Un premier numit…dorinţă

Aţi văzut vreodată o pisică încercând să-şi prindă coada? E un spectacol de tot hazul. Aleargă şi aleargă, se roteşte şi se tot roteşte, doar, doar va fi mai rapidă decât coada, care se încăpăţânează să nu se lase prinsă. Cam acelaşi dans absurd şi fără finalitate să întâmplă şi astăzi pe scena politică românească.

Alegerile au trecut, cetăţenii au decis, dar partidele se cramponează în campania electorală. Ieri, la consultările de la Cotroceni, am auzit de două ori, de la două partide diferite, acelaşi nume de posibil premier – Dacian Cioloş. USR-ul, prima formaţiune politică ce şi l-a asumat ca viitor premier nu se dezice nici acum de el. E drept că acest nume a contribuit la ascensiunea lor politică. PNL-ul a pierdut alegerile şi a obţinut un scor aproape ruşinos, având drept opţiune acelaşi nume de viitor premier: tehnocratul Dacian Cioloş. E cu ghinion cred, pentru că în USR se dezlănţuie un adevărat scandal acum, iar liberalii sunt împărţiţi deja în două tabere: pro şi contra Cioloş. Preşedintele PMP-ului, proaspăt ales, se vede deja premier. Mă rog, probabil oglinda e de vină.

Eu nu înţeleg de ce se cramponează clasa politică de dreapta pe un nume, pe o persoană, pe un posibil, în viziunea domniilor lor, premier. Cred că ar trebui să le spună cineva că indiferent de scorul obţinut de fiecare dintre aceste partide politice în parte, ei sunt perdanţii. De câştigat au câştigat alţii. Nu înţeleg nici de ce Iohannis, preşedintele tuturor românilor după cum spune Constituţia, nu vrea şi pace bună un premier precum Dragnea. Nu înţeleg de ce se ascunde în spatele unor declaraţii abiguue şi nu rupe pisica în două, definitiv.

Măi românilor, aţi vrut voi program PSD? Aţi vrut! Aţi vrut voi ca timp de 4 ani să vă conducă stânga? Aţi vrut! Aţi ales şi aţi votat voi altfel decât vi-am recomandat eu? Da! Păi atunci, luaţi-l pe Dragnea şi spălaţi-vă cu el pe cap. O astfel de atitudine clară şi tranşantă din partea preşedintelui Iohannis, cred că l-ar ajuta din picajul în sondajele privind încrederea de care se mai bucură. Toată lumea ştie care a fost opţiunea domniei sale. Din păcate, partidele nu au reuşit, aşa că…

Aşa că acum, după ce totul s-a terminat, daţi-i Cezarului ce-i al Cezarului şi să trecem la treabă. A, nu vă convine cum guvernează, nu-şi respectă promisiunile din campanie şi programul votat de electorat, puteţi să-l criticaţi de dimineaţa până seara. Aşa însă, toată această fugă în jurul cozii şi toate speranţele în Cioloş nu sunt altceva decât transpunerea politică a proverbului cu capra vecinului. Dacă a mea a crăpat, a lui de ce să se îngraşe?

Dan Agache

Sursă foto: Trilulilu

2 COMENTARII

  1. P.S. Daca tot n-ati terminat de moderat comentariul de mai devreme, si eu cred ca nu au avut rost consultarile “prezidentiale”: avand in vedere scorul realizat de PSD, consultarea “celorlalti” nu poate fi decat “de forma”; mai mult chiar, consultarile au aparut ca “bagarea batului prin gardul PSD”! In ceea ce priveste “picajul” lui Klaus Iohannis, acesta i se datoreaza in exclusivitate si nu stiu ce conjunctura exceptionala ar putea sa-l opreasca.

  2. Pana nu apare rezultatul oficial al alegerilor, discutiile cu tema “Dragnea = premier” sunt simple speculatii.Totusi, din cate stiu, exista o lege care nu permite cuiva condamnat sa ocupe o “demnitate publica”. In consecinta, domnule Dan, “luati-l pe Dragnea si spalati-va cu el pe cap” ar fi ilegal si, cunoscandu-va punctele de vedere afirmate anterior, cred ca afirmatia asta are drept cauza o “scapare” de condei sau tastatura (in caz ca nu v-ati dat cu “ei”).
    Trebuie sa recunosc ca nu am votat niciodata PSD, care, din punctul meu de vedere, este principalul responsabil de situatia in care ne aflam. Nici “ceilalti” nu m-au convins, dar am vrut sa ajut la un oarecare echilibru intre “fortele politice”.
    In ceea ce priveste PNL, nu am uitat, si probabil ca si multi altii isi amintesc, de USL urmata de fuziunea cu PDL, lucruri care m-au pus in situatia sa ma intreb ca binecunoscutul personaj “eu cu cine votez?”.
    Ca toti carasenii, m-am “bucurat si de anii in care judetul s-a aflat sub inteleapta conducere a PD – PDL. Am apreciat si comportamentul “elegant” de pe vreme cand detineau puterea, de abacul d-nei Anastase…
    Are rost sa vorbim si de consensul tuturor pentru “aplicarea” referendumului privind nr. de parlamentari, pentru stabilirea de pensii speciale… Vedem cu totii “maretele realizari” ale guvernelor “postdecembriste”, in toate domeniile… Asa ca nu trebuie sa mire pe nimeni prezenta la vot si nici rezultatul!

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles