In memoriam, Draga Olteanu -Matei!

Poporul român și-a iubit artiștii iar artiștii au iubit poporul român. Nu există piedestal al aducerii aminte care să nu poarte numele unui actor plecat în căușul lacrimilor memoriei.
Generația de Aur a teatrului românesc a mers prin bezna totalitaristă alături de români, ca un scut împotriva disperării încălzind sufletele fiecărui iubitor de teatru și film. Radioul românesc a fost portavocea acestor artiști prin Teatrul Radiofonic și nu de puține ori ascultătorii au trait emoția , uitând de griul unei vieți pline de lipsuri. Ne-au lipsit căldura, hrana sau lumina electrică, dar nu ne-au lipsit marii artiști.
Unul dintre ei a fost Draga Olteanu-Matei, un artist profund, unic și nem-uritor în memoria inimii românești.
Draga noastră Draga a văzut lumina zilei pe 24 octombrie 1933, în București și a plecat să completeze distribuția din ceruri pe 18 noiembrie 2020, la 87 de ani.

Despre numele său artista a declarat peste ani: „Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kil-ograme, mi s-a pus o funduliţă roşie de mână şi m-au purtat prin tot spitalul să mă arate şi tatăl meu a zis să poarte numele Drag să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire şi ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul, e cel mai mare cadou.”
Primul spectacol, care se numea „Prinţesa din pădurea adormită”, l-a pus în scenă la vârsta de 13 ani, în perioada în care era elevă la Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj. A făcut parte apoi din echipele de amatori, fie ale şcolii, fie ale Casei Armatei, şi de obicei ea le conducea.

În jurul vârstei de 17 ani s-a mutat la Braşov, unde a intrat într-o echipă de amatori, la Casa Centrală a Armatei.
În anul 1956 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.
În septembrie acelaşi an a debutat în teatru în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în piese de teatru de succes: „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenar-iu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), „Gaițele” de Kiriţescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieşu etc.

Pe scena Teatrului Național a mai jucat în piese precum „Azilul de noap-te” de Maxim Gorki, sau în „Crimă pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.
A făcut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Mărin miliar-dar”.

Draga Olteanu Matei îşi aminteste de colaborarea cu nemuritorul Amza Pellea, astfel:

Amza a făcut un personaj naţional. Eu am jucat-o pe Veta în Nea Mărin. Mi-am dorit foarte mult şi mi-a fost teamă să nu-mi ia rolul o altă colega. Chiar am vorbit cu Amza şi îi spu-neam că aş fi fost foarte suparată dacă nu mă alegea pe mine.Cel mai apropiat prieten al meu a fost Amza Pellea, am fost prieteni ca doi bărbaţi ”.
Reprezentantă a Generației de Aur a teatrului românesc, Draga Olteanu-Matei are un palmares foarte bogat, jucând în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în Televiziune. A avut numeroase roluri în Teatrul Naţional Radiofonic, cum sunt cele din „Hagi Tudose”, „Întâlnire cu Vasile Alecsandri”, „Mil-ionarul”, „Momente şi schiţe”, „Muşcata din fereastră” sau „Visul unei nopţi de iarnă”.

După pensionarea sa din Teatrul National din Bucureşti, în anul 1992, se retrage pe meleagurile natale, la Piatra Neamţ, în orașul copilăriei sale, unde înfiinţează o Companie teatrală de amatori ” Teatrul Vostru” despre care afirma: ” Acest teatru pentru amatori este sufletul meu. Da, las ceva în urma mea… Am făcut-o cu toată inima şi le mulţumesc tuturor celor care m-au primit în casele lor”, mărturisea actrița.

De asemenea, Draga Olteanu-Matei a lansat audio-book-ul “Golitatea înconjură, iar foamea dă de-a dreptul”, ce cuprinde rețete în versuri și în proză culese, scrise și povestite de îndrăgita actriță. La evenimentul in-augarării cărţii au luat parte nume mari ale teatrului și cinematografiei, prieteni dragi ai actriței, care au ținut să îi fie alături și să deguste din celebrele pârjoale, gătite chiar de Draga. Printre invitați s-au numărat Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Rodica Mandache, Ion Lucian, Iurie Darie, însoțit de Anca Pandrea, Mitică Popescu, Monica Davidescu, Sanda Marin, Ion Cojan, Valentin Uritescu, Ileana Stana Ionescu și Mircea Albulescu.

Marile noastre exemple au fost uriaşii actori de dinaintea no-astră, mentorii noştri care nu numai că susţineau nemijlocit spir-itualitatea românească, dar prin talent şi interpretare depăşeau cele mai proeminente figuri ale actorilor de talie internaţională. Eu am avut profesori foarte mari: Mihai Popescu, Tudorel Popa, maestrul Şahighian, realmente un om de teatru, nu un simplu regizor. Dar am apucat în teatru parteneri ca regretatul Finţi, Costache Antoniu, Ion Finteşteanu, Calboreanu, Elvira Godeanu, Ştefan Ciubotăraşu, vai, nu mai spun de Emil Botta, pentru care am stat un turneu întreg lângă arlechin doar să-l văd. Dacă vrei să înveţi ceva şi te interesează ca drumul tău să fie frumos şi cu-rat în viaţă şi bun eşti atent la tot ce te înconjoară. Te orientezi după oamenii care au realizat ceva în viaţă, care fac ceva pentru semenii lor”, mărturisea regretata Draga Olteanu-Matei… și, da aceasta este cea mai important replica pe care ar trebui să o dăm fiecare pe scena vieții-aducerea aminte, memoria inimii.

Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul de-osebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
În data de 23 octombrie 2014, intr-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație inmânată de Principesa Moștenitoare Mar-gareta a României. După eveniment a fost urmat un dineu care a avut loc în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș. Printre personalitățile care au mai fost decorate s-au aflat Tamara Buciuceanu și Stelian Tănase, președintele-director general al Televiziunii Române, care au primit Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, și interpretele de muzică populară Sofia Vicoveanca și Maria Ciobanu, cărora le-au fost înmânate însemnele Ordinului Coroana României în grad de Cavaler.

Premiul TVR și PTWB pentru Cea mai iubită actriță – 2003
Premiul UNITER pentru întreaga activitate – 2004
Premiul de Excelență al Revistei VIP – 2005
Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ pe 27 septem-brie/2007
Premiul Constantin Tănase (Israel)
Premiul pentru ecranizare pentru copii (Moscova)
Premiul Gopo pentru întreaga activitate – 2010
Premiul UCR pentru Faimosul Paparazzo

sursa-cinemagia

Cele mai citite

Related Articles