Ascultă Radio România Reșița Live

Bandera Dominicana

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Republica Dominicană este o țară insulară din America de Nord, situată în nordul Mării Caraibilor, în partea de est a insulei Hispaniola. Are ca vecin în vest statul Haiti.
Această insulă a fost numită imediat după descoperire de către Cristofor Columb La Espanola. În românește: Mica Spanie, datorită faptului că a fost declarat cel mai frumos pământ din Lumea Nouă. Coastele insulei au un decor muntos de o frumusețe dramatică, culminând cu vârful Pico Duarte (3.175 m). Republica Dominicană are capitala la Santo Domingo. Ea ocupă două treimi din suprafața Insulei Hispaniola, a doua insulă ca mărime din Arhipelagul Antilelor Mari. Republica Dominicană este renumită pentru plajele sale cu nisip alb, pentru lagunele turcoaz, fiind într-adevăr o alegere minunată pentru o destinație de vacanță.

Bandera Dominicana

Articol editat de Radio Resita, 21 februarie 2024, 05:13

Bucătăria dominicană este bogată și variată și, deși are multe în comun cu alte țări din America Latină, există nenumărate feluri de mâncare care sunt exclusiv dominicane.

Tipic pentru Republica Dominicană, Bandera este favorită. În toată țara acest fel de mâncare concentrează o întreagă tradiție culinară.
Primul lucru la care ne putem gândi când auzim acest cuvânt este steagul țării dominicane.
Drintre ingrediente care alcătuiesc steagul dominican, nu pot lipsi orezul și fasolea, carnea și avocado. Se gatește cu pătlăgele verzi tostones.
Acest fel de mâncare este foarte bine echilibrat, iar aromele se împerechează într-e ele.
Spre deosebire de ceea ce pare, originea acestui fel de mâncare provine din epoca Espana Boba.
Steagul, ca fel de mâncare tipic dominicană reflectă o întreagă istorie multiculturală în care alte națiuni se unesc. Asia este prezentă prin orezul care este produs în zona mlăștinoase din Dominicană. Fasolea este o amintire a  Americii de Sud, iar carnea este suvenirul europenilor.  
Unii îl servesc desenând steagul dominican cu dungi de orez alb care formează o cruce în centru. Fasolea și carnea sunt prezente pe toate cele patru părți în formă de pătrate de albastru și roșu.

Acum să trecem la rețeta propriu-zisă.
Ca ingrediente pentru prepararea cărnii folosim:
– un kg de carne de vită tăiată bucățele. Alegeți tranșa care vă place  cel mai mult
– două lămâi
– 2 ardei verzi iuți sau după preferințe
– o ceapă roșie medie
– două cepe galbene marii
– două linguri de pastă de tomate
– 2 usturoi zdrobiți
– o linguriță de zahăr
– ulei
– piper măcinat și sare conform preferințelor.
Asezonăm carnea cu sare, piper și oregano și o lăsăm la marinat, la rece, o oră.
După acest timp încingem uleiul într-o tigaie, adaugăm  carnea și o prăjim până devine aurie. Aveți grijă să nu se ardă carnea. Puteți pune puțină apă sau lucrați la foc mic.
Când carnea este fragedă adăugăm ceapă tăiată bucăți și celelalte ingrediente și le procesăm termic.
Dacă folosiți altă carne procedați în mod similar.

Pentru prepararea fasolei ne trebuie:
– două căni de fasole roșie fiartă. Se poate folosi și din conservă.
– o ceapă roșie
– frunze de pătrunjel și coriandru tocate, după gust
– roșii sotate
– ulei
– un usturoi zdrobit.
– oregano
– sare după plăcere.
Într-o tigaie încingem uleiul pentru a prăji ceapa și roșiile împreună cu celelalte ingrediente.
Adăugăm puțină apă sau și mai bine bulion de pui.
Punem și fasolea fiartă. Completăm cu apă dacă este nevoie.
Gătim până se reduc lichidele pentru a obține o consistență groasă, cremoasă.
Asezonăm după gust cu sare și fasolea este gata.

Pentru pregătirea orezului ne trebuie:
– 4 căni de orez alb
– ulei și sare după gust.
Într-o cratiță sau tigaie turnăm apă, punem 3 linguri de ulei și sare după gust. Când apă începe să fiarbă adăugăm orezul.
Acoperim recipientul până când orezul se hidratează complet. Lăsăm orezul să se odihnească cu capacul pus după ce am oprit focul.
Când avem gata toate elementele Steagului Dominican decorăm cu câteva felii de avocado.
Însoțiți Bandera cu salata preferată sau cu o băutură naturală rece din fructe.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(wikipedia; tuguiadominicana.com)

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie