Tăvălugul roşu

 

PSD-ul a câştigat alegerile. Faptul în sine nu mai miră pe nimeni, pentru că atât sociologii cât şi analiştii politic îl dădeau ca favorit. E drept că scorul îţi dă ceva fiori, pentru că nimeni, nici chiar social democraţii, nu se aşteptau la aproape jumătate din voturile românilor.

Motivele victoriei sunt cred destul de clare: un program de guvernare coerent, cu surse de finanţare, îndreptat spre cetăţean; mulţi oameni capabili pentru a guverna, bazinul PSD fiind parcă inepuizabil; guvernări anterioare meritorii, în pofida unor conflicte cu legea a unor demnitari; un contracandidat, PNL-ul care nu numai că nu a venit cu un program concret, dar a preluat ca bază a programului de guvernare ideile premierului Dacian Cioloş, care se rezumă la “Să fie bine, ca să nu fie rău”. Dacă la toate acestea mai adăugăm încercările de a fabrica dosare acolo unde nu e cazul, sau altfel spus împărţirea dreptăţii în materie de corupţi cu dublă măsură, e cred suficient de clar, care au fost faptele ce au condus la victoria pe linie a PSD-ului.

Ce urmează? O guvernare roşie, care îşi propune în primul rând ca în buzunarele românilor să se simtă bunăstarea economică a României, care se clamează de câţiva ani. Problema e însă, cât de capabili vor fi viitorii guvernanţi de a schimba soarta ţării şi a oamenilor ei în bine. S-a vorbit mult în campanie de creşterea salariului minim şi a celui mediu, de construcţia de spitale regionale, de noi locuri de muncă, de scăderea taxelor şi a impozitelor, de încurajarea micilor intreprinzători, de impozitarea profitului multinaţionalelor în România, de construcţia de autostrăzi care să lege cele trei provincii istorice ale ţării, de artere rutiere rapide care să lege nordul de sud şi estul de vest.

Dacă cifrele finale vor rămâne neschimbate, preşedintele va fi obligat de Constituţie să numească o persoană desemnată de majoritate pentru a forma un cabinet, altfel se va deschide cutia Pandorei, iar votul românilor riscă să fie aruncat la gunoi. Dacă Iohannis este legat de mâini şi de picioare şi nu prea mai are cum să-şi impună ”Guvernul meu”, singurul care mai poate crea probleme PSD-ului va fi DNA-ul. Dacă lupta anticorupţie va fi una deschisă, pe faţă, cu probe indubitabile nu cu dosare fabricate, toată stima.

Rămâne de văzut dacă odată cu tăvălugul roşu îşi vor face pârtie spre banul public şi firmele de casă ale PSD-ului, ori cele fără culoare politică dar abonate la oala cu smântână, sau Liviu Dragnea va conduce cu mână forte atât executivul cât şi partidul care l-a propulsat în cea mai mare victorie a social democraţilor din toate timpurile.

Dan Agache

Sursă foto: BZI.ro

Cele mai citite

Related Articles