Ascultă Radio România Reșița Live

Pește cu legume la cuptor

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Italienii mănâncă la mesele săptămânale de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.

Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.
Rețeta de merluciu copt la cuptor în folie, cu legume, vă propun să gătiți.
Merluciul cu legume la cuptor în folie este foarte suculent și moale.
Merluciu este o pește de mare cu conținut scăzut de grăsimi. Există puține oase în el, ceea ce îl face potrivit unui meniu și pentru copii. Carnea de merluciu se dovedește suculentă și fragedă dacă peștele este înăbușit în sos sau copt cu legume. Când prăjiți merluciu fără a folosi panadă acesta se dovedește să fie destul de uscat.
Cel mai adesea, puteți găsi pește congelat în supermarketuri.
Când cumpărați, ar trebui să acordați atenție aspectului peștelui. Crusta de gheață trebuie să fie subțire, fără depuneri mari. Peștele trebuie să fie neted, fără îndoituri. Partea exterioară a merluciului trebuie să fie nedeteriorată și să aibă o culoare uniformă.
Carcasa de merluciu congelată trebuie pusă la frigider timp de 5-7 ore până la dezghețarea completă.
Puteți alege ce legume doriți. Eu folosesc ceapă, morcovi, roșii și ardei gras. Se pot lua zucchini, cartofi, broccoli, conopidă sau fasole verde. Legumele pot fi fie proaspete sau congelate, deci, este un preparat versatil.
De asemenea, puteți alege condimente după gustul dvs însă sare și piper pot fi de ajuns. Rozmarinul, cimbrul și oregano se potrivesc bine cu merluciu.

Pește cu legume la cuptor

Articol editat de Radio Resita, 2 februarie 2024, 06:00

Să purcedem la gătit. Dezghețați peștele cum vă spuneam. Luați un cuțit și curățați-l pe ambele părți, deoarece pe suprafața peștelui există solzi mici. Se curăță foarte ușor. Folosind un foarfece de bucătărie tăiați toate aripioarele, inclusiv coada. Tăiați burtă și îndepărtați măruntaiele sau resturile acestora. În apă rece, îndepărtați membrana neagră din interior, deoarece va deveni amară la gătit. Clătiți bine și uscați carcasa cu un prosop de hârtie. Tăiați în bucăți de aproximativ 2-3 cm lățime.
Pune-ți merluciul într-un recipient potrivit. Eu îl condimentez doar cu sare și piper negru proaspăt râșnit. Amestecăm și  rezervăm.
Curățăm ceapa și o tăiem rondele.

Morcovii decojiți îi ștergem cu un șervețel pentru a îndepărta excesul de umiditate și îi tăiem în cercuri.
Ne ocupăm de ardei. Puteți folosi ardei de diferite culori pentru a face vasul mai colorat. Se scot semințele și îi tăiem în felii de mărime medie.
Trecem la roșii. Le tăiem în jumătate și le feliem, dar nu foarte subțiri, pentru ca feliile să nu se transforme în piure în timpul coacerii. Cel mai bine este să scoatem lichidul și semințele pentru a rămâne numai pulpa.
Punem ceapa, morcovii, ardeii grași și roșiile tăiate într-un castron adânc. Presărăm după gust sare și piper. Amestecăm cu eleganță legumele pentru copt.

Alegem o tavă de dimensiune potrivită pe care o tapetăm cu hârtie de copt și așezăm legumele. Peste vom pune peștii și stropim cu ulei de măsline. Acoperim tava cu folie pentru a preveni scăparea aburului din interior în timpul coacerii. Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ o oră.
Timpul de coacere depinde de puterea cuptorului dumneavoastră. La final puteți presăra ierburi tocate.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Clătite brașovene
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 iulie 2024, 10:33

Clătite brașovene

În această sâmbătă nu vă prezint nicio rețetă dintr-o țară cu deschidere la Marea Mediteraneeană deoarece este un weekend românesc la...

Clătite brașovene
Lămâi conservate
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 3 iulie 2024, 07:43

Lămâi conservate

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Lămâi conservate
Jigg din Newfoundland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 2 iulie 2024, 07:41

Jigg din Newfoundland

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Jigg din Newfoundland
Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 1 iulie 2024, 07:38

Prebranica

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 27 iunie 2024, 07:00

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Vă propun să ne bucurăm de un dulce de...

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 26 iunie 2024, 07:00

Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 25 iunie 2024, 08:57

Locrio de orez cu pui

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Locrio de orez cu pui
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 iunie 2024, 09:41

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane