[FOTO] Ziua Unităţii Germaniei marcată la Timişoara şi Reşiţa

Cu ocazia Zilei Unităţii Germane, Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara organizează marţi, 3 octombrie de la ora 19.00, la Opera Naţională Română din municipiul de pe Bega, un concert de gală urmat de o recepţie festivă, oferită de Excelenţa Sa, Ralf Krautkraemer – consulul Republicii Federale Germania la Timişoara.

Sărbătoarea naţională a Germaniei este sărbătorită anual pe 3 octombrie şi a fost adoptată cu 27 de ani în urmă după reunificarea politică, legislativă, teritorială şi administrativă a ţării, la întâi octombrie 1990.

Atât în Germania cât și în diverse alte părți ale lumii, acest eveniment se sărbătorește în diferite moduri, în plan central aflându-se istoria prăbușirii sistemul socialist în estul Europei și transformarea acestui spațiu într-unul al valorilor democratice și de respectare al drepturilor omului. Reunificarea Germaniei a însemnat pentru Europa acelor vremuri împlinirea idealurilor de libertate ale poporului german.

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița și Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” din municipiul de pe Bârzava organizează două evenimente dedicate jubileului german.

La Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa, la ora 11.00 va avea loc o masă rotundă cu tema “Vacanţa în Germania”, susţinută de elevii secţiei germane materne, coordonaţi de prof. Sonia Maria Chwoika.

La Biblioteca Germană „Alexander Tietz” a fost vernisată o expoziție filatelică dedicată aceluiași eveniment, ea putând fi vizitată pe tot parcursul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”, cea de a XXVII-a ediție, care va debuta vineri, 6 octombrie în județul Caraș-Severin.

Cu prilejul evenimentelor au fost realizate la Reșița o ștampilă filatelică ocazională și un plic filatelic aferent, ambele marcând totodată împlinirea în acest an a 25 de ani de la semnarea „Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, pe scurt, așa-numitul „Tratat de prietenie”.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles