Ascultă Radio România Reșița Live

Pește cu legume la cuptor

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Italienii mănâncă la mesele săptămânale de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.

Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.
Rețeta de merluciu copt la cuptor în folie, cu legume, vă propun să gătiți.
Merluciul cu legume la cuptor în folie este foarte suculent și moale.
Merluciu este o pește de mare cu conținut scăzut de grăsimi. Există puține oase în el, ceea ce îl face potrivit unui meniu și pentru copii. Carnea de merluciu se dovedește suculentă și fragedă dacă peștele este înăbușit în sos sau copt cu legume. Când prăjiți merluciu fără a folosi panadă acesta se dovedește să fie destul de uscat.
Cel mai adesea, puteți găsi pește congelat în supermarketuri.
Când cumpărați, ar trebui să acordați atenție aspectului peștelui. Crusta de gheață trebuie să fie subțire, fără depuneri mari. Peștele trebuie să fie neted, fără îndoituri. Partea exterioară a merluciului trebuie să fie nedeteriorată și să aibă o culoare uniformă.
Carcasa de merluciu congelată trebuie pusă la frigider timp de 5-7 ore până la dezghețarea completă.
Puteți alege ce legume doriți. Eu folosesc ceapă, morcovi, roșii și ardei gras. Se pot lua zucchini, cartofi, broccoli, conopidă sau fasole verde. Legumele pot fi fie proaspete sau congelate, deci, este un preparat versatil.
De asemenea, puteți alege condimente după gustul dvs însă sare și piper pot fi de ajuns. Rozmarinul, cimbrul și oregano se potrivesc bine cu merluciu.

Pește cu legume la cuptor

Articol editat de Radio Resita, 2 februarie 2024, 06:00

Să purcedem la gătit. Dezghețați peștele cum vă spuneam. Luați un cuțit și curățați-l pe ambele părți, deoarece pe suprafața peștelui există solzi mici. Se curăță foarte ușor. Folosind un foarfece de bucătărie tăiați toate aripioarele, inclusiv coada. Tăiați burtă și îndepărtați măruntaiele sau resturile acestora. În apă rece, îndepărtați membrana neagră din interior, deoarece va deveni amară la gătit. Clătiți bine și uscați carcasa cu un prosop de hârtie. Tăiați în bucăți de aproximativ 2-3 cm lățime.
Pune-ți merluciul într-un recipient potrivit. Eu îl condimentez doar cu sare și piper negru proaspăt râșnit. Amestecăm și  rezervăm.
Curățăm ceapa și o tăiem rondele.

Morcovii decojiți îi ștergem cu un șervețel pentru a îndepărta excesul de umiditate și îi tăiem în cercuri.
Ne ocupăm de ardei. Puteți folosi ardei de diferite culori pentru a face vasul mai colorat. Se scot semințele și îi tăiem în felii de mărime medie.
Trecem la roșii. Le tăiem în jumătate și le feliem, dar nu foarte subțiri, pentru ca feliile să nu se transforme în piure în timpul coacerii. Cel mai bine este să scoatem lichidul și semințele pentru a rămâne numai pulpa.
Punem ceapa, morcovii, ardeii grași și roșiile tăiate într-un castron adânc. Presărăm după gust sare și piper. Amestecăm cu eleganță legumele pentru copt.

Alegem o tavă de dimensiune potrivită pe care o tapetăm cu hârtie de copt și așezăm legumele. Peste vom pune peștii și stropim cu ulei de măsline. Acoperim tava cu folie pentru a preveni scăparea aburului din interior în timpul coacerii. Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ o oră.
Timpul de coacere depinde de puterea cuptorului dumneavoastră. La final puteți presăra ierburi tocate.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir