Cu pumnul prin gura presei!

Legea Dragnea, care prevede scoatere a peste 100 de legi din plată, a trecut surprinzător de repede prin cele două camere ale Parlamentului României şi a fost votată de toate formaţiunile politice, din dorinţa de a acumula capital politic. Desigur atunci când mergi la cetăţean şi-i ceri votul, poţi să-i spui că faci parte din acea formaţiune politică, ce a votat scoaterea din plată a unor taxe. Atâta doar că…

Atâta doar că eliminarea unora din aceste taxe e nelegală, sau altfel spus încalcă alte legi aflate în vigoare. Printre acestea un articol din cartea de căpătâi a naţiunii, Constituţia României, transformarea bugetării celor două instituţii în ajutor de stat respins de Uniunea Europeană şi până la urmă controlul politicului asupra activităţii editoriale a radioului şi televiziunii publice.

Legea a fost aspru criticată de o serie de organizaţii interne şi internaţionale de profil, care au arătat că posturile publice sunt plătite de cetăţeni în întreaga Uniune Europeană, iar trecerea acestora la un capitol bugetar ar aduce grave atingeri libertăţii de exprimare. Parlamentarii din Camera Deputaţilor nu au ţinut cont nici de avizul negativ dat de comisia de buget – finanţe, care a gândit că această lege nu va putea fi aplicată.

Analizând consecinţele unei evfentuale aplicări şi desigur rapiditatea cu care ea a trecut de la stadiul de proiect la cel de lege aprobată, nu pot să nu mă gândesc la legea propusă de senatorul Georgică Severin, care urmărea de fapt acelaşi lucru, preluarea de către politic a conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune.

Încurcăm? Se pare că da, din moment ce se doreşte cu atâta ardoare această societate şi implicit controlul politic asupra instituţiei. Poate că am să mă obişnuiesc să nu mai spun lucrurilor pe nume, să nu mai critic atunci când trebuie cineva sau ceva criticat şi voi vorbi de vreme, de flori şi păsărele, pentru că suntem o echipă, un colectiv, iar orice atingere adusă onor domnilor politicieni ar putea fi sancţionată prin nealocări bugetare şi implicit prin salarii diminuate pentru întregul personal.

Cei care vor pierde vor fi ascultătorii, privaţi de rostirea clară şi fără echivoc a adevărului, a derapajelor de lege şi conduită morală a celor aleşi sau numiţi în funcţii de conducere a destinelor acestui popor. Am să mă obişnuiesc, sau am să plec în lumea largă. Opţiuni sunt destule, dar respectul pentru adevăr mă determină ca până la o decizie definitivă să mă bat până la ultima suflare pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Iar acea taxă de 2,5 lei pe lună, de familie, să fie păstrată.

Banii vor veni oricum pentru funcţionarea celor două instituţii. Depinde însă cine plăteşte şi mai ales cine comandă muzica.

Dan Agache

Sursă foto: Asociatia Colectionarilor de Aparate Radio din Romania

De același autor

Related Articles