Drona lui Vela şi creanga ucigaşă

Marcel-Vela

Jale mare în Țara Gugulanilor; se umflă Timișul de lacrimile celor de la poalele Muntelui Mic; Primăria coboară steagul municipiului în bernă; vuiesc televiziunile de știri de această veste tristă; un fapt fără precedent în istoria antică, veche, interbelică și modernă a României. Craca ucigașă a făcut încă o victimă. Specialiștii în aviație spun că Albia Minor a Timișului poate fi considerată fără putință de tăgadă, un veritabil Triunghi al Bermudelor în variantă autohtonă. Și astfel de titluri de ziare ar putea continua.
De unde și până unde atâta amar și jale. Ei, povestea începe în toamna lui 2013, dacă nu mă înșală memoria. “E vorba despre un proiect transfrontalier în parteneriat cu Ministerul de Interne din Serbia prin care se achiziţionează un soft, licenţe IT, dotări pentru managementul situaţiilor de urgenţă”, explica atunci edilul Marcel Vela. Un proiect în valoare de 2 milioane de euro, ce-i drept, bani europeni. Păi dacă sunt europeni, să-i luăm și să-i cheltuim pe ce-o fi; pe drone de exemplu. Dacă avem aeroport, de ce nu am avea și drone. Avioane au toți, noi trebuie să fim altfel. Asta trebuie să fi fost logica momentului. Nu conta că rețeaua de apă se reabilitează abia acum, după câțiva ani. Nu contează că drumurile sunt cum sunt. Nu contează că orașul, pardon municipiul, nu are rețea locală de transport și nici sistem centralizat de încălzire. Pe cine să intereseze că în buricul târgului nu există reţea de canalizare. Vrem drone ar fi fost atunci cuvântul de ordine și prioritatea “nambăr oan”.
Edilul a zis, Uniunea Europeană a aprobat și uite așa, Caransebeșul s-a făcut cu 3 drone în valoare de aproximativ 90 de mii de euro. Bucata desigur. Fiecare dintre cele trei drone ar urma să aibă “o camera de termoviziune, infraroşu pentru vedere nocturnă, să zboare până la 3000 de metri altitudine, să poată parcurge 100-200 de kilometri pătraţi, să aibă toate sistemele de siguranţă, să descopere turbulenţe în aer, sistem de protecţie dacă ies din semnalul GPS şi capacitate de memorare a traseului, să înregistreze date şi să te transmită la bază”, explica primarul.
Una din dronele sofisticate achiziționate pe bani europeni de Primăria Caransebeș a dispărut în urmă cu o săptămână. Ea a fost lansată și nu a mai putut fi recuperată de șase zile. Conform mai multor surse din cadrul Primăriei, drona a fost ridicată la ordinul primarului Marcel Vela, pentru a ajuta la identificarea unei bătrâne de negăsit după ce a dispărut de acasă. De dispărut a dispărut și drona. Este prima catastrofă civilă în zborul fără pilot, consemnată în lumea asta mare. Vinovată se pare că ar fi o creangă ce a așteptat ani de zile acest moment pentru a ieși în calea dronei; a pândit-o mișelește și a lovit-o când se aștepta mai puțin. De atunci nimeni nu a mai văzut-o și nici nu a mai auzit de ea. Drona lui Vela, lovită de o cracă.
Stând strâmb și judecând drept, de când au fost achiziționate și până acum nu am auzit pe nimeni să mai pomenească ceva, de drone. Nu spun că nu ar fi fost utile. Dar de aici până la jalea mare, până la tragedia care a lovit primăria… e cale lungă. Gurile rele spun că o soluție de recuperare a victimei, ar fi trimiterea celorlalte două în căutare. Însă după incidentul acesta, nimeni nu mai are curajul să le ridice în aer. Au chemat în schimb scafandrii să-i caute elicile neînsuflețite în albia râului Timiș. Sper să o găsească, astfel încât rămășițele ei să poată fi îngropate creștinește, la fel cum sunt îngropate poate, dorințele mai concrete și mai reale ale gugulanilor.

(Dan Agache)

4 COMENTARII

  1. Omiteti faptul ca drona respectiva costa 30.000 de euro si nu 90.000, ca a fost achizitionata conform procedurilor europene si mai ales, ca totul a fost supervizat de organele de control ale ue. Programul este transfrontalier, o asemenea dotarte nu o mai are nici o primarie in tara si in final, a fost un incident de munca la fel cum se putea tampona o masina scumpa sau pierde un reportofon sau o camera video. De ce nu-i reprosati d-lui Funzaverde faptul ca i-a luat foc in parcare Tuaregul aproape nou? sau, nu este valabil misto-ul pt toti? Deci, circul ieftin si vorbele aruncate aiurea in vant, chiar nu isi au rostul in acest caz. Apropo de ceasuri, statui si restul; ce va deranjeaza la ele? Faptul ca acest oras arata ca un adevarat oras european, ca un oras vechi isi etaleaza si ,,vechiturile,, dar se lauda si cu un parc de sculpturi unic, cu ,,serbarile cetatii”, de faptul ca are un centru pietonal redat turismului exact ca si in Sibiu sau Brasov ori Bistrita, este putin lucru? Fiti corecti pana la capat, daca asta doriti.
    Iulian Croitoru

    • Mircea, oamenii sunt nemultumiti pentru ca n-au fost intrebati. Poate ca si-ar fi dorit un cinematograf, in loc de 3 drone. Poate ca si-ar fi dorit un cinematograf in loc de 20 de statui. Poate si-ar fi dorit lucruri nitel mai utile. Stim ca de-acum, de frica esecului, dronele vor sta in hangar. Si stii ce mai intreaba oamenii? Intreaba ca, cum se face ca la o tehnologie asa avansata, nu exista un cip de localizare? De ce avem nevoie de scafandri in Timis, lucru penibil dealtfel. Platim scafandri sa caute o drona. Citeste inca o data propozitia si o sa intelegi ce vreau sa spun.E bine ca n-a facut Agache un editorial si despre scafandri. Sa nu-i dam idei.

  2. stau si ma gandesc ora cand vine D.N.A-ul in Caras Severin?dar nu de alta doar sa ii intrebe de sanatae pe frunza barbalata care merge cu vela

  3. Felicitari. Desi cred ca este un pamflet, el reflecta foarte viu si dureros ceea ce se intampla in Caransebes: administratia face ce vrea “muschii ei”, cumpara drone de 90.000 euro, ceas in centrul civic cu peste 10.000 euro, in conditiile in care majoritatea strazilor din municipiu sunt distruse. In conditiile in care politia locala vegheaza zi si noapte ca niciun autovehicul peste 3,5t sa nu tranziteze municipiul fara a plati taxa aferenta, deci traficul greu nu mai trece demult prin municipiu… Si exemplele ar putea continua. Poate ca ar trebui si DNA-ul sa citeasca acest articol a dvs.

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles