Oameni care reinventează vise, Gheorghe Fikl la aniversare

Cum se numesc azi sisătorii? Tot Don Quijote? Câți dintre voi ați cunoscut un astfel de visător?

Eu vă fac cunoștință cu unul dintre cei mai valoroși visători contemporani, un Don Quijote sau un Mecena, Gheorghe Fikl. Este ziua lui și nu… nu se putea naște decât pe întîi aprilie, pentru că viața este o păcăleală în straie și culori frumoase și datorită lui…

De ce Mecena?
Pentru că alături de Ștefan Iordănescu și alți visători, Gheorghe Fikl se află printre noii socolăreni, unde a investit enorm și totodată este gazdă pentru evenimente cu rasă și clasă.
Deși este unul din cei mai apreciaţi şi bine vânduţi pictori români la această oră, şi el atras de frumuseţea pitorească a locului.
Iniţial, a ajuns acolo într-o tabără, însă a tot revenit până când a început să cumpere, una după alta, proprietăţi. Acum are un domeniu întins pe mai multe hectare, unde poate să lucreze în linişte, ne-a povestit la Radio România Reșița. Artistul Fikl a transformat noua casă într-un loc dedicat artei, unde se ţin concerte, spectacole de teatru, lansări de carte, vernisaje şi alte evenimente culturale.Se bucură de tinerii oaspeți, este o gazdă discrete și un interlocutor special, în toate emisiunile realizate cu Radio România Reșița.

Povestea pâmânteană a lui Gheorge Fikl a început pe 1 aprilie 1968, în Timişoara și este unul dintre cei mai impresionanţi artişti români contemporani ai ultimelor trei decenii, prin ascensiunea de cotă și interesul constant din partea colecționarilor de artă români şi străini.
După studiile universitare de artă la Cluj și Timișoara, îndrumat de profesorul Romul Nuțiu, a debutat în zona de experiment şi instalaţie multi-media, prin alăturări aleatorii de obiecte găsite, inserție de fotografie, pictură și colaj. Aceste explorări de factură dadaistă au evoluat treptat către o pictură figurativă de tip baroc, cu compoziții straniu- suprarealiste, care frapează și descumpănesc privitorul.
Animale ca personaje bizare – oi adunate în săli de bal somptuoase, tauri sub candelabre scânteietoare sau păuni rătăciți prin case țărănești cu tavane sparte spre cerul deschis – toate acestea au devenit o marcă inconfundabilă a creaţiei sale. Temele sale predilecte sunt solitudinea, memoria, conflictul între carnal și spirit, violența, tensiunea intersecției între timpul istoric și cel personal.

Cu rezultate bune în licitații publice, Fikl are lucrări în colecţii private din ţară şi din străinătate – inclusiv în colecția de la Viscri și Archita a Regelui Charles III, a Fundaţiei Maria Nobrega şi a Fundaţiei Bonte. A expus la București și Timişoara, la Londra, Luxemburg, New York și Lisabona – unde, în 2017, solo-show-ul său de la Muzeul Național Ajuda s-a alăturat expozițiilor unor artiști de calibrul Joana Vasconcelos și Joan Miró.

Este interesat de muzică și de arta spectacolului, fiind el însuși compozitor și interpret, la pian și chitară, în zona de improvizație jazz.
Se numără între între sustinătorii organizației Salvați Copiii România, susținând, prin donații, proiectele de caritate ale acestora.

Trăiește și lucreză în Timișoara și la Socolari – unde a construit un atelier-galerie de artă și o scenă în aer liber, într-un peisaj natural izolat, care îl inspiră și care aduce împreună, an de an, oameni din medii dintre cele mai diverse, animați de sensul profund pe care arta îl adaugă vieții.
La mulți si inspirați ani, Maitre Gheorghe Fikl, din partea echipei Radio România Reșița!

Cum se numesc azi visătorii? Tot Don Quijote? Câți dintre voi ați cunoscut un astfel de visător?
Eu v-am făcut cunoștință cu unul dintre cei mai valoroși visători contemporani, un Don Quijote sau un Mecena, Gheorghe Fikl. Este ziua lui și nu… nu se putea naște decât pe întîi aprilie, pentru că viața este o păcăleală în straie și culori frumoase și datorită lui…

Cele mai citite

Related Articles