Ascultă Radio România Reșița Live

Pește evreiesc umplut

 În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Pește evreiesc umplut

Articol editat de Radio Resita, 27 ianuarie 2024, 07:47

Italienii mănâncă la mesele săptămânale de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.

Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.

Pește evreiesc umplut este propunerea mea de astăzi.
Peștele umplut evreiesc este un fel de mâncare cu semnătură israeliană. Invenția acestuia din urmă are o bază religioasă. Cert este că după tradiția evreiească, nu au voie să facă absolut nimic în ziua de Sabat, inclusiv să aleagă oase de pește din farfurie. Dar bucătarii evrei ingenioași au găsit o cale de ieșire foarte originală, chiar plină de spirit. Carcasa de pește a fost tăiată delicat înainte, îndepărtând oasele și pulpa, apoi aceasta din urmă a fost zdrobită și îndesată în piele. Astfel, pe masă a fost servită o carcasă întreagă, ce a fost ușor și plăcut de mâncat.

Ingredientele pentru preparare:
– 2 crapi
– 4 cepe medii
– 3 sfecle mici
– 4 morcovi potriviți
– două felii mari de pâine albă
– 3 ouă
– 5 bucăți de ienibahar și piper negru
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Spălați peștii și îndepărtați solzii. Tăiați capul și coada. Se îndepărtează urechile, adică branhiile. Scoateți și măruntaiele, dar nu tăiați burta peștilor. Tăiați carcasele transversale în bucăți de 3–4 cm grosime.
Fără a atinge pielea sau oasele, folosiți un mic mic ascuțit pentru a tăia cu grijă carnea din fiecare bucată. Veți ajunge cu o bucată de pește cu trei găuri (burta și două bucăți decupate din spate).

Umpleți cu grijă bucățile de pește cu carnea tocată rezultată. Dacă a mai rămas carne tocată, rulați-o în chiftele mici. Puneți ceapă feliată pe fundul unei cratițe. Aceasta va da o nuanță frumoasă bulionului.
Feliați sfecla și o aranjați într-un singur strat. Apoi așezați morcovii și un alt rând de ceapă. Puneți peștele într-un strat deasupra legumelor, apoi adăugați din nou legume și peștele. Aranjați chiftele, capetele și cozile de pește. Ultimul strat ar trebui sa fie legume. Turnați cu grija apa rece de-a lungul tigăii până ce va acoperi întregul pește cam de un deget.

Se pune tigaia la foc mediu, se lasă să fiarbă, se îndepărtează spuma, apoi se reduce focul la mic. Tigaia trebuie acoperită cu un capac sau cu o folie termică și rămâne să se gătească  3 ore. Cu 30 de minute înainte de-a fi gata adăugați piper negru și ienibahar. Reglați gustul cu sare.

Luați tigaia de pe foc și o lăsați să se căsătorească aromele ingredientelor. Transferați cu atenție peștele într-un vas adânc care a fost ornat în prealabil cu felii de sfeclă și morcovi. Se strecoară bulionul printr-o sită în care a fost pus tifon și se toarnă peste pește. dați-l la frigider timp de 12 ore pentru a lăsa să se întărească preparatul. S

erviți peștele umplut cu hrean, felii de lămâie și ornat cu frunze de pătrunjel sau mărar.
Pentru a vă asigura că bulionul cu legume în care este gătit peștele evreiesc umplut păstrează culoarea strălucitoare, adăugați în apă o lingură de suc de lămâie.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(gastronom-ru)

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană