Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Județul Caraș-Severin deține în prezent doar 12 produse tradiționale atestate, deși potențialul gastronomic al zonei este mult mai mare. Declarația a fost făcută pentru Radio Reșița de către dr. ing. Liviu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin.
De ce nu se mai înregistrează produse tradiționale noi?

Articol editat de Gerhard Chwoika, 1 septembrie 2025, 13:48
De ce nu se mai înregistrează produse tradiționale noi?
Conform reprezentantului instituției, în ultimii ani nu a mai fost depusă nicio cerere pentru atestarea de produse tradiționale. Motivul principal îl reprezintă legislația stufoasă, care limitează capacitatea de producție și impune o serie de documente greu de obținut.
„Oamenii au constatat că nu câștigă prea mulți bani vânzând produsul cu sigla de produs tradițional, deși acesta are o valoare culturală și o istorie în spate”, a explicat Liviu Munteanu.
De exemplu, brutăria din Soceni, care are atestat pentru pâinea albă tradițională, a fost obligată să producă doar sortimentul pentru care a obținut certificarea, ceea ce a limitat dezvoltarea afacerii.
Cele 12 produse tradiționale atestate în Caraș-Severin în ultimii ani
În prezent, județul se poate mândri cu următoarele produse atestate oficial, dar potenţialul este uriaş, spun specialiştii:
- Salata bănățeană mixtă din ciuperci și legume ca la Wolfsberg
- Salata bănățeană din ciuperci
- Zacusca cărășană din ciuperci
- Zacusca bănățeană din fasole
- Zacusca bănățeană din vinete
- Cârnați din carne de capră ca la Soceni
- Brânza de capră înpistrită cu piparcă ca la Soceni
- Pecinari cornerevinți
- Zacusca din dovlecel ca la Bocșa
- Dulceața de ardei iute ca la Bocșa
- Sos vegetal din bureți de fag ca la Bocșa
- Pita albă de Soceni
Consiliere pentru producătorii locali
Chiar dacă interesul pentru obținerea atestatelor a scăzut, Direcția pentru Agricultură Caraș-Severin sprijină producătorii care doresc să parcurgă acest proces. Instituția oferă consiliere gratuită pentru întocmirea caietului de sarcini și pentru înțelegerea cerințelor legislative.
Deși Caraș-Severin are un potențial gastronomic imens și produse cu tradiție recunoscută, legislația restrictivă și birocrația îi descurajează pe micii producători. Cu toate acestea, cele 12 produse tradiționale atestate rămân o carte de vizită importantă pentru identitatea culinară a județului și o resursă care merită valorificată mai intens.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro