[AUDIO] Preasfințitul Părinte Lucian în Protopopiatul Băile Herculane

În duminica a 22-a după Rusalii, prima duminică după sărbătoarea Sfântului Apostol Toma, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în Parohia Pecinișca din Protopopiatul Băile Herculane, ca să binecuvinteze lucrările ce au fost efectuate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Apostol Toma”.

În prima parte a zilei Părintele Episcop a săvârșit slujba de sfințire pentru exteriorul sfântului locaș, după care alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie. Au fost prezente autorități locale, mulți credincioși din localitate, dintre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare, ce s-au împărtășit și cu Sfintele Taine.

La final Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru Preasfințitul Părinte Vasile, fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, ce a trecut la cele veșnice  la vârsta de 72 de ani în ziua de vineri, 8 octombrie.  

Pentru rodnica activitate pastoral-misionară părintele paroh Pavel Găină a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii au primit din partea Preasfințitului Lucian, Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

PS Lucian – Episcopul Caransebeşului

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Biserica actuală are ca hram pe Sfântul Apostol Toma şi a fost construită în anul 1885. Lucrările de pictură au început în luna mai a anului 1903 şi s-au încheiat în luna septembrie a aceluiași an. Biserica din Pecinișca are formă de corabie, fiind construită în stil gotic prevăzută cu o turlă mare la intrare, unde se află cele două clopote. Târnosirea sfântului locaș a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, în data de 29 aprilie 2007.

De același autor

Related Articles