Cel mai mare jucător de handbal al tuturor timpurilor, Gheorghe Gruia, a decedat

Gheorghe Gruia handbal masculin campion

Fostul campion mondial la handbal Gheorghe Gruia a decedat, miercuri, 9 decembrie, în Mexic, la vârsta de 75 de ani.
Gheorghe Gruia, supranumit ”Mâna de aur a handbalului românesc”, împlinise 75 de ani în data de 2 octombrie. Gheorghe Gruia a făcut parte din ”Generaţia de Aur” a handbalului românesc, câştigătoare a patru titluri mondiale.
S-a născut la Bucureşti. A fost din tinereţe pasionat de sport, practicând atletismul, voleiul şi, bineînţeles, handbalul. A câştigat campionatul naţional de juniori la aruncarea suliţei şi la triplu salt, iar la 21 de ani era deja în prima ligă de volei din România. La aceeaşi vârstă, a decis să se dedice, în întregime, sportului preferat: handbalul.
În 1961, a ajuns la echipa de handbal a clubului Steaua Bucureşti, alături de care a câştigat opt titluri naţionale, între anii 1963 şi 1973. Cu echipa militară a câştigat şi Cupa Campionilor Europeni, în 1968.
A făcut parte din lotul echipei naţionale de handbal a României. A fost campion mondial în 1964, în Cehoslovacia. În finală, România a trecut, cu scorul de 25-22, de selecţionata Suediei, iar Gheorghe Gruia a marcat unul din goluri. Astfel, devenea campion mondial la numai doi ani şi jumătate după ce se apucase de jucat handbal.
Şase ani mai târziu, este din nou campion al lumii alături de tricolori, la Campionatul Mondial din Franţa, 1970. În cadrul turneului, a marcat 30 de goluri, iar în finala disputată împotriva Germaniei de Est şi câştigată de România cu 13-12 a punctat de patru ori.
A fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de Vară din Munchen 1972, fiind golgheter al competiţiei, cu 37 de goluri înscrise.
La Campionatul Mondial de Handbal din 1967, a câştigat bronzul, alături de reprezentativa României. Gheorghe Gruia a fost unul din principalii marcatori ai competiţiei, cu 34 de goluri, fiind considerat cel mai bun jucător al turneului.
În 1968, a făcut parte din echipa câştigătoare la Campionatele Mondiale Universitare, disputate în Germania.
Gheorghe Gruia nu a evoluat niciodată pentru echipele naţionale de juniori sau de tineret ale României, fiind selecţionat direct la echipa mare, la doar un tur de campionat de la debutul său în prima ligă de handbal. A jucat 127 de meciuri internaţionale, în care a marcat 736 de goluri.
Din 1973 şi până în 1978, Gheorghe Gruia a fost antrenor şi profesor la Academia de Înalte Studii Militare, cu specialitatea handbal. Din 1978, el s-a mutat în Mexic, unde a fost director tehnic al echipei naţionale de handbal a ţării, director la departamentul sport al televiziunii Televisa, profesor universitar la Universitatea Nacional Autonoma de Mexico.
În 1992, Federaţia Internaţională de Handbal l-a numit ”cel mai mare jucător de handbal al tuturor timpurilor”.
Gheorghe Gruia s-a numărat printre invitaţii la Festivalul Handbalului Românesc, desfăşurat în intervalul 11-14 iunie 2009, care a reunit, la Bucureşti, campionii mondiali ai României la acest sport. Cu acest prilej, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, alături de alţi mari campioni, pe handbalistul Gheorghe Gruia cu Ordinul ‘Meritul Sportiv’ Clasa a II-a cu baretă.
La 14 aprilie 2014, Gheorghe Gruia a fost prezent, la Bucureşti, la reuniunea care a marcat împlinirea a 50 de ani de la titlul mondial din 1964 şi a 40 de ani de la cel din 1974. La eveniment au participat 25 de jucători, alături de antrenorul Niculae Nedeff. (Agerpres)
sursa foto: libertatea.ro

Cele mai citite

Related Articles