Andras Istvan Demeter, fost preşedinte director general al SRR: Eliminarea taxei radio-TV va împovăra bugetul, iar cetăţeanul va fi păcălit

Andras Istvan Demeter, fost preşedinte director general al SRR, în prezent membru în Consiliul de Administraţie a susţinut la dezbaterea organizată de Administraţia Prezidenţială că eliminarea taxei radio-TV va avea un impact major asupra celor două instituţii.

Eu fac parte din Consiliul de Administraţie al Radiodifuziunii Publice de şase ani, încercând să administrăm această societate şi toate demersurile noastre au fost chiar în acest sens, anume, în acela de a menţine şi, dacă se poate, creşte contribuţia cetăţenilor la funcţionarea mediei publice, păstrând şi contribuţia statului, pentru că noi vorbim, în esenţă, despre un contract tripartit: între stat, între cetăţean şi între media publică, chiar dacă acest contract nu este scris, este un contract de sorginte legislativă. Şi peste tot în lume, acest principiu al contributivităţii, unde funcţionează, funcţionează şi dă roade foarte bune.

Graba cu care s-a făcut această lege, graba cu care se doreşte să intre în vigoare, pentru că putea să i se fi dat un alt termen de intrare în vigoare, nu neapărat 1 ianuarie, ceea ce deja ar fi transformat iniţiativa într-una, poate, aplicabilă, consider că atinge fundamental toate cele trei părţi care sunt vizate de această lege. În primul şi în primul rând, media publică, cele două societăţi, Televiziunea şi Radioul public, care, practic, în momentul de tranziţie de la 1 ianuarie nu vor putea să funcţioneze şi chiar dacă se inventează orice modalitate, foarte greu vor putea fi resuscitate. Deci, cu bune şi cu rele, cele două societăţi vor fi desfiinţate. Cealaltă componentă să spunem că este statul, care va fi împovărat cu un excedent de noi cheltuieli şi devine vulnerabil atât în raporturile sale cu cetăţenii, într-un moment în care, din păcate, şi evenimentele, sau fenomenele geografice, sunt destul de periculoase, dar contextul geopolitic şi contextul regional credem că presupune o prezenţă şi o consolidare a celor două societăţi de importanţă şi de dimensiune strategică şi nu vulnerabilizarea lor. Nu în ultimul rând, cetăţeanul, contributorul, nu va fi doar păcălit, ci pur şi simplu, prin împovărarea bugetului de stat cu costurile de funcţionare ale celor două societăţi, banii se vor împuţina pentru toate celalalte domenii de importanţă vitală în cotidian. Vorbim despre sănătate, educaţie, infrastructură şi orice altceva, ceea ce va avea un efec distructiv pe termen lung. Cele două medii publice vor deveni mult mai puţin atractive decât au fost vreodată.

Închei prin a adăuga, domnule preşedinte, ca, ascultându-i şi pe ceilalţi colegi, să vă folosiţi în termenul legal de cele două prerogative pe care le aveţi şi le-aţi enumerat în acest sens, pentru că doar prin câştigarea unui timp, consider eu, şi prin reexaminarea acestei legi de către un parlament care să aibă garanţia unui mandat de patru ani, respiraţia unui mandat de patru ani, am putea ajunge la o soluţie bună.

Cele mai citite

Related Articles