[FOTO-AUDIO] Drum lin în lumină, Leo Iorga!

După ani și ani de luptă cu o boală crâncenă Leo iorga a pus capăt unei suferințe ce l-a îngenuncheat… artistul ne rămâne, omul a plecat!Avea doar 54 de ani…

„Îmi va fi dor de tine”, a scris fiul său,Paul Iorga, la puține minute după ce s-a anunțat decesul artistului.

„Acum 5 minute, colegul meu de trupă LEO IORGA a plecat spre o lume mai bună… DUMNEZEU SĂ-L IERTE. Va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna”, a scris prietenul de o viață,Adrian Ordean, pe Facebook.

Lupta pentru viața solistului a cărui voce, în peste 30 de ani de activitate muzicală, a dat viață unor melodii precum:  „Singur în noapte”, „Trenul pierdut”, „Să te gândești la mine”, „Toamnă în sufletul meu” ori „Povestiri din gară” (editate sub populare titulaturi precum Compact ori Cargo), a durat nouă ani.

O poveste admirabilă a unui artist ce a susținut în toată acestă perioadă zeci de concerte, cu un singur plămân.
Leo Iorga s-a născut pe 2 decembrie în Arad  s-a născut  și a împlinit o carieră frumoasă ca muzician  vocalist al formației PACT by Leo Iorga & Adi Ordean.

 „Muzica este Arta de-a gândi cu sunete și partea frumoasă a ei ,este că atunci când te lovește nu simți durere, ci o mare bucurie ,eliberare și o apropiere de Divinitate”, iată câteva din mărturisirile regretatului Leo Iorga pentru Radio România Reșița: „Cu cât cânți mai simplu, cu atât e mai greu să cânți, pentru că a fenta publicul cu tot felul de triluri sportivo-vocale sau orice altceva e una și a transmite sentimente publicului care este destinatarul este altceva. Aici, la Reșița, întotdeauna am avut un ecou deosebit și am găsit un public dornic de lucruri frumoase, un public pretențios.Așa cum compozitorul nu are întotdeauna muza deasupra sa, așa și cu oamenii în general există momente în care se simt mai singuri, dar întotdeauna Dumnezeu Universal are pentru fiecare un Dumnezeu Interior.Trebuie să specific, că, sub toate formele și în toate considerentele am apreciat că radioul este singurul mijloc prin care muzica ajunge la oameni, pentru că arta presupune har, multă muncp și o percepție publică”.

Începe să cânte la 14 ani ca toboșar în trupa liceului “Ioan Slavici”. Până în 1985 colaborează cu grupul “Pacific”. În 1988 cântă lead vocal la grupul Cargo lansând hiturile “Brigadierii”, “Povestiri din gară”; “Erata”.

Din toamna lui 1988 până în 1996, lead vocal al grupului Compact în componența Leo Iorga, Adrian Ordean , Vlady Cnejevici , Teo Peter, Emil Laghia și Leluț Vasilescu, formație catalogată de Florian Pittiș și de mulți alții drept “formula de aur a Compactului”.

Cu Leo Iorga vocal, trupa Compact cântă la festivalul “Mitt Ein Ander” la Berlin în 1989. Trei turnee în Republica Moldova (1988, 1990, 1992). În 1990 participă la turneul “British Rock for Romania ” alături de trupele Crazy Had , Jesus Jones, Skin Games. În 1992 participă la festivalul “Rock ’92” alături de două nume celebre ale rockului mondial: Uriah Heep și Ian Gillan Band, iar în 1993 susține două concerte (în Brașov și Sofia) alături de legendara trupă Nazareth. În 1994 cântă la “Skip Rock Festival” alături de celebrul grup Jethro Tull. În 1993- ’94-’95, turneul Marlboro Music alături de Holograf, Iris, Direcția 5.

Din 1997 până în anul 2001 a cântat alături de Adrian Ordean, George Patranoiu , Mario Ticlea , Bobiță Stoica , Anca Neacșu, Irina Nicolae, Paul Pampon Neacșu, Cătălin “Bibanu” Dalvarea, Andi Savastre în formația Schimbul 3.

Din 2003 până în 2019, a cântat alături de formația Pacifica.

În 2019 a suferit două intervenţii de tip cyberknife la o clinică din Hamburg, iar în Bucureşti a fost supus unei intervenţii chirurgicale la picior.

Leo Iorga a fost căsătorit cu Paula, având împreună doi copii – Edy (30 de ani) şi Paul (23 de ani), ambii moştenind talentul muzical al tatălui.

Nu știu de ce, dar anul acesta 2019 este unul al despărțirilor de mari artiști, unul în care suntem tot mai împovărați  de veștile triste ale morții ce seceră o lume care ne-a făcut fericiți…azi a plecat un prieten al radioului reșițean, Leo Iorga…

Condoleanțe familiei!

Drum lin în lumină, Leo Iorga!

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles