesele săptămânale de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.

Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.

Pește evreiesc umplut este propunerea mea de astăzi.
Peștele umplut evreiesc este un fel de mâncare cu semnătură israeliană. Invenția acestuia din urmă are o bază religioasă. Cert este că după tradiția evreiească, nu au voie să facă absolut nimic în ziua de Sabat, inclusiv să aleagă oase de pește din farfurie. Dar bucătarii evrei ingenioași au găsit o cale de ieșire foarte originală, chiar plină de spirit. Carcasa de pește a fost tăiată delicat înainte, îndepărtând oasele și pulpa, apoi aceasta din urmă a fost zdrobită și îndesată în piele. Astfel, pe masă a fost servită o carcasă întreagă, ce a fost ușor și plăcut de mâncat.

Ingredientele pentru preparare:
– 2 crapi
– 4 cepe medii
– 3 sfecle mici
– 4 morcovi potriviți
– două felii mari de pâine albă
– 3 ouă
– 5 bucăți de ienibahar și piper negru
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Spălați peștii și îndepărtați solzii. Tăiați capul și coada. Se îndepărtează urechile, adică branhiile. Scoateți și măruntaiele, dar nu tăiați burta peștilor. Tăiați carcasele transversale în bucăți de 3–4 cm grosime.
Fără a atinge pielea sau oasele, folosiți un mic mic ascuțit pentru a tăia cu grijă carnea din fiecare bucată. Veți ajunge cu o bucată de pește cu trei găuri (burta și două bucăți decupate din spate).

Umpleți cu grijă bucățile de pește cu carnea tocată rezultată. Dacă a mai rămas carne tocată, rulați-o în chiftele mici. Puneți ceapă feliată pe fundul unei cratițe. Aceasta va da o nuanță frumoasă bulionului.
Feliați sfecla și o aranjați într-un singur strat. Apoi așezați morcovii și un alt rând de ceapă. Puneți peștele într-un strat deasupra legumelor, apoi adăugați din nou legume și peștele. Aranjați chiftele, capetele și cozile de pește. Ultimul strat ar trebui sa fie legume. Turnați cu grija apa rece de-a lungul tigăii până ce va acoperi întregul pește cam de un deget.

Se pune tigaia la foc mediu, se lasă să fiarbă, se îndepărtează spuma, apoi se reduce focul la mic. Tigaia trebuie acoperită cu un capac sau cu o folie termică și rămâne să se gătească  3 ore. Cu 30 de minute înainte de-a fi gata adăugați piper negru și ienibahar. Reglați gustul cu sare.

Luați tigaia de pe foc și o lăsați să se căsătorească aromele ingredientelor. Transferați cu atenție peștele într-un vas adânc care a fost ornat în prealabil cu felii de sfeclă și morcovi. Se strecoară bulionul printr-o sită în care a fost pus tifon și se toarnă peste pește. dați-l la frigider timp de 12 ore pentru a lăsa să se întărească preparatul. S

erviți peștele umplut cu hrean, felii de lămâie și ornat cu frunze de pătrunjel sau mărar.
Pentru a vă asigura că bulionul cu legume în care este gătit peștele evreiesc umplut păstrează culoarea strălucitoare, adăugați în apă o lingură de suc de lămâie.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(gastronom-ru)

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale