Ascultă Radio România Reșița Live

Mierea de oțetar – un dar rar al naturii din Caraș-Severin

În inima Banatului, lângă satul Zăgujeni, crește o plantă deosebită: oțetarul galben. Cu inflorescențe mari și spectaculoase, asemănătoare unor mici palmieri, această specie atrage albinele cu o aromă unică, dar numai în anumite veri. Din florile sale se obține o miere extrem de rară, cu proprietăți speciale, apreciată de cunoscători.

O miere rară, cu aromă inconfundabilă

Mierea de oțetar – un dar rar al naturii din Caraș-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 septembrie 2025, 14:51

O miere rară, cu aromă inconfundabilă

Mierea de oțetar nu se produce în fiecare an. Albinele adună nectarul doar atunci când condițiile climatice sunt favorabile, în perioada de vară dintre culesul de salcâm și cel de tei. Spre deosebire de alte tipuri de miere, aceasta nu cristalizează rapid, rămânând ca un jeleu fin chiar și timp de doi ani. Aroma sa este intensă, dulce-acrișoară și surprinde prin gustul aparte.

Albinele iubesc floarea de oțetar, dar fiind un cules rar, mierea obținută este prețioasă și apreciată de cei care o descoperă pentru prima dată”, povestește Felicia Românu, apicultoare din Prisaca, prezentă la ediţia din acest an a Festivalul de la Conacul Zăgujeni.

Miere curată, din flora spontană a judeţului Caraș-Severin

Spre deosebire de alte zone agricole din țară, unde predomină culturile de rapiță sau floarea-soarelui, Caraș-Severinul se remarcă printr-o miere curată și naturală, provenită din plante, arbuști și pomi fructiferi. Această diversitate face ca mierea produsă aici să fie unică, lipsită de tratamente chimice și apreciată pentru calitățile sale nutritive.

Degustările organizate la festival au scos la iveală reacții pline de surpriză, mai ales în rândul copiilor: „La mierea de salcâm a fost un zâmbet, la cea de iulișcă un «mmm», iar la mierea de oțetar un dublu «mm…» plin de încântare”, spune Felicia Românu.

O pasiune transformată în tradiție

De profesie învățătoare, Felicia și-a descoperit pasiunea pentru apicultură în urmă cu 15 ani, când și-a cumpărat primele cinci familii de albine. Astăzi, ea îngrijește 130 de familii, împărțite pe două vetre de stupină, lucrând cu pasiune și dăruire.

Munca este grea, dar frumoasă. Mă trezesc la 3 dimineața ca să pregătesc ramele și uneltele necesare. Vara, în vacanțe, mă dedic complet albinelor și stupinei. Este un al doilea job, dar unul care aduce satisfacții sufletești și financiare”, povestește apicultoarea.

Beneficiile mierii și ale propolisului

Pe lângă mierea de oțetar, Felicia produce și tinctură de propolis, recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice. Este recomandată pentru dureri de gât, tuse, afte bucale, dureri dentare, arsuri sau afecțiuni ale pielii. „Un spray cu propolis ar trebui să existe în fiecare poșetă, pentru că te scapă de multe probleme și îți întărește imunitatea”, subliniază apicultoarea.

Conacul Zăgujeni – un loc al tradițiilor și comunității

Festivalul la care a participat Felicia Românu s-a desfășurat la Conacul Zăgujeni, un monument istoric deosebit, aflat în proces de reabilitare. Pentru mulți localnici, a fost prima ocazie de a păși în interiorul conacului. „Este impresionant. Mă bucur că acest loc va fi păstrat și valorificat pentru comunitate, pentru că aici se poate crea o punte între tradiție, cultură și viața satului”, spune Felicia.

De ce merită descoperită mierea de oțetar

  • Este un sortiment rar și exclusiv, produs doar în anii favorabili.
  • Are o textură specială, asemănătoare jeleului.
  • Se obține din flora spontană, nepoluată a Caraș-Severinului.
  • Este bogată în enzime, vitamine și antioxidanți, benefice pentru sănătate.

Mierea de oțetar și celelalte produse apicole din Caraș-Severin sunt mai mult decât alimente: sunt o parte din identitatea locală, din tradiția și pasiunea unor oameni care și-au transformat dragostea pentru natură într-o moștenire pentru generațiile viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 15:23

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole

În România există reglementări clare referitoare la tăierea nucilor și castanilor – specii protejate prin legi speciale – dar și la...

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 13:48

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial

Județul Caraș-Severin deține în prezent doar 12 produse tradiționale atestate, deși potențialul gastronomic al zonei este mult mai mare....

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi
Agricultură vineri, 29 august 2025, 21:37

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi

Legume pentru murături – recoltă bogată, dar cumpărători rezervaţi A început sezonul murăturilor, însă piețele din Caraş-Severin nu mai...

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi
Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești
Agricultură marți, 26 august 2025, 18:08

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești

Agromalim, cel mai important târg internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje din vestul României, revine în acest an cu o...

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești
Agricultură luni, 25 august 2025, 16:56

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene

Fermierii europeni vor primi avansuri mai consistente pentru subvenții, în urma deciziei Comisiei Europene de a majora nivelul sprijinului acordat...

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:13

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița

Unul dintre cei mai apreciați producători locali din Caraș-Severin, Ioan Jivan din comuna Fârliug, aduce zilnic pe tarabele piețelor din...

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:00

APIA Caraș-Severin: Termen limită pentru vizarea rentei viagere agricole aferente anului 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Județean Caraș-Severin, reamintește rentierilor agricoli că termenul...

APIA Caraș-Severin: Termen limită pentru vizarea rentei viagere agricole aferente anului 2024
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 16:08

Ionel Ianca din Fârliug, producător local de lubeniță, varză, ardei și flori – trei decenii de tradiție și prospețime în Piața Sud din Reșița

În județul Caraș-Severin, numele lui Ionel Ianca din Fârliug este bine cunoscut atunci când vine vorba de produse agricole locale. De peste 30...

Ionel Ianca din Fârliug, producător local de lubeniță, varză, ardei și flori – trei decenii de tradiție și prospețime în Piața Sud din Reșița