„Apostrophes” la memorie -moartea lui Bernard Pivot!

’’ Dicţionarul este lucrul cel mai democratic din lume. Este singurul bun pe care îl avem în comun,’’ spunea cel care a mizat pe emisiuni de cultură și a cărui popularitate a fost imensă, Bernard Pivot
Undeva la litera P îl vom găsi într-un dicționar al memoriei inimii pe cel care a trecut peste marginile lumii parcă neobservat, un om de cultură francez și totodată mai mult de atât, Bernard Pivot.

Mulți dintre noi ne-am jucat pe celebrul său chestionar, deși cariera sa a însemnat una jurnalistică ce a dominat câteva decenii audiența.

Bernard Pivot, fost preşedinte al Academiei Goncourt și fondator al emisiunii „Apostrophe” de la France 2, a murit luni, 6 mai, la vârsta de 89 de ani, a anunţat fiica sa Cécile Pivot pentru AFP.

Educația pe care a făcut-o prin emisiunile sale rămâne singulară cu puternic accent franțuzesc, de ce nu?
Născut la Lyon la 5 mai 1935, Bernard Pivot era cunoscut şi ca un cunoscător de vinuri şi fan al fotbalului, în special al echipei AS Saint-Etienne.
Bernard Pivot a făcut milioane de francezi să citească datorită emisiunii sale „Apostrophes”, notează AFP.

Celebra sa emisiune „Bouillon de culture” prin care a realizat, începând cu anul 1985, «Les Dicos d’or» un campionat de ortografie ce a devenit rapid international, a manipulat pozitiv publicul, aproape o indecență pentru timpurile noastre când ‘’ortografia’’ profesională aproape că nu mai contează ,iar lipsa de conținut a lungilor ore de emisie nu se bazează pe artă și cultură.

Bernard Pivot a dat aristocrație și a promovat eleganța spiritului, din 2004, alăturându-se Academiei Goncourt, cea care decernează anual cel mai prestigios premiu literar francez, în 2014 devenind preşedintele acesteia. A demisionat din funcție la sfârşitul anului 2019.

Ceea ce l-a impus definitv ca realizator de emisiuni este „Apostrophes” prima ediţie fiind difuzată pentru prima dată la televiziunea publică la 10 ianuarie 1975. Această emisiune, pe care a prezentat-o în direct, după Concertul pentru pian nr. 1 de Rachmaninov, era de neratat în serile de vineri și a durat 15 ani fiind urmărită de milioane de telespectatori. A realizat 724 de emisiuni, iar printre invitați se numără mari scriitori, francezi şi străini: Alexandr Soljeniţîn, Margueritte Duras, Vladimir Nabokov, Charles Bukowski, Umberto Eco dar şi fostul fotbalist Michel Platini, ex-preşedintele socialist François Mitterrand sau polonezul Lech Walesa, intervievat clandestin în 1987.

Bernard Pivot a iubit cărțile, și-a iubit profesia și a reușit să adune oamenii în jurul ideilor. Este unul dintre ultimii aventurieri boemi ai lumii care și-a luat mantia unui Rege Lear și ne-a lăsat un regat cultural.
Ultima sa carte, publicată în 2022, este un elogiu adus dictării, cea mai detestată activitate pe băncile şcolilor pe care reuşise s-o facă adorată de milioane de compatrioţi.

’’Când, în urmă cu aproape un sfert de secol, Bernard Pivot renunţa la televiziune, celebrul istoric francez Pierre Nora evocase un «doliu naţional». Timp de aproape 30 de ani, Pivot invitase pe platourile diverselor sale emisiuni literare – cele mai celebre fiind «Apostrophes» între 1975 şi 1990 şi «Bouillon de culture» între 1991 şi 2001 pe canalul Antenne 2– tot ce era mai cunoscut pe scena literară dar şi oameni politici, artişti, chefi sau sportivi – fotbalul şi vinul fiind celelalte pasiuni ale marelui om de litere. Le Monde este ziarul care ne aduce aminte aceste fapte remarcabile,’’ scrie astăzi RFI.

’’Mai mult de atât, Bernard Pivot se lansase acum mai bine de un deceniu pe reţeaua Twitter – azi X – reuşind prin calambururile şi aforismele sale, publicate de obicei în zorii zilei, să atragă un million de abonaţi, o performanţă enormă pentru un om de litere.

«Am adorat constrângerea celor 140 de semne impuse de Twitter. Îmi aminteau de debutul în presă când mi se dădeau de scris numai articole scurte» se confesa respectivul acum vreo 2-3 ani,’’ precizează sursa citată.
Este greu de anticipat cât de mare este pierderea sa,mne-a lăsat un model jurnalistic și intelectual, până la urmă.

Pasiunea lui Bernard Pivot au fost dintotdeauna cuvintele pe care le-a descoperit copil fiind în dicţionarul Larousse şi în Fabulele lui de La Fontaine. Afirma chiar într-o carte autobiografică pe care am putea-o traduce liber «Ajutor ! Cuvintele m-au mâncat». Dealtfel, în anul 2013 numele său avea să intre în celebrul dicționar Larousse.

Totuși, înclinându-mă în fața memoriei sale, voi încheia citându-l:
’’Este foarte dificil să generalizezi. Aventura oricărui om este originală.’’

Sursa foto-Facebook, Bernard Pivot

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

Related Articles