Ascultă Radio România Reșița Live

Pește cu legume la cuptor

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Italienii mănâncă la mesele săptămânale de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.

Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.
Rețeta de merluciu copt la cuptor în folie, cu legume, vă propun să gătiți.
Merluciul cu legume la cuptor în folie este foarte suculent și moale.
Merluciu este o pește de mare cu conținut scăzut de grăsimi. Există puține oase în el, ceea ce îl face potrivit unui meniu și pentru copii. Carnea de merluciu se dovedește suculentă și fragedă dacă peștele este înăbușit în sos sau copt cu legume. Când prăjiți merluciu fără a folosi panadă acesta se dovedește să fie destul de uscat.
Cel mai adesea, puteți găsi pește congelat în supermarketuri.
Când cumpărați, ar trebui să acordați atenție aspectului peștelui. Crusta de gheață trebuie să fie subțire, fără depuneri mari. Peștele trebuie să fie neted, fără îndoituri. Partea exterioară a merluciului trebuie să fie nedeteriorată și să aibă o culoare uniformă.
Carcasa de merluciu congelată trebuie pusă la frigider timp de 5-7 ore până la dezghețarea completă.
Puteți alege ce legume doriți. Eu folosesc ceapă, morcovi, roșii și ardei gras. Se pot lua zucchini, cartofi, broccoli, conopidă sau fasole verde. Legumele pot fi fie proaspete sau congelate, deci, este un preparat versatil.
De asemenea, puteți alege condimente după gustul dvs însă sare și piper pot fi de ajuns. Rozmarinul, cimbrul și oregano se potrivesc bine cu merluciu.

Pește cu legume la cuptor

Articol editat de Radio Resita, 2 februarie 2024, 06:00

Să purcedem la gătit. Dezghețați peștele cum vă spuneam. Luați un cuțit și curățați-l pe ambele părți, deoarece pe suprafața peștelui există solzi mici. Se curăță foarte ușor. Folosind un foarfece de bucătărie tăiați toate aripioarele, inclusiv coada. Tăiați burtă și îndepărtați măruntaiele sau resturile acestora. În apă rece, îndepărtați membrana neagră din interior, deoarece va deveni amară la gătit. Clătiți bine și uscați carcasa cu un prosop de hârtie. Tăiați în bucăți de aproximativ 2-3 cm lățime.
Pune-ți merluciul într-un recipient potrivit. Eu îl condimentez doar cu sare și piper negru proaspăt râșnit. Amestecăm și  rezervăm.
Curățăm ceapa și o tăiem rondele.

Morcovii decojiți îi ștergem cu un șervețel pentru a îndepărta excesul de umiditate și îi tăiem în cercuri.
Ne ocupăm de ardei. Puteți folosi ardei de diferite culori pentru a face vasul mai colorat. Se scot semințele și îi tăiem în felii de mărime medie.
Trecem la roșii. Le tăiem în jumătate și le feliem, dar nu foarte subțiri, pentru ca feliile să nu se transforme în piure în timpul coacerii. Cel mai bine este să scoatem lichidul și semințele pentru a rămâne numai pulpa.
Punem ceapa, morcovii, ardeii grași și roșiile tăiate într-un castron adânc. Presărăm după gust sare și piper. Amestecăm cu eleganță legumele pentru copt.

Alegem o tavă de dimensiune potrivită pe care o tapetăm cu hârtie de copt și așezăm legumele. Peste vom pune peștii și stropim cu ulei de măsline. Acoperim tava cu folie pentru a preveni scăparea aburului din interior în timpul coacerii. Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ o oră.
Timpul de coacere depinde de puterea cuptorului dumneavoastră. La final puteți presăra ierburi tocate.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar