Ascultă Radio România Reșița Live

Pește evreiesc umplut

 În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Pește evreiesc umplut

Articol editat de Radio Resita, 27 ianuarie 2024, 07:47

Italienii mănâncă la mesele săptămânale de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.

Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.

Pește evreiesc umplut este propunerea mea de astăzi.
Peștele umplut evreiesc este un fel de mâncare cu semnătură israeliană. Invenția acestuia din urmă are o bază religioasă. Cert este că după tradiția evreiească, nu au voie să facă absolut nimic în ziua de Sabat, inclusiv să aleagă oase de pește din farfurie. Dar bucătarii evrei ingenioași au găsit o cale de ieșire foarte originală, chiar plină de spirit. Carcasa de pește a fost tăiată delicat înainte, îndepărtând oasele și pulpa, apoi aceasta din urmă a fost zdrobită și îndesată în piele. Astfel, pe masă a fost servită o carcasă întreagă, ce a fost ușor și plăcut de mâncat.

Ingredientele pentru preparare:
– 2 crapi
– 4 cepe medii
– 3 sfecle mici
– 4 morcovi potriviți
– două felii mari de pâine albă
– 3 ouă
– 5 bucăți de ienibahar și piper negru
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Spălați peștii și îndepărtați solzii. Tăiați capul și coada. Se îndepărtează urechile, adică branhiile. Scoateți și măruntaiele, dar nu tăiați burta peștilor. Tăiați carcasele transversale în bucăți de 3–4 cm grosime.
Fără a atinge pielea sau oasele, folosiți un mic mic ascuțit pentru a tăia cu grijă carnea din fiecare bucată. Veți ajunge cu o bucată de pește cu trei găuri (burta și două bucăți decupate din spate).

Umpleți cu grijă bucățile de pește cu carnea tocată rezultată. Dacă a mai rămas carne tocată, rulați-o în chiftele mici. Puneți ceapă feliată pe fundul unei cratițe. Aceasta va da o nuanță frumoasă bulionului.
Feliați sfecla și o aranjați într-un singur strat. Apoi așezați morcovii și un alt rând de ceapă. Puneți peștele într-un strat deasupra legumelor, apoi adăugați din nou legume și peștele. Aranjați chiftele, capetele și cozile de pește. Ultimul strat ar trebui sa fie legume. Turnați cu grija apa rece de-a lungul tigăii până ce va acoperi întregul pește cam de un deget.

Se pune tigaia la foc mediu, se lasă să fiarbă, se îndepărtează spuma, apoi se reduce focul la mic. Tigaia trebuie acoperită cu un capac sau cu o folie termică și rămâne să se gătească  3 ore. Cu 30 de minute înainte de-a fi gata adăugați piper negru și ienibahar. Reglați gustul cu sare.

Luați tigaia de pe foc și o lăsați să se căsătorească aromele ingredientelor. Transferați cu atenție peștele într-un vas adânc care a fost ornat în prealabil cu felii de sfeclă și morcovi. Se strecoară bulionul printr-o sită în care a fost pus tifon și se toarnă peste pește. dați-l la frigider timp de 12 ore pentru a lăsa să se întărească preparatul. S

erviți peștele umplut cu hrean, felii de lămâie și ornat cu frunze de pătrunjel sau mărar.
Pentru a vă asigura că bulionul cu legume în care este gătit peștele evreiesc umplut păstrează culoarea strălucitoare, adăugați în apă o lingură de suc de lămâie.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(gastronom-ru)

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei