Personalitatea zilei – Șerban Foarță la aniversare!
Aniversatul zilei, poetul, traducătorul, eseistul Șerban Foarță a debutat în anul 1976 ca autor al Textelor pentru Phoenix – Cantafabule- în colaborare cu Andrei Ujică.

Articol editat de Anca Bălălău, 8 iulie 2025, 13:43
’’Fie să renască numai cel ce har
are de-a renaşte, curăţit prin jar,
din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,
astăzi ca şi mâine, pururi şi acum.’’
Șerban Foarță s-a născut pe 8 iulie 1942, în Drobeta-Turnu Severin într-o familie erudită, părinții săi fiind Nicolae Foarță, medic, și Yvonne Foarță, născută Burger, profesoară de muzică. Absolvă cursurile Facultăţii de Litere (Secţia română-germană) a Universităţii din Timişoara. Trăieşte de peste patruzeci de ani la Timişoara, unde scrie, traduce, pictează şi cântă la pian. Este fermecător şi imprevizibil, spumos şi rafinat, cult şi casant în judecăţi.
Poezia lui e marcată de amprenta ludicului, de o formidabilă asociativitate a cuvintelor şi a imaginilor. Are peste şaptezeci şi cinci de cărţi de versuri, eseuri, proză, articlerie şi traduceri. Este un harnic colecţionar de premii literare (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Radio România Cultural, Premiul Naţional pentru Literatură, Premiul „Gellu Naum”, Premiul ASPRO pentru poezie etc.).
Director al Teatrului Național din Timișoara (1990-1991); profesor, din 1992, la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, secția Jurnalism (de la 1 septembrie 2005, pensionar).
Membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1970); membru ASPRO (din 2000). Beneficiar (între 15 octombrie 1991-15 ianuarie 1992) al unei burse de studii la Paris, oferită de Ministerul francez al Culturii.
Pentru regretatul lider al trupei Phoenix, Nicolae Covaci, colaborarea cu Șerban Foarță, Andrei Ujică și Elisabeth Ochsenfeld pentru albumul „CANTAFABULE’’ a fost una decisivă.
„CANTAFABULE’’ este de departe cea mai importantă și cea mai bine ticluită operă rock din cultura română. Ea s-a născut în urma întâlnirii cvasimiraculoase, la Timișoara, unde altundeva?, în 1974-1975. Pe stadioane, adolescenţii cântau extaziaţi, fără să le înţeleagă prea bine, texte arhaice, preluate și prelucrate din bestiare medievale (Fiore di virtù) și din cărţi populare românești, precum Floarea Darurilor și Fiziologul.
’M-am hotărât atunci (la invitaţia prietenului Florian Pittiș) să ţin la radio o rubrică săptămânală în care să explic simbolistica animalelor fabuloase și conceptele morale, filosofice și religioase pe care acestea le întru(chi)pau. Ulterior, amplificate, aceste eseuri au compus un volum autonom, cartea mea de debut, Grădina de dincolo: Zoosophia (1980),” , precizează Andrei Oișteanu- antropolog, etnolog, istoric al religiilor si al mentalităților.
Astăzi, gândurile noastre merg către Șerban Foarță, omul atins de geniul creației, artistul care lasă în urma sa istoria nemistificată a Frumosului care salvează lumea!
La mulți ani, Șerban Foarță!
’’Fie să renască numai cel ce har
are de-a renaşte, curăţit prin jar,
din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,
astăzi ca şi mâine, pururi şi acum.’’