Convorbirile bilaterale franco-chineze s-au încheiat cu opt acorduri

Președintele chinez a sosit ieri la Paris, promițând noi perspective în relația dintre China și Franța, într-un moment în care politica Beijingului de subvenționare a producției de mașini electrice a devenit o problemă pentru Uniunea Europeană.

Și nu este singura problemă de pe agenda discuțiilor de ieri din Paris.

Uniunea Europeană și Franța contează pe China să își folosească toată influența asupra Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina, au insistat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen și președintele Emanuel Macron, la întâlnirea cu președintele Chinei Xi Jinping.

Cei doi lideri europeni susțin că au reușit să îl convingă pe interlocutorul lor de consecințele războiului din Ucraina asupra întregii Europe și au obținut promisiunea că Beijingul nu va ajuta Rusia în efortul său de război, după cum a confirmat președintele Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron: Fără securitate în Ucraina nu poate exista securitate pentru Europa. Noi respectăm legăturile vechi ce unesc China și Rusia și salutăm în același timp angajamentele autorităților chineze de a se abține să vândă orice fel de armament Moscovei și să controleze strict exporturile de bunuri cu dublă utilizare.

Dacă pentru livrarea de armament nu există dovezi clare, rușii au beneficiat de piese și mai ales de dispozitive electronice livrate de China pentru a-și construi și perfecționa mașina de război. Este vorba de așa-numitele echipamente duale cu dublă utilizare ce pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare, descoperite de multe ori pe frontul din Ucraina.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a declarat încrezătoare că liderul chinez va încerca să domolească și amenințările rusești cu recurgerea la arme nucleare.

În declarația susținută după convorbirile cu omologul său francez, președintele chinez a cerut ca țara sa să nu fie murdărită în legătură cu chestiunea ucraineană, întrucât ei s-au pronunțat întotdeauna pentru o soluție pașnică.

Xi Jinping: Ne opunem ca această criză să fie folosită pentru a arunca responsabilitatea pe terțe țări pentru a le strica imaginea și a incitat la un nou Război Rece. Susținem organizarea unei conferințe internaționale de pace, recunoscută atât de Rusia, cât și de Ucraina, în cadrul căreia părțile să se afle pe picior de egalitate, permițând o discuție echitabilă.

Discuțiile pe tema relațiilor comerciale dintre China și țările Uniunii Europene ar fi fost cu mult mai tensionate.

„Dacă China joacă corect, acest lucru este bun pentru toată lumea. În caz contrar, Europa nu va ezita să ia deciziile ferme necesare pentru a-și proteja economia și securitatea”, a avertizat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, cu trimitere la o eventuală creștere masivă a taxelor vamale pentru toate produsele importate din China.

Președintele Macron a vorbit și el despre reguli echitabile pentru toți.

Uniunea Europeană se plânge de un deficit comercial de peste 300 de miliarde de dolari în favoarea Chinei, ceea ce ar însemna un miliard pe zi, dar și de concurența neloială a produselor chinezești puternic subvenționate de statul comunist, mai ales în cazul industriilor de vârf precum vehiculele electrice, dispozitivele de energie solară, telefoane și calculatoare, produse electronice sau farmaceutice.

Convorbirile bilaterale s-au încheiat cu opt acorduri franco-chineze, precum și cu promisiuni de investiţii reciproce.

Franța a reușit să obțină și o derogare de la unele măsuri restrictive, la exportul de coniac franțuzesc pe piața chineză.

Totodată, președintele Emanuel Macron a salutat alăturarea liderului chinez la apelul ca toate conflictele de pe glob să înceteze pe perioada Jocurilor Olimpice de Vară de anul acesta, de la Paris.

RRA

Foto: Agerpres/ Xinhua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

Related Articles