Ascultă Radio România Reșița Live

Mierea de oțetar – un dar rar al naturii din Caraș-Severin

În inima Banatului, lângă satul Zăgujeni, crește o plantă deosebită: oțetarul galben. Cu inflorescențe mari și spectaculoase, asemănătoare unor mici palmieri, această specie atrage albinele cu o aromă unică, dar numai în anumite veri. Din florile sale se obține o miere extrem de rară, cu proprietăți speciale, apreciată de cunoscători.

O miere rară, cu aromă inconfundabilă

Mierea de oțetar – un dar rar al naturii din Caraș-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 septembrie 2025, 14:51

O miere rară, cu aromă inconfundabilă

Mierea de oțetar nu se produce în fiecare an. Albinele adună nectarul doar atunci când condițiile climatice sunt favorabile, în perioada de vară dintre culesul de salcâm și cel de tei. Spre deosebire de alte tipuri de miere, aceasta nu cristalizează rapid, rămânând ca un jeleu fin chiar și timp de doi ani. Aroma sa este intensă, dulce-acrișoară și surprinde prin gustul aparte.

Albinele iubesc floarea de oțetar, dar fiind un cules rar, mierea obținută este prețioasă și apreciată de cei care o descoperă pentru prima dată”, povestește Felicia Românu, apicultoare din Prisaca, prezentă la ediţia din acest an a Festivalul de la Conacul Zăgujeni.

Miere curată, din flora spontană a judeţului Caraș-Severin

Spre deosebire de alte zone agricole din țară, unde predomină culturile de rapiță sau floarea-soarelui, Caraș-Severinul se remarcă printr-o miere curată și naturală, provenită din plante, arbuști și pomi fructiferi. Această diversitate face ca mierea produsă aici să fie unică, lipsită de tratamente chimice și apreciată pentru calitățile sale nutritive.

Degustările organizate la festival au scos la iveală reacții pline de surpriză, mai ales în rândul copiilor: „La mierea de salcâm a fost un zâmbet, la cea de iulișcă un «mmm», iar la mierea de oțetar un dublu «mm…» plin de încântare”, spune Felicia Românu.

O pasiune transformată în tradiție

De profesie învățătoare, Felicia și-a descoperit pasiunea pentru apicultură în urmă cu 15 ani, când și-a cumpărat primele cinci familii de albine. Astăzi, ea îngrijește 130 de familii, împărțite pe două vetre de stupină, lucrând cu pasiune și dăruire.

Munca este grea, dar frumoasă. Mă trezesc la 3 dimineața ca să pregătesc ramele și uneltele necesare. Vara, în vacanțe, mă dedic complet albinelor și stupinei. Este un al doilea job, dar unul care aduce satisfacții sufletești și financiare”, povestește apicultoarea.

Beneficiile mierii și ale propolisului

Pe lângă mierea de oțetar, Felicia produce și tinctură de propolis, recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice. Este recomandată pentru dureri de gât, tuse, afte bucale, dureri dentare, arsuri sau afecțiuni ale pielii. „Un spray cu propolis ar trebui să existe în fiecare poșetă, pentru că te scapă de multe probleme și îți întărește imunitatea”, subliniază apicultoarea.

Conacul Zăgujeni – un loc al tradițiilor și comunității

Festivalul la care a participat Felicia Românu s-a desfășurat la Conacul Zăgujeni, un monument istoric deosebit, aflat în proces de reabilitare. Pentru mulți localnici, a fost prima ocazie de a păși în interiorul conacului. „Este impresionant. Mă bucur că acest loc va fi păstrat și valorificat pentru comunitate, pentru că aici se poate crea o punte între tradiție, cultură și viața satului”, spune Felicia.

De ce merită descoperită mierea de oțetar

  • Este un sortiment rar și exclusiv, produs doar în anii favorabili.
  • Are o textură specială, asemănătoare jeleului.
  • Se obține din flora spontană, nepoluată a Caraș-Severinului.
  • Este bogată în enzime, vitamine și antioxidanți, benefice pentru sănătate.

Mierea de oțetar și celelalte produse apicole din Caraș-Severin sunt mai mult decât alimente: sunt o parte din identitatea locală, din tradiția și pasiunea unor oameni care și-au transformat dragostea pentru natură într-o moștenire pentru generațiile viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice
Agricultură duminică, 30 noiembrie 2025, 12:01

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice

Sub prima ninsoare a sezonului, comuna Cornereva a găzduit încă o ediție a târgului produselor tradiționale, un eveniment devenit punct de...

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice
Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 19:26

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile

Fermierii din Caraș-Severin se reprofilază după pierderile suferite anul acesta, cauzate de: pagube, taxe și lipsa sprijinului Fermierii și...

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 16:40

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin a demarat plata sprijinului financiar pentru fermierii înscriși în Programul Tomata,...

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 21:34

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat

Ciclul târgurilor de toamnă din Banatul de Munte se încheie anul acesta la Cornereva, unde duminică, 30 noiembrie, de praznicul Sfântului Andrei...

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 20:53

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață

În fiecare an, în apropierea sezonului rece și a sărbătorilor de iarnă revine același subiect: „crește prețul cărnii de porc„....

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață
Agricultură vineri, 21 noiembrie 2025, 07:33

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună

Sfârșitul sezonului legumicol 2025 aduce din nou dificultăți pentru agricultori, mulți dintre ei rămânând cu cantități mari de varză...

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună
Agricultură duminică, 16 noiembrie 2025, 21:20

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni

Banatul Montan se pregătește să devină, până în 2028, unul dintre cele mai importante centre ale gastronomiei tradiționale și ale...

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Agricultură vineri, 14 noiembrie 2025, 23:11

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri

Dacă anul 2024 a adus producții bogate și speranță pentru pomicultorii din Caraș-Severin, anul 2025 a venit cu dificultăți majore. În zonele...

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri