[FOTO] Încondeierea ouălor de Paște, o nemuritoare tradiție românească de veacuri

În această perioadă gândul ne poartă spre ţinuturile unde pregătirile de Paşti au o cu totul altă conotaţie faţă de oricare alt loc: fiecare suflet se întrece în măiestria încondeiatului ouălor, cu mai multă pricepere şi imaginaţie, dând viaţă tradiţiilor autentice româneşti.

La astfel de artişti populari am poposit în Sâmbăta Mare a Paştilor de rit apusean şi în ajunul Sfintei Duminici a Floriilor pentru credincioşii de rit răsăritean unde de dragul tradiţiei şi a păstrării credinţei strămoşeşti am stat de vorbă cu artistul încondeietor Letiția Orșivschi Heiser – profesor de artă textilă şi decorativă din comuna suceveană Vama care şi-a transformat casa într-un veritabil muzeu care adăpostește cea mai mare colecție de ouă încondeiate, peste 15.000 de exemplare, exponate autohtone și internaționale.

Aflaţi aici povestea tradiției încondeierii ouălor, în cele mai diverse tehnici, în odaia familiei tradiţionale:

Ouăle de găină, de raţă sau de struţ au fost desenate cu multă pricepere de artizanii din Bucovina, încă din cele mai vechi timpuri, oul fiind un simbol al vieții și al fertilității încă din perioada precreștină. El a fost folosit în diverse ritualuri și superstiții populare. La creștini, oul roșu este oul Pascal și datează de două mii de ani. Celelalte ouă care au pe ele desenate o cruce se sfințesc la biserică și nu se sparg. În funcție de tradiția și obiceiurile locului, oul a preluat elemente din zona respectivă.

Așa au început să apară în Bucovina ouăle cu motiv religios din ce în ce mai elaborat, care reprezentau ocupațiile tradiționale, hărnicia locuitorilor din zonă, elementele naturii pentru că de multe ori erau îngropate la capetele ogoarelor ca să fie rod bogat sau să apere pământul de grindină. Unii puneau oul sfințit deasupra tocului ușii ca să apere fata de deochi sau casa de ochiul rău.

Şi dacă până acum aţi putut afla despre tradiţia încondeierii ouălor şi a păstrării lor într-unul din cele mai mari muzee de profil din România din comuna suceveană Vama, continuăm periplul prin Bucovina alături de artistul tehnicilor tradiționale de încondeiere, recunoscut și apreciat pe plan intern și  internațional, Letiţia Orşivschi Heiser, pe care am găsit-o muncind. De la ea am aflat despre simbolistica oului în viață românilor și în tradiția bisericii; oul încondeiat fiind însuşi un element unic în cultura română, o dovadă a pietăţii și spiritualităţii poporului nostru.

Întreaga poveste a închistritului ouălor de Paşti şi a artistului încondeietor Letiţia Orşivschi Heiser o puteţi afla în zilele de sâmbătă, 8 aprilie respectiv 15 aprilie în emisiunea “Oameni şi Locuri”, doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi în zilele de joi, 13 respectiv 20 aprilie de la 21:15.

Sărbători luminate şi binecuvântate tuturor!

Surse foto: Letiţia Orşivschi Heiser, suceavanews.ro

De același autor

Related Articles