Spectacol stradal de promovare a Şcolii Pittner din Reşiţa, susţinut de partenerii islandezi implicaţi în proiectul de restaurare al obiectivului

Şcoala Pittner din Reşiţa, obiectiv de patrimoniu şi clădire monument, aflată într-un amplu proces de reabilitare prin granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, a fost promovată vineri, 29 martie printr-un amplu spectacol stradal, susţinut de artistul liber profesionist Thora Karlsdottir din partea Listahópurinn RÖSK din Islanda, parteneră în proiect.

Consilierul cultural al Primăriei municipiului de pe Bârzava, Dorinel Hotnogu, pentru Radio Reşiţa:

Astăzi la Casa Pittner am fost martorii unui spectacol total a unui performance sau a unui happening făcut de o artistă din Islanda, Thora, o artistă de o profunzime excepțională, o artistă extrem de interesantă.

Tema ei a fost legată de reînvierea Casei Pittner, de speranța pe care o aduce această lucrare și de renașterea spiritului comunitar a ceea ce a fost cândva această zonă a orașului, inimă a orașului putem spune. Ea a pregătit cu mare, mare efort și minuțiozitate un spectacol performativ împreună cu un grup de dansatori de la grupul Mystic din Reșița și împreună cu câțiva muzicieni din oraş.

Le mulțumesc tuturor pentru implicare, de asemeni putem spune că, a fost un spectacol interactiv, că toată lumea a umplut strada, clădirea și toată zona a devenit vie, a devenit interesantă. Toată lumea a participat, a interacționat și am simțit că în curând aici va pulsa din nou inima orașului, în curând aici va exista un centru cultural, un centru de conferințe și expozițional de care Reșița avea mare nevoie“.

Alături de partenerii islandezi, proiectul de restaurare şi revitalizare a patrimoniului cultural: Centru expoziţional şi de evenimente Şcoala Pittner este derulat în parteneriat de Primăria Reşiţa şi Asociaţia Euroland Banat.

Dorinel Hotnogu a mai subliniat că, până în vara acestui an, trebuie terminate lucrările începute la Şcoala Pittner pentru ca pe urmă, Primăria Reşiţa să investească o sumă considerabilă pentru restaurarea furnalului, aflat momentan în incinta ARTROM Steel Tubes.

Thora Karlsdottir pentru Radio Reşiţa:

Traducerea din engleză a fost asigurată de eleva Alessandra Chiţu din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional “Traian Lalescu” din Reşiţa.

La reuşiţa evenimentului şi-au adus aportul şi elevii Colegiului Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa, dar şi voluntarii “Mansarda”, coordonaţi de Daniela Lupşan.

Potrivit consilierului cultural al Primăriei Reşiţa, Dorinel Hotnogu, prezenţi la acţiune au fost şi o seamă de reşiţeni, dar şi descendentul familiei Pittner, Isolde Nagler.

***

Ştirea iniţială:

“Împărtășim același vis”/ “We share the same dream” este intitulat generic evenimentul de promovare al noului centru expozițional și de evenimente Şcoala Pittner ce se va desfăşura vineri, 29 martie de la ora 11.00 în curtea obiectivului din strada Furnalelor, nr. 13.

Preşedintele Asociaţiei “Euroland Banat”, Andrei Szabo pentru Radio Reşiţa:

Alături de artiști și muzicieni locali din Reșița, Thora Karlsdottir din Islanda va susţine un spectacol – povestire, o interpretare a visului reciproc.

În spectacolul ei, descrie călătoria ca participant la proiectul Școlii Pittner și subliniază nevoia de a crede în vis pentru ca acesta să devină realitate.

Thora Karlsdottir reflectă în spectacol ce înseamnă a avea un scop comun și ceea ce ne-a ținut conectați la el în tot acest timp, concluzia fiind sursa reciprocă de foc: vulcanii islandezi şi cuptoarele de oțel din Reșița.

Thora Karlsdottir este o artistă vizuală din Islanda, care deține un master în Arte Plastice şi este unul din partenerii proiectului Rosk care și-a expus arta în muzee și galerii din Islanda și din întreaga lume.

Andrei Szabo a mai spus că, sfârşitul lunii aprilie ar trebui să însemne şi momentul recepţionării noului centru expoziţional şi de evenimente Şcoala Pittner.

Amintim că, proiectul „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural Centru expozițional și de evenimente Școala Pittner, Municipiul Reșița” este derulat de Primăria Reşiţa, Asociaţia Euroland Banat şi Listahópurinn RÖSK din Islanda. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles