Friptură la oală din Paraguay

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
În anii 1400 poporul Guaranii erau cei care locuiau în zona în care se află astăzi Paraguay. Din acele vremuri există dovezi despre bucătăria Paraguayană. Poporul indigen s-a hrănit cu animalele și peștii pe care îi vânau și au dezvoltat și cultivarea cerealelor pentru a le folosi la mesele lor. Porumbul și maniocul sunt cele două produse vedete care s-au găsit în rețete și se întâlnesc și astăzi.

La mijlocul anilor 1800 s-a generat explozie de rețete care au avut drept moștenire bucătăria mestizo.  Toată această dezvoltare a gastronomiei populare paraguayane a fost întărită mai ales după Războiul Chaco și Războiul Triplei Alianțe
Odată cu sfârșitul războaielor și sosirea unui val de imigrație la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, Paraguay a primit un nou impuls pentru gastronomia sa. Italieni și portughezi au ajuns pe ținuturile Guarani, aducând cu ei obiceiurile, tradițiile și mâncărurile tipice care au fost încorporate în rețete tradiționele.

În zilele noastre, bucătăria modernă paraguayană este adaptată noilor vremuri. Voi exemplifica prezentându-vă Friptură la oală din Paraguay.
Pentru a pregăti friptura delicioasă la oală, este important să alegeți cele mai bune bucăți de carne.

Cantitatea și combinația de condimente vor influența foarte mult aroma cărnii. Așa că trebuie să fiți atenti la ingrediente și să nu omiteți niciuna.
Vom lua:
– două kilograme de coastă de porc
– două cepe, tocate
– 6 căței de usturoi
– un morcov
– un pahar de vin alb
– 5 linguri de sos de soia
– 5 frunze de dafin
– două lămâi
– sare și apă

În primul rând, tăiem carnea în bucăți.
Apoi, într-o cratiță încingem puțin ulei la foc iute. Când uleiul este aproape de punctul de fumegare, rumenim bucățile de  carne.
Odată ce carnea a fost bine rumenită, adăugăm usturoiul, morcovul și ceapa. Continuăm să gătim și să amestecăm până când legumele se decompun.
Cand legumele s-au dizolvat turnăm vinul alb și sosul de soia. Punem și apă fierbinte până se acoperă toată carnea.

La final ajung în cratiță foile de dafin. Reglăm gustul de sare. Continuăm prepararea cel puțin 45 de minute până lichidul se reduce. Dacă nu mai avem lichid și carnea nu s-a procesat îndeajuns mai punem puțină apă fierbinte.
Din când în când trebuie să verificați dacă bucățile de carne sunt moi. dacă s-au frăgezit nu adăugați apă. Lichidul trebuie să fie redus și aroma concentrată.

La final se adaugă sucul de lămâie pentru a spori aroma și a tăia grăsimea. Odată ce sosul este redus, puteți opri focul.
Acum nu mai rămâne decât să serviți și să vă bucurați de acest preparat delicios.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine! 

Daniel Babun

 (recetasparaguay-com; recetasdelparaguay-spaziotecnoweb)

Cele mai citite

Related Articles