În zonele rurale din Caraş-Severin, masa tradiţională de sărbătoare este pregătită doar din produsele obţinute de la porcul sacrificat în gospodărie

Din păcate foarte puţini mai păstrează, obiceiul acesta, tradiţia ca înainte de Crăciun sau de Ignat să taie porcul.

În Ţerova, de exemplu“, mărturiseşte pentru Radio Reşiţa fermierul Mihai Sprînceană, “sunt doar câteva familii care mai ţin porc în gospodărie. Oamenii s-au învăţat la măcelărie, în supermarket-uri şi s-a cam uitat tradiţia. Eu unul nu am uitat-o, mă ţin de ea în mod serios, tai în fiecare an doi-trei porci cu tot ritualul de rigoare, inclusiv tămâierea şi rugăciunea „Tatăl Nostru” ca să ne priască şi să ne crească şi la anul.

Sunt mulţi cetăţeni care vor să mănânce tradiţional, măcar de Crăciun o bucată de cârnaţi de la ţară, să aibă pe masă o costiţă sau un muşchi, preparat cu fum natural. Noi afumăm numai cu lemn de prun şi e altceva faţă de rumeguşul obţinut de la nu ştiu ce fel de lemn.

Eu pe masă de sărbători am pus întotdeauna doar ce am pregătit în gospodărie şi ce am avut în podrumul nostru. La mine de Crăciun vin finii şi ne pregătim cu masă bogată pentru ei cu un platou care conţine: cârnaţi afumaţi şi fripţi, muşchi ţigănesc, brânză şi piftii. După care urmează supa, sarmalele din carne de porc, grase aşa să plutească în grăsime, friptură la tavă din porcul nostru şi deserturile, dar produsele pentru masa principală sunt sută la sută de la noi de-acasă.

Doresc ascultătorilor Radio Reşiţa sărbători fericite, multă sănătate şi să auzim de bine!” 

Foto: arhiva

Cele mai citite

Related Articles